Νέα προκλητική διάκριση σε βάρος των Ναυτεργατών

Νέα προκλητική διάκριση σε βάρος των Ναυτεργατών

 

Δελτίο Τύπου – Καταγγελία

 

Το δελτίο της ΠΕΝΕΝ 21/5/21 (επισυνάπτεται) ήταν τελικά προφητικό!!! Το άρθρο 78 του Ν.4826/21 ουσιαστικά εξαιρεί τους συνταξιούχους Ναυτεργάτες από τον τρόπο του υπολογισμού όλων των άλλων εργαζομένων εξισώνοντας τους με τον ΟΓΑ όπου δεν πλήρωναν εισφορές. Τουναντίον οι ναυτεργάτες πλήρωναν υψηλότερες εισφορές από που υπολογίζονταν στον συντάξιμο μισθό. Ο Ν.4387/16 δεν ελάμβανε υπόψη του την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος ότι ένας χρόνος εργασίας στο πλοίο αντιστοιχεί με 360 ημέρες και την άδεια και για το λόγο που αυτό έγινε η προσαύξηση με σχετικές εγκυκλίους (η διαίρεση δια 300 που σήμαινε αύξηση του χρόνου υπηρεσίας 20%) που στον προηγούμενο επανυπολογισμό δεν εφαρμόστηκαν. Επειδή δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να υπολογίσουν τον συντάξιμο μισθό στις μεικτές εισφορές που πραγματικά κατέβαλαν οι ναυτεργάτες ανακάλυψαν το άρθρο 23α του Ν.792/78 που προσαυξάνει τον συντάξιμο μισθό και δίνει κάποια ψίχουλα στον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού.

Όμως η κλοπή παραμένει:

  • Εντελώς παράνομα εξαιρούνται από τον επανυπολογισμό οι ασφαλισμένοι οι οποίοι κατέβαλαν εισφορές.
  • Δεν υπολογίζονται οι συνολικές εισφορές που κατεβλήθησαν αλλά εκείνες που υπολογίσθηκαν στον συντάξιμο μισθό
  • Δεν προσαυξάνεται ο χρόνος υπηρεσίας λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος (άδεια) και
  • όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν εάν το ΝΑΤ παρέμενε αυτόνομο λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος.

Βαρύτατες είναι και οι ευθύνες του συνδικαλιστικού κατεστημένου της ΠΝΟ, το οποίο αρχικά αγνόησε το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΕΝΕΝ και στην συνέχεια το παραμικρό δεν αντιλήφθηκε έως και σήμερα σχετικά με την ύπουλη και άθλια νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 78  του Ν. 4826/21.

Το ίδιο ακριβώς αφορά και τις ευθύνες των εκπροσώπων των Ναυτεργατικών σωματείων (όλων των πολιτικών αποχρώσεων) που συμμετέχουν στο Δ.Σ του ΝΑΤ.

 

Οι Διοικήσεις

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΣΣ-ΝΑΤ)