Νέα εγκύκλιος για την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία

ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΚΤΟΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Με νέα εγκύκλιο και Υπουργική Απόφαση, το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την άμεση εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη στον δημόσιο τομέα αλλά και συνολικά στις  επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (υγεία, παιδεία, ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνία, αποκομιδή απορριμμάτων κ.α.).

Η νέα εγκύκλιος παρέχει διευκρινίσεις για το πώς επί της ουσίας θα αποδυναμωθούν έως και  θα απαγορευτούν οι απεργίες σε αυτούς τους κλάδους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας τίθεται σε άμεση εφαρμογή σχεδιασμός για «την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την απαγόρευση πραγματοποίησης απεργιών που έχουν κηρυχθεί παράνομες από τα δικαστήρια, την αστική ευθύνη συνδικαλιστών που ασκούν βία σε όσους επιθυμούν να εργαστούν, καθώς και οι υποχρεώσεις γνωστοποίησης της απεργίας και διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου».

Συγκεκριμένα:

  • η κυβέρνηση απαιτεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να παρέχουν εγγράφως τα ονόματα των εργαζομένων που θα απαρτίζουν το προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας, το οποίο βάσει του αντεργατικού νόμου είναι τουλάχιστον το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων(!)
  • Μάλιστα, με σουρεαλιστικό… θράσος, ο Μητσοτάκης απαιτεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να υπερασπιστούν-όχι το δικαίωμα του απεργού- αλλά του εργαζόμενου που δεν θα απεργήσει, παρέχοντας του ασφαλή διέλευση στις εγκαταστάσεις και απαγορεύοντας οποιαδήποτε έκφραση… «σωματικής ή ψυχολογικής βία» (ότι κι αν σημαίνει αυτό). Διαφορετικά, η απεργία μπορεί να διακοπεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου και να σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του σωματείου και των μελών  του Δ.Σ.
  • Εάν μια απεργία που κήρυξε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο κριθεί παράνομη, τότε δεν μπορεί μια δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να καλέσει εκ νέου απεργία κατά του ίδιου εργοδότη
  • Από εδώ και πέρα, είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου ενώπιον του ΟΜΕΔ πριν την πραγματοποίηση απεργίας και στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.
  • Η ειδοποίηση στον εργοδότη για απεργία και στάσεις εργασίας (τουλάχιστον 24ώρες πριν στο Δημόσιο και 4 ημέρες πριν στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας) γίνεται πλέον μόνο εγγράφως και επιδίδεται στον εργοδότη με δικαστικό επιμελητή.

Τέλος, με Υπουργική Απόφαση ορίζεται  ότι δημιουργείται στο ΕΡΓΑΝΗ το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και το Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε ). Για όσες οργανώσεις δεν εγγραφούν-δηλαδή δεν παραδώσουν σε κυβέρνηση και αστυνομία τα στοιχεία του σωματείου και των αγωνιστών του- αναστέλλεται το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της κατάρτισης συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τόσο η εγκύκλιος, όσο και η Υπουργική Απόφαση αντικατοπτρίζουν τη λυσσασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη. Μέσα στο καλοκαίρι, με τη μισή χώρα να έχει γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές και την πανδημία να παίρνει πάλι ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η επικίνδυνα ά(χ)ριστη κυβέρνηση αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης συνεχίζει να επιτίθεται στους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.  Ύστερα από τέτοια κολοσσιαία επίδειξη ανικανότητας αλλά και ταξικού μίσους, κυβέρνηση και εργοδότες τρέμουν μελλοντικά ξεσπάσματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Γι αυτό, σπεύδουν να εφαρμόσουν το αντεργατικό νομοσχέδιο, να αποδυναμώσουν και να εξαλείψουν τα σωματεία και τις μαχητικές μορφές πάλης των εργαζομένων όπως η απεργία.

Ο μόνος τρόπος για να αντιπαλέψουμε τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους της κυβέρνησης και τους εργοδότες- δεσπότες είναι η δική μας οργάνωση στους χώρους δουλειάς, σε σωματεία και επιτροπές. Να αντισταθούμε και να μην αφήσουμε να εφαρμοστεί πουθενά ο  εργατοκτόνος νόμος και κάθε άλλη αντεργατική διάταξη. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να  επιβάλουμε επιτέλους το δικό μας δίκιο.

Να τους διώξουμε πριν καταστρέψουν τα πάντα!

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/9, 18:00, EΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ

Αντεπίθεση των Εργαζομένων