Εργατικό δυστύχημα στη Σαντορίνη: ένας νεκρός και ένας τραυματίας

Εργατικό δυστύχημα στη Σαντορίνη: ένας νεκρός και ένας τραυματίας

 

Στη μεγάλη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα τραγικό συμβάν που είχε σαν αποτέλεσμα ένας εργάτης από το Μπαγκλαντές να χάσει τη ζωή του και ένας ακόμη αλβανικής καταγωγής να τραυματιστεί σοβαρά, το πρωί της Πέμπτης 7/10 στη περιοχή Βουρβούλο Σαντορίνης. Οι δύο άντρες πραγματοποιούσαν εργασίες καθαρισμού στην οροφή υπόσκαφου κτηρίου το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, όταν η οροφή του υποχώρησε. Ενώ οι αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες για την αιτία του δυστυχήματος, οι πραγματικοί υπάιτιοι κάθε άλλο παρά άγνωστοι είναι.

Η εργοδοτική ασυδοσία και η πλήρης αδιαφορία ως προς οποιοδήποτε μέτρο ασφάλειας και προστασίας της ακεραιότητας των εργαζομένων έδειξε για άλλη μια φορά το πρόσωπό της. Η καπιταλιστική εργασιακή πραγματικότητα, που έχει σκληρύνει ακόμη περισσότερο στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων, είναι πως όπου τα αφεντικά μετράνε τα κέρδη και τις ζημιές τους και εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές στη μακάβρια ζυγαριά τους.  Το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και η εντατικοποίηση της εργασίας έχουν ολέθριες συνέπειες, ακόμη περισσότερο για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και την «παράνομη» εργασία.

Τη στιγμή που ο νόμος Χατζηδάκη έρχεται να «κανονικοποιήσει» αυτές τις εργασιακές σχέσεις, με άμεσα και έμμεσα θύματα τους εργαζομένους, μόνη μας λύση είναι να περάσουμε στην αντεπίθεση. Ενάντια στη σκληρότητα κράτους και εργοδοσίας οφείλουμε να οργανώσουμε τους αγώνες μας στα Σωματεία μας και σε κάθε χώρο δουλειάς. Κόντρα στο εγκληματικό νεοφιλελεύθερο πρόταγμα «τα πάντα για το κέρδος», θα υπερασπιστούμε τις συνθήκες εργασίας, την ασφάλεια, το μισθό και την αξιοπρέπειά μας! Να μη ζήσουμε σαν δούλοι!

 

Αντεπίθεση των Εργαζομένων