Εργατικό δυστύχημα στην COSCO : Με άμεση προκήρυξη απεργίας απαντούν οι εργαζόμενοι!

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι της COSCO από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 25/10 σε απάντηση για το εργατικό δυστύχημα που συνέβη το απόγευμα της ίδιας ημέρας και είχε σαν θύμα έναν 40χρονο εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλεται ο δύστυχος εργάτης δούλευε στη βάρδια του (15.00-23.00) όταν εγκλωβίστηκε στις ράγες που κινούνται οι γερανογέφυρες, με αποτέλεσμα τραυματιστεί θανάσιμα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα, μη εξαιρουμένης και της Αυγής, έσπευσαν να παρουσιάσουν πως βρισκόταν εκτός βάρδιας και επέστρεφε για τα προσωπικά του αντικείμενα, στρέβλωση που ακόμη και αν ίσχυε καθόλου δε θα πετύχαινε το στόχο της: να ελαφρύνει τις ευθύνες που βαραίνουν την εγκληματική εργοδοσία. Αυτό που προσπαθούν να προλάβουν τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, όμως, είναι η αναπόφευκτη σύνδεση του γεγονότος με την εφαρμογή του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη, και άρα τις ευθύνες που βαραίνουν και την κυβέρνηση.

Η αντίδραση των εργαζομένων στο κάτεργο της COSCO ήταν άμεση και αποφασιστική, με πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Διεκδικούν να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να μπορεί να υπάρχει έτσι και οργάνωση της δουλειάς, οι 4αρες πόστες (ομάδες εργασίας αποτελούμενες από 4 άτομα μόνο) από δω και πέρα να είναι 6, μέτρα ασφαλείας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων. «Το ιδιότυπο καθεστώς “ελεύθερης οικονομικής ζώνης” που έχει εγκαθιδρύσει η κινέζικη Cosco, με τις πλάτες και την πολιτική στήριξη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια» καταγγέλει και η ΠΕΝΕΝ. Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης, ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ ενημέρωσε ότι το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Σωματείου μαζί με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά θα συναντηθεί με την Διοίκηση της Cosco, προειδοποιώντας για κλιμάκωση της απεργίας αν δεν ξεκινήσει η λήψη των απαραίτητων μέτρων άμεσα.

Να σημειώσουμε ότι στις 06/10/21 μεταβιβάστηκε ακόμη 16% των μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ στην COSCO, δίνοντάς της πλέον τον έλεγχο του 67%. Τα νεοφιλελεύθερα ευχολόγια προόδου και ανάπτυξης, επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων μεταφράζονται σε συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης που μετράει τους νεκρούς της. Αυτό σημαίνουν και οι περιβόητες επενδύσεις δισεκατομμυρίου της COSCO που «αναβάθμισε» το λιμάνι του Πειραιά στις πλάτες των εργατών.

Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, που στράφηκαν ευθέως απέναντι στα κατοχυρωμένα εργασιακά μας δικαιώματα με το νόμο Χατζηδάκη, έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τα αποτελέσματά τους στο πλήθος των εργατικών  δυστυχημάτων. Η όξυνση της κρίσης του συστήματος έρχεται χέρι χέρι με την σκλήρυνση της επίθεσης κράτους και εργοδοσίας. Σε αυτούς που μας θέλουν μόνους και άοπλους απέναντι στα αφεντικά, χωρίς δικαίωμα στον συνδικαλισμό και την απεργία, να απαντήσουμε με οργανωμένο αγώνα και κινητοποίηση, στο δρόμο που έδειξαν οι εργαζόμενοι της e-food, οι εκπαιδευτικοί και τώρα οι εργαζόμενοι της COSCO. Στους δρόμους, τα σχολεία και τις προβλήτες, σε όλους τους χώρους δουλειάς, υπερασπιζόμαστε τη ζωή, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ