Κάτω τα χέρια απ’ την κυριακάτικη αργία! Κυριακή 16/5 και 23/5 Απεργούμε

Κυριακή 16/5 και 23/5 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Κάτω τα χέρια απ’ την κυριακάτικη αργία!

Κάτω η αντεργατική κυβέρνηση

Μετά το τυχοδιωκτικό άνοιγμα της οικονομίας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και με πάνω από 11.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, κυβέρνηση και εργοδότες συνεχίζουν το έργο της φυσικής εξόντωσης των εργαζομένων. Με ανακοίνωση του ο ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος) αποφάσισε το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τις Κυριακές 16/5 και 23/5. Η κυβέρνηση αμέσως έτρεξε να επικυρώσει  την παράνομη αυτή απόφαση, με άρθρο σε ΦΕΚ, μαζί με τα νέα μέτρα τα οποία ισχύουν μετά την άρση του lockdown(!). Δεν χρειαζόταν αυτό βέβαια για να αντιληφθούμε την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης- εργοδοτών, ωστόσο η κίνηση αυτή δίνει μια πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά την ψήφιση του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη.

Στην ίδια κατεύθυνση με την απόφαση αυτή, το νεοφιλελεύθερο αντεργατικό νομοσχέδιο (ν/σ) Χατζηδάκη:

Μέσα από την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας/και ιδίως των υπερωριών», να καταργηθούν οι όποιες ή οι περισσότερες διατάξεις: (α) προστάτευαν το 8ωρο, τον εργαζόμενο, από την παραπάνω ημερήσια ή εβδομαδιαία εργασία, (β) καθόριζαν πρόσθετη αμοιβή για τις διάφορες υπερωρίες

Με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται πλήρως τα ωράρια, καθιερώνοντας την 7ημερη εργασία, αυξάνοντας τους κλάδους/ επιχειρήσεις που θα μπορούν να είναι ανοικτές και τις Κυριακές. Στο δρόμο που έστρωσαν τα Μνημόνια, θέλουν να διαλύσουν κάθε σχέση εργασίας, δημιουργώντας τον λεγόμενο απασχολήσιμο, ένα μοντέλο «εργαζόμενου»,  ατομικοποιημένου, σε απόλυτο βαθμό έρμαιο της εργοδοσίας, που θα δουλεύει  και θα αμείβεται, όταν, όπου, όσο και όπως θέλει ο εργοδότης. Το 2013 είχε ψηφιστεί νόμος για τις «7 Κυριακές», στη συνέχεια είχαμε το μέτρο των «52 Κυριακών» και την «πιλοτική» εφαρμογή του το καλοκαίρι του 2014, την «8η Κυριακή» στα τέλη του 2014, το 3ο μνημόνιο άνοιξε τον δρόμο ­για «περισσότερες Κυριακές» και στη συνέχεια τις «2 επιπλέον, υπό όρους, Κυριακές» στα τέλη του 2016. Το Μάη του 2017 η κατάπτυστη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης επέβαλε το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές , υποτίθεται για το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και άλλες «τουριστικές» περιοχές όπως Σπάτα, Ελληνικό, Αυλώνα  κ.ά. Πλέον τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά όποτε γουστάρει η εργοδοσία και η κυβέρνηση θα νομοθετεί εκ των υστέρων για να την καλύψει νομικά.

Ποτέ δουλειά την Κυριακή!

Ο μόνος τρόπος για να αντιπαλέψουμε τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους της κυβέρνησης και τους εργοδότες- δεσπότες είναι η δική μας οργάνωση, με λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Να αντισταθούμε και να μην αφήσουμε να εφαρμοστεί πουθενά το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και κάθε άλλη αντεργατική διάταξη και νόμος. Για να μπορέσουμε να οργανώσουμε ενωμένοι τους μαχητικούς αγώνες που χρειάζονται για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να διώξουμε την αντεργατική κυβέρνηση. Για να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

  • Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά
  • Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο
  • Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη
  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ