Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό: Όλοι/ες στην Απεργία 10/6

NA ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ»

ΌΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΡΟ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΕΜΠΤΗ 10/6, 11πμ ΕΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ

Συνάδελφοι–ισσες, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, τα Αρτοζαχ/στεία: (σερβιτόροι, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.)

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση ΝΔ, με μπροστάρη τον αμετανόητα νέο-φιλελεύθερο και προκλητικό Χατζηδάκη, θέλει να ψηφίσει στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα προσπαθώντας κυριολεκτικά να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω. Προσοχή όμως! Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί ακόμη ένα αντεργατικό νομοσχέδιο. Είναι στην κυριολεξία ένας «ανοιχτός πόλεμος» κυβέρνησης-εργοδοτών απέναντι στην καθημερινότητά μας, στα δικαιώματά μας, νομιμοποιώντας όλες τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα προβλέπει:

Κατάργηση του  8ωρου – Καθιέρωση του 10ωρου: Το νομοσχέδιο καταργεί το 8ωρο με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Aτομικές συμφωνίες : Με 30% ανεργία και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, νομιμοποιούνται «συμφωνίες» με το «πιστόλι στον κρόταφο». Αυτές τις «συμφωνίες» εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου, τις βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, πλέον όμως θα είναι νόμος, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να «αλωνίζουν» και με θεσμικό πλαίσιο.

Εργαζόμενοι μερικής ζωής: Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης υποχρεώνονται σε πρόσθετη εργασία, ακόμα και σπαστά την ίδια ημέρα, με προσαύξηση μόνο 12%. Ενώ η προσαύξηση της υπερεργασίας είναι 20% και της υπερωρίας 40%.

Αύξηση των υπερωριών και μείωση της αμοιβή τους: Από την μία αυξάνει στις 150 ώρες τις υπερωρίες και από την άλλη μειώνει την προσαύξηση τους στο 40%, ενώ μέχρι τώρα για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%.

Κυριακή αργία,  για λίγους και εκλεκτούς: Για τουλάχιστον 30 ακόμα κλάδους και ειδικότητες καταργείται η κυριακάτικη αργία για όλες τις Κυριακές του έτους.

Κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας: Η ανεξαρτητοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας στοχεύει στο να μην υπάρχει καμία ευθύνη και υποχρέωση του υπουργείου για τη στελέχωση και τα πεπραγμένα της.

Ελευθερία στις απολύσεις: Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν προστατεύονται απέναντι στις απολύσεις, αλλά ακόμα και αν δικαιωθούν από τα δικαστήρια, ο εργοδότης μπορεί έναντι κάποιου αντιτίμου να μην τους ξαναπροσλάβει.

Μονιμοποίηση της τηλεργασίας όπου και όποτε θέλει ο εργοδότης: Το νομοθετικό πλαίσιο για την τηλεργασία προσφέρει στις επιχειρήσεις μείωση κόστους, αποφυγή της ευθύνης για την υγεία και την ασφάλεια, εντατικοποίηση της εργασίας, διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων. Νομιμοποιείται το καθεστώς τύπου «WOLT», μετατρέποντας τους συναδέλφους σε συνεργάτες, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικότητες, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν από την τσέπη τους για βενζίνες, ασφάλιση κλπ. Αυτό όμως, θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε άτομα, χωρίς σταθερό ωράριο και δικαιώματα.

 Κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία: Μετατρέπει την απεργία σε «συμβολική πράξη», καθώς απαγορεύει και ποινικοποιεί την περιφρούρησή της και αυξάνει το προσωπικό ασφαλείας στο 33%. Με απλά λόγια νομιμοποιεί, κατοχυρώνει και προστατεύει την απεργοσπασία. Υποχρεώνει τα σωματεία σε ψηφιακό φακέλωμα των μελών και των διαδικασιών τους.

Χτύπημα  της συνδικαλιστικής δράσης: Μειώνεται ο αριθμός των μελών συνδικαλιστικών οργάνων που προστατεύονται από απόλυση και οι ημέρες συνδικαλιστικής άδειας. Με λίγα λόγια, θα διώκονται ποινικά και με αστική ευθύνη συνδικαλιστές, εκλεγμένοι και μη, ακόμη και στην σκέψη να ενημερώσουν ή να κινητοποιήσουν συναδέλφους τους!

Οι συνάδελφοι διανομείς μπροστάρηδες στον αγώνα των εργαζομένων! Το κατάπτυστο νομοσχέδιο να μην περάσει πάση θυσία!

Έχουμε υποχρέωση και καθήκον, να αποτρέψουμε την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου! Οι αγώνες των διανομέων, μπουφετζήδων, σερβιτόρων κ.ά., μας δείχνουν ότι όταν είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά. Η σύγκρουση αυτή όμως πρέπει να δοθεί από όλους τους εργαζόμενους, αφού μας αφορά όλους! Πρέπει να εξηγήσουμε στους χώρους δουλειάς τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα. Να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα παντού, προετοιμάζοντας διαδηλώσεις, καταλήψεις και απεργίες, με αρχή αυτήν της 10/6. Για πραγματική και ουσιαστική προστασία, για:

·  Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας υποχρεωτικές για όλους – αυξήσεις στους μισθούς! Μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών- Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.

·  Να μην περάσει ο νέος νόμος Χατζηδάκη, ο «νόμος των σκλάβων». Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.

·  Δημόσια, καθολική και δωρεάν ασφάλιση για όλους. Γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία και έργα υποδομής.

·  Σταθερή και πλήρη απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής απασχόλησης.

·  Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της ανεργίας, ίσο τουλάχιστον με τον βασικό μισθό. Άμεση ενίσχυση και όχι κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών(ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ)-αυστηρότερα πρόστιμα στους εργοδότες.

·  Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Έξω από Ευρώ και ΕΕ.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Τηλ. επικοινωνίας: 6982 268 508  antepithesistonepisitismo.blogspot.com