Αντεργατικό ν/σ Χατζηδάκη: Αποζημίωση απόλυσης 4 μήνες μετά και μειωμένη κατά 10%

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ 4 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 10%

Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, πιστό στις επιταγές του ΣΕΒ και της ΕΕ, θα φέρει σαρωτικές αλλαγές που θα διαλύσουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων όπως το 5ήμερο-8ωρο, οι ΣΣΕ και το δικαίωμα στην απεργία. Η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς σταθερό ωράριο και μισθό, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, πλήρως απροστάτευτους απέναντι στην εξουσία του εργοδότη. Έτσι, κάνει ακόμα ένα «δώρο» στους εργοδότες δίνοντάς τους το δικαίωμα να καταβάλουν την αποζημίωση απόλυσης έως και 4 μήνες μετά και μάλιστα μειωμένη κατά 10%.

Μέχρι σήμερα, ο εργαζόμενος μπορούσε να καταγγείλει ως άκυρη την απόλυσή του εάν αυτή δεν κοινοποιούταν εγγράφως και εάν δεν καταβαλλόταν η αποζημίωση απόλυσης (έστω και μια δόση αν το ποσό ξεπερνούσε τις αποδοχές 2 μηνών, σύμφωνα με το μνημόνιο του 2010). Αυτό αλλάζει με βάση το άρθρο 65 του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να καταβάλλει την αποζημίωση έως και 4 μήνες μετά την απόλυση και εφ’ όσων τηρήσει αυτό το χρονικό όριο η απόλυση δεν μπορεί να καταγγελθεί από τον εργαζόμενο ως άκυρη. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «εάν η αποζημίωση απόλυσης υπολείπεται της νόμιμης κατά ποσοστό μέχρι 10%…ο απολυθείς μπορεί να αιτηθεί με αγωγή μόνο τη συμπλήρωσή της». Δηλαδή,  δίνεται το δικαίωμα στον  εργοδότη να μπορεί να καταβάλλει την αποζημίωση απόλυσης και καθυστερημένα και μειωμένη, και ανάβει  το πράσινο φως στα αστικά δικαστήρια, σε περίπτωση αγωγής του εργαζόμενου,  να εκδικάζουν  μόνο την συμπλήρωση της αποζημίωσης του.

Σε κάθε γραμμή του εκτρώματος Χατζηδάκη φαίνεται το ταξικό μίσος των νεοφιλελεύθερων, που θέλουν να μας καταδικάσουν σε μια ζωή μέσα στην εξαθλίωση και την ανασφάλεια. Είναι καθήκον όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων και των φτωχών να μην επιτρέψουμε την ψήφιση του. Με τους μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας σε χώρους δουλειάς, πλατείες και γειτονιές να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να τσακίσουμε τους νεοφιλελεύθερους ά(χ)ριστους που θέλουν να μας καταστρέψουν τις ζωές.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ