Διαδήλωση στη ΔΕΘ: Μήνυμα αγωνιστικών διαθέσεων εργαζομένων και νεολαίας

Η διαδήλωση στη ΔΕΘ
Μήνυμα αγωνιστικών διαθέσεων εργαζομένων και νεολαίας
 

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11/9, ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, με σημαντική μαζικότητα και συμμετοχή εργαζόμενων, νέων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Συνεπή φιλοκυβερνητική στάση κράτησε η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ, που παρά τον ορυμαγδό αντεργατικών μέτρων δεν κάλεσαν σε διαδήλωση, επικαλούμενοι προσχηματικά τον κίνδυνο της πανδημίας, ενώ διοργάνωσαν ημερίδα σε πολυτελές ξενοδοχείο εκτός του κέντρου της πόλης την προηγούμενη. Τις κινητοποιήσεις είχε ξεκινήσει από το πρωί η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, που έκανε μοτοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Το απόγεμα, οι δυνάμεις της ΑΔΕΔΥ και αρκετά σωματεία (λιπάσματα, ΕΚΑΒ, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί κ.ά.) καλούσαν σε συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου. Σε αυτή κατευθύνθηκε η προσυγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ), της ΟΚΔΕ, της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης και της Μαθητικής Αντεπίθεσης από τη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας και Εγνατίας, με 200 αγωνιστές. Στα πανό της ΟΚΔΕ κυριάρχησε η συμμετοχή εργαζόμενων, φοιτητών και μαθητών και υπήρξε έντονος παλμός, με συνθήματα που απαιτούσαν την πτώση της κυβέρνησης, του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως και της αστυνομοκρατίας. Παρά τις πολλές συγκεντρώσεις και τις πολιτικές διαφωνίες, με τη συμβολή και της ΟΚΔΕ που επιδιώκει έμπρακτα την ενότητα στην δράση, φέτος κατορθώθηκε σε μεγάλο βαθμό να είναι κοινή η πορεία των εργατικών σωματείων, συνδικαλιστικών παρατάξεων και πολιτικών οργανώσεων, η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τη ΔΕΘ και κατέληξε πίσω στο Αγ. Βενιζέλου. Αυτή η διαδήλωση συγκέντρωσε 2 χιλιάδες εργαζόμενους και νέους (μαζί και με άλλες συλλογικότητες/οργανώσεις, που βρέθηκαν εκεί έχοντας πρώτα περάσει από την Αγ. Σοφίας).

Αναρχικές οργανώσεις/συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, μαζί με ΝΑΡ, ΚΚΕ (μ-λ) κ.ά. Κινήθηκαν μόνοι τους, αποφεύγοντας την ενοποίηση των διαδηλώσεων (εκτός από ένα μικρό διάστημα που βρέθηκαν στον δρόμο έξω από τη ΔΕΘ), υιοθετώντας ακόμα μια χρονιά την τακτική του ΚΚΕ.

Το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, όπως και πέρυσι περιορίστηκε σε συλλαλητήριο και ομιλίες στην πλατεία της ΧΑΝΘ, συνεχίζοντας τη διαιρετική στάση του στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος.

Τέλος, η πολυδιαφημισμένη συγκέντρωση των «αντιεμβολιαστών» (όπου κυριαρχούν ακροδεξιές/φασιστικές δυνάμεις και χριστιανικές οργανώσεις), παρά τον πανελλαδικό της χαρακτήρα, είχε χαμηλή συμμετοχή, φανερώνοντας ότι η συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από τέτοια κανάλια.

Η ΟΚΔΕ χαιρετίζει τη συμμετοχή των εργαζόμενων και νέων στο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο της ΔΕΘ. Συμμετοχή ελπιδοφόρα, που μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για αγωνιστική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, για να καταφέρει με αγώνες να διώξει τη λαομίσητη και επικίνδυνη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προτάσσοντας ένα σχέδιο σωτηρίας των εργαζομένων, των νέων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.