Η άποψή μας: Η δολοφονία του Ρομά

Η δολοφονία του Ρομά

Από την στήλη “Η άποψή μας” της Εργατικής Πάλης Νοέμβρη

 

Η αστυνομική βία συνεχίζεται στην Ελλάδα. Τα «όργανα της τάξεως» χτυπούν αλλά και συχνά σκοτώνουν ανενόχλητα. Την Παρασκευή 22/10/21 σκότωσαν έναν νέο άνθρωπο και τραυμάτισαν δυο ακόμη νεότερους, 15 και 14 χρόνων. Ο Ρομά, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, ήταν ο Νίκος Σαμπάνης μόλις 18 χρόνων. «Βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα», αποφάνθηκαν υπουργοί, οι γνωστοί αργυρώνητοι δημοσιογράφοι και τα φασίζοντα ΜΜΕξαπάτησης, προπαγανδιστές της άποψης που θέλει μια «καλή αστυνομία» και με «λυμένα χέρια». Το γεγονός αυτό έφερε στη μνήμη παρόμοια περιστατικά δολοφονιών ρατσιστικού μίσους κατά μελών της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά τα τελευταία χρόνια (της 13χρονης το 2018 στην Άμφισσα, του 52χρονου που πυροβολήθηκε για δύο κοτόπουλα το 2019 στο Ζευγολατιό και του επίσης 18χρονου το 2020 στην Πιπερίτσα-Μεσσήσης).

Έπεσαν τριάντα οχτώ σφαίρες από εφτά αστυνομικούς για μια συνηθισμένη παραβατική συμπεριφορά: κλοπή ενός αυτοκινήτου. Καμία από αυτές δεν βρήκε τα λάστιχα του αυτοκινήτου για να ακινητοποιήσει το όχημα. Τρεις/τέσσερεις βρέθηκαν στο σώμα του νεαρού Ρομά, πράγμα που δείχνει ότι πρώτο τους μέλημα ήταν η αφαίρεση της ζωής των επιβαινόντων άοπλων ανήλικων. Οι αστυνομικοί, «κρατήθηκαν» στο άντρο τους, στη ΓΑΔΑ για ένα βράδυ (!) και την επόμενη μέρα προκλητικά αφέθηκαν ελεύθεροι και γύρισαν στην υπηρεσία τους. Άλλωστε, ποιό ήταν αδίκημά τους; Αφαίρεσαν τη ζωή ενός Ρομά που προέρχονταν από το κοινωνικό περιθώριο του γκέτο του Ασπρόπυργου.

Αυτός που πρώτος έσπευσε να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος, να συμπαρασταθεί στους υφιστάμενούς του αστυνομικούς και να δώσει το σήμα στον συρφετό των αργυρώνητων να αρχίσουν τα ουρλιαχτά τους για τον νεαρό Ρομά, ήταν ο υπουργός «προστασίας» του πολίτη Π. Θεοδωρικάκος. Πρώτα επισκέφτηκε (δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ) τους «κρατούμενους» στη ΓΑΔΑ, μετά αράδιασε ένα σωρό ψέματα και ανακρίβειες για τα γεγονότα και στο τέλος εξήγγειλε μέτρα υπό τον πομπώδη τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία», που στην πραγματικότητα σημαίνουν περισσότερη αστυνομία και καταστολή.

Όλοι έσπευσαν να συγκαλύψουν το έγκλημα, με πρώτο τον υπουργό και όπως πάντα ακροδεξιό Α. Γεωργιάδη. Φαίνεται από τα ψέματα και συκοφαντίες που είπαν και που τα ΜΜΕξαπάτησης ανέλαβαν εργολαβικά να τα διαδώσουν παντού. Όμως τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και αποκαλυπτικά:

– Διέδωσαν ότι τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, ενώ δεν τραυματίστηκε κανένας.

– Διέδωσαν ότι ο οδηγός ήταν 20 χρόνων και σεσημασμένος (απέκρυψαν την ακόμη μικρότερη ηλικία των άλλων δύο), ενώ ήταν μόλις 18 και χωρίς βεβαρημένο ποινικό παρελθόν (είχε κατηγορηθεί αλλά δεν καταδικάστηκε για κλοπή ενός μοτοποδηλάτου).

– Διέδωσαν ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε αυτοάμυνα, ενώ είναι προφανές ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος, παρά μόνο για να δικαιολογήσουν την χρήση των όπλων και τη ρίψη 38 σφαιρών.

– Διέδωσαν ότι κινδύνεψε η ζωή των αστυνομικών, αλλά οι τρεις ανήλικοι ήταν άοπλοι.

– Διέδωσαν ότι οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν την πολιτισμική ταυτότητα των τριών νεαρών, που αποδείχτηκε από τα στοιχεία ότι ήταν ψέμα.

– Απέκρυψαν ότι δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα ώστε να ακινητοποιηθεί το όχημα, αλλά αντιθέτως έστρεψαν τις κάνες τους προς τους επιβαίνοντες του οχήματος και τις γύρω κατοικίες.

– Απέκρυψαν ή αυτό θέλουν όλοι οι «από πάνω», τη νομιμοποίηση της χρήσης και της ένοπλης βίας από την αστυνομία σε 18χρονους, όπως έπραξαν οι επτά αστυνομικοί «για ασήμαντον αφορμή» ενάντια στον άοπλο Ρομά Νίκο Σαμπάνη.

 

«Ο Νόμος και Τάξη» εμπλουτίζεται

Πριν από τρεις δεκαετίες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού) είχε απευθυνθεί στην αστυνομία λέγοντας την αμίμητη φράση: «Το κράτος είστε εσείς». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία με ένα από τα κύρια συνθήματα της ΝΔ, «Νόμος και Τάξη». Σε πρόσφατη συνέντευξή του, στο MEGA (3/11), αφού ξέπλυνε κι αυτός τους επτά αστυνομικούς και την αστυνομία γενικά, έκανε πιο σαφές και εμπλούτισε το παραπάνω σύνθημα λέγοντας ότι «Η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση νόμιμης βίας». Αυτή η φράση είναι λίγο πιο «κομψή» από εκείνη του «Εφιάλτη» πατέρα του, όπως και από αυτήν, «το κράτος έχει το μονοπώλιο της βίας», που όλο και πιο συχνά λέγεται από αργυρώνητους δημοσιογράφους, νεοφιλελεύθερους, ακροδεξιούς και γενικά χορτάτους μοσχαναθρεμμένους της ελίτ και του συστήματος της σήψης και της διαφθοράς.

Αυτή την πολιτική ότι «το κράτος έχει το μονοπώλιο της βίας» μεθοδικά και βήμα το βήμα προσπαθούν να επιβάλουν στην ελληνική κοινωνία και αυτή βασικά είναι που όπλισε το χέρι των 7 αστυνομικών. Μια πολιτική που δείχνει ότι η αστική τάξη και οι εκπρόσωποί της συγκροτούν καθημερινά το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και διαπαιδαγωγούν τον κατασταλτικό του βραχίονα στην «ένοπλη βία». Καταπατούν ή και αχρηστεύουν ακόμη και το δικό τους Σύνταγμα, ιδιαίτερα στα άρθρα που αναφέρονται στις δημοκρατικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα.

«Όταν το άδικο γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον», Μ. Μπρεχτ

Η δολοφονία του νεαρού Ρομά δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. δυστυχώς δεν ήταν γόνος της υψηλής κοινωνίας, ούτε μετέφερε ένα βαπόρι κοκαΐνη κ.λπ. Αντίθετα ο πατέρας του είναι παλιατζής και ήταν μέλος μιας πολιτιστικής κοινότητας, όπου σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2016 για τους Ρομά στην Ελλάδα: Το 96% ζει στο όριο της φτώχειας, το 50% μένει σε παραπήγματα, το 70% δεν τελειώνει τη βασική εκπαίδευση και το 35% δεν έχει στο εσωτερικό του σπιτιού του τουαλέτα ή μπάνιο.

Αυτά τα στοιχεία τον έκαναν εύκολο στόχο, ωστόσο η δολοφονία του είναι μέρος της πολιτικής τους, που ανήκει στο συνολικότερο σχέδιό τους της προληπτικής αντεπανάστασης ενάντια σε όλους τους εκμεταλλευόμενους και καταπιεζόμενους, ενάντια στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το σύστημά τους καταρρέει και δεν έχει τίποτα να δώσει –ούτε περισσεύει κάτι από την απληστία τους– και επομένως μόνο η απροκάλυπτη και ωμή βία τους χρειάζεται. Το δηλώνουν ανοιχτά και σε όλους τους τόνους. Πριν είναι πολύ αργά πρέπει να οργανωθούμε για να τους ανατρέψουμε.