Διάγγελμα Μητσοτάκη: αποτυχημένος και εγκληματικός κυνισμός

Διάγγελμα Μητσοτάκη: αποτυχημένος και εγκληματικός κυνισμός

 

Με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 17.000, η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να επενδύει στον διαχωρισμό εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων και στα επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπώσεων, αποφεύγοντας να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανάσχεσης της έξαρσης της πανδημίας.

Έτσι, ο πρωθυπουργός, που μάλλον νομίζει ότι κάθε κρίση ξεπερνιέται με τηλεοπτικά διαγγέλματα, μας πληροφόρησε ότι παρά την «άρτια εμβολιαστική εκστρατεία», οργανωμένη από τον ίδιο, για την έξαρση της πανδημίας φταίει το γεγονός ότι 575.000 πολίτες άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι (πως άραγε, όταν η εμβολιαστική εκστρατεία ήταν άρτια;) και ότι 1,5 εκ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους και από προστατευμένοι γίνονται ευάλωτοι.

Κουβέντα για παλινωδίες και ευθύνες δικές του και της κυβέρνησης των α(χ)ρίστων της ΝΔ κοντά 2 χρόνια τώρα. Κουβέντα για την απελπιστική κατάσταση συνωστισμού στα ΜΜΜ, τον συνωστισμό των μαθητών και τη διασπορά στα σχολεία, το απαράδεκτο μέτρο κλεισίματος τμημάτων μόνο μετά τη νόσηση του 50%+1 των μαθητών. Κουβέντα για τις ανεπάρκειες και τη διάλυση του ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που προστατεύεται και επιδοτείται σκανδαλωδώς οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας. Κουβέντα για την ανεπάρκεια μαζικών-δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων και ιδιαίτερα των πιο αξιόπιστων pcr τεστ, ειδικά στους μαζικούς εργασιακούς χώρους και τους χώρους της νεολαίας.

Για άλλη μια φορά, ο εμβολιασμός παρουσιάζεται σαν απόλυτη πανάκεια, προκειμένου όμως να συνεχιστεί η κυβέρνηση να αποσείσει τις δικές της ευθύνες και να συνεχίσει μια διχαστική πολιτική – η οποία, τελικά, αυξάνει τους κινδύνους και για τους εμβολιασμένους, για όλο τον πληθυσμό.

Με αυτή τη λογική της «ατομικής ευθύνης» και της καταστολής, τα συμπληρωματικά μέτρα επικεντρώνονται ενάντια στους ανεμβολίαστους: Από την επόμενη Δευτέρα, όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, όμως, για άλλη μια φορά ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά. Εκεί θα ισχύει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, βάσει της οποίας η είσοδος γίνεται δεκτή σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, με ευθύνη τήρησης των μέτρων από τους ίδιους τους ιερείς, οι οποίοι όμως εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού (!). Φυσικά και οι αστυνομικοί, που ελέγχουν την τήρηση των μέτρων (όταν δεν ξυλοφορτώνουν διαδηλωτές και νεολαίους ή δεν γαζώνουν κάποιον με σφαίρες), συνεχίζουν να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού (όπως και οι στρατιωτικοί).

Όσο για το ΕΣΥ, ούτε η «αξιοποίηση» ιδιωτικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (φυσικά με το «αζημίωτο») ούτε η επίταξη ιδιωτών γιατρών το ενισχύουν ουσιαστικά. Αποτελούν κακήν-κακώς μπαλώματα, για επικοινωνιακούς λόγους, με ελάχιστη και εξαιρετικά αμφισβητήσιμη αποτελεσματικότητα και βασικό κριτήριο να μην θιχτούν τα κέρδη των ιδιωτών. Ενώ η αναπλήρωση των κενών, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε με τις αναστολές υγειονομικών, θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν καν διανοηθεί να προχωρήσει σε αναστολές.

Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στις ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες και πολιτικές μιας χρεοκοπημένης κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει τη δημόσια-δωρεάν υγεία σαν περιττή «πολυτέλεια» και ανυπομονεί να διαλύσει το ΕΣΥ, να το αντικαταστήσει με μία ιδιωτική αγορά υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (με προμετωπίδα την αποφυγή του συνωστισμού), φορτώνει ακόμα περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους, δυσκολεύοντας ή διαλύοντας κάθε προγραμματισμό εργασιακό, ατομικό, οικογενειακό. Εργαζόμενοι των οποίων το βιοτικό επίπεδο καθημερινά υπονομεύεται από την ακρίβεια, αισχροκέρδεια και φτώχεια. Εργαζόμενοι στους οποίους αυτή η άθλια κυβέρνηση δεν σταματά να καταφέρνει χτυπήματα, με πιο πρόσφατο το χάρισμα της δωρεάν υπερεργασίας στους εργοδότες, με απόφαση του ανεπάγγελτου υπ. Εργασίας Χατζηδάκη.

Τέλος, είναι δεδομένο ότι τέτοια μέτρα φέρνουν, αντικειμενικά, πιο κοντά ένα νέο γενικό λόκνταουν, στραγγαλισμό της οικονομίας, της κοινωνίας, των εργαζόμενων, νέων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό δείχνει η εξέλιξη της πανδημίας σε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές, όπου κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία κ.ά.).

Οι «άριστοι» της ΝΔ και του Μητσοτάκη είναι ανίκανοι και άκρως επικίνδυνοι, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να οργανωθούμε για να προστατευτούμε, να τους ανατρέψουμε με τους αγώνες μας. Είναι ζήτημα επιβίωσης.

 

19.11.2021

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ