ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Απο τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στο σχέδιο Ανάν, Συλλογική Εργασία

Χρονολογία: Φεβρουάριος2005
Σελίδες: 93
Τιμή: 5 ευρώ
Πρόλογος
Το βιβλίο που εκδίδουν οι “Εκδόσεις Εργατικά Πάλη” κάτω από το γενικό Κυπριακό: Από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στο σχέδιο Ανάν, είναισυλλογή τριών άρθρων που καλύπτουν ιστορικά γεγονότα και πολιτικές εξελίξεις μισού αιώνα. Επιπλέον, στα δύο πρώτα άρθρα υπάρχουν ιστορικές αναφορές στο απώτερο παρελθόν-από την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους-που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος της Κύπρου.
Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά δύσκολο, όχι γιατί πάνω σ’ αυτό το νησί ζουν δυο “φυλετικές” και θρησκευτικές κοινότητες, αλλά γιατί συγκρούονται τεράστια συμφέροντα. Τα συμφέροντα αυτά δε σχετίζονται με τον πλούτο της Κύπρου-είναι ανάξιος λόγου-αλλά με τη γεωπολιτική θέση της που, μάλιστα, είναι παγκόσμιας σημασίας. Μια γεωπολιτική θέση που παίζει κρισιμότατο ρόλο για τον έλεγχο του πλούτου δυο περιοχών (πετρέλαια Μ. Ανατολής και τα τελευταία χρόνια Κασπίας και Κ. Ασίας), για τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων της ευρύτερης περιοχής, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της στήριξης του Ισραήλ, επιθετικού κριού των ιμπεριαλιστών, για τις ανάγκες στραγγαλισμού της παλαιστινιακής αντίστασης και του πολέμου στο Ιράκ και όχι μόνο, για τον έλεγχο της Ν. Α. Μεσογείου, για την επιτήρηση σημαντικών διόδων πετρελαίου και της παγκοσμίου σημασίας διώρυγας του Σουέζ και φυσικά για τα συμφέροντα στην περιοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Είναι προφανές ότι σ΄ αυτή τη γιγαντιαία σύγκρουση συμφερόντων με παγκόσμια διάσταση, οι Ε/κύπριοι και οι Τ/κύπριοι είναι κάτι λιγότερο από κομπάρσοι και κυρίως τα θύματα, και οι αστικές τάξεις έχουν δευτερεύοντα ρόλο, βασικά εξυπηρέτησης των ίδιων συμφερόντων τους μέσα από την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ειδικά στη σημερινή εποχή. Το Κυπριακό είναι δισεπίλυτο πρόβλημα, διεθνή κλπ, όχι βέβαια γιατί δε βρίσκεται μια λύση συμβίωσης των δυο κοινοτήτων, αλλά γιατί συνδέεται με όλα τα παραπάνωνε τα οποία εμπλέκονται οι κύριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, Ε. Ένωση, Αγγλία κλπ (παλαιότερα εμπλέκονταν και η ΕΣΣΔ).
Όποιος δεν ακολουθεί αυτή την γραμμή εξήγησης των γεγονότων και των πολιτικών εξελίξεων, δηλαδή τη μαρξιστική εξήγηση-είναι προφανές ότι δεν εξηγεί τίποτα, καταλήγει ν’ ασχολείται με θέματα χωρίς καμία αξία ή δευτερεύοντα εθνικιστικού χαρακτήρα και κατανάλωσης.
Για το ελληνικό εργατικό κίνημα, μια το πρόβλημα συνδέεται πολύ στενά με τη χώρα μας (στην ίδια περιοχή, εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και ιδιαίτερα λόγω του ελληνοκυπριακού πληθυσμού), παρουσίαζε και παρουσιάζει “δυσκολίες” που οδήγησαν πολύ συχνά σε λανθασμένες προσεγγίσεις και πολιτικά λάθη κάθε είδους: εθνικιστικά, φιλοϊμπεριαλιστικά ή ταύτισης με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ε. Ένωσης.
Τα δυο πρώτα κείμενα, Κύπρος: Η ανατομία της καταστροφής του αγγλικού τμήματος της 4ης Διεθνούς, και Το εθνικό ζήτημα στην Κύπρο του Σταύρου Τομπάζου κάνουν μια μαρξιστική προσέγγιση του Κυπριακού, προσφέρουν μια πολύτιμη βοήθεια στον αναγνώστη να κατανοήσει το πρόβλημα και να έχει μια πυξίδα εξήγησης των γεγονότων. Το τρίτο κείμενο είναι ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της ΟΚΔΕ, Εργατική Πάλη (φύλλο 273, Απρίλης 2004) και ασχολείται με το “σχέδιο Ανάν” βάζοντάς το στο μικροσκόπιο του μαρξισμού. Και αυτό το κείμενο πιστεύουμε βοηθάει πολύ τον αναγνώστη ειδικά τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος για να κατανοήσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που παρά το γεγονός της πρόσφατης συντριπτικής απόρριψης από τον ελληνοκυπριακό λαό του εκτρώματος Άναν, φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα το επαναφέρουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σύγχυση που επικράτησε και τις λανθασμένες και τις λανθασμένες θέσεις που πήραν μεγάλα κομμάτια τόσο της ρεφορμιστικής αριστεράς όσο και της άκρας αριστεράς.
Ο ΣΥΝ τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ του “σχεδίου Ανάν” επειδή ήταν σχέδιο του ΟΗΕ των ΗΠΑ, της Ε. Ένωσης κλπ, δηλαδή της “διεθνούς κοινότητας”!
Στην Άκρας Αριστερά υπήρχαν δυο θέσεις. Η μειοψηφική που υποστήριζε έστω και με επιφυλάξεις το “ναι” και η πλειοψηφική που υποστήριζε το “όχι”. Και οι δύο αυτές πολιτικές, πολύ περισσότερο αυτή του “ναι”, είναι λάθος.
Όσοι υποστήριξαν το “ναι” υποτιμούν επικίνδυνα τον ιμπεριαλισμό και σε τελική ανάλυση θεωρούν σαν το μοναδικό υπεύθυνο της κατάστασης στην Κύπρο τον ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό εθνικισμό και τις λαϊκές μάζες που παγιδεύτηκαν σε αυτόν. Αυτό όμως παραγνωρίζει αν δεν απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τους ιμπεριαλιστές. Και όποιος ξέρει την ιστορία της Κύπρου γνωρίζει ότι αυτό είναι ανιστόρητο, ανόητο και επικίνδυνο.
Από την άλλη μεριά η πλειοψηφία των οργανώσεων και αγωνιστών της Άκρας Αριστεράς που υποστήριξαν το “όχι” στο σχέδιο Ανάν δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από ένα κούφιο αντιιμπεριαλισμό. Μπορεί την εναντίωσή τους στο σχέδιο Ανάν να τη συνόδευαν με “εναντίωση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών”, με γενικόλογες διακηρύξεις περί “αγώνων των εργαζομένων”, “αλληλεγγύης των λαών”, “πάλη για τα συμφέροντα των εργαζομένων”, ωστόσο δεν μπόρεσαν ξεφύγουν από την παγίδα της υποταγής στο εθνικό – αστικό κράτος και στην κυπριακή μπουρζουαζία. Η εργατική τάξη της Κύπρου δεν είναι ανήλικο παιδί που οφείλει να παλέψει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κάτω από τη καθοδήγηση της κυπριακής μπουρζουαζίας. Γιατί το σύνθημα περί “ενιαίας, ανεξάρτητης, δημοκρατικής, κυρίαρχης Κύπρου” δεν υπονοεί τίποτε άλλο παρά μια αστική κυβέρνηση, ένα αστικό κράτος, μια καπιταλιστική οικονομία. Και αν μένει κανείς σε αυτό το σύνθημα τότε όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη δικτατορία που ευαγγελίζεται το ευρωσύνταγμα της ΕΕ αλλά παραβλέπει και την ιστορία της ταξικής πάλης στην Κύπρο. Με την κυριαρχία της κυπριακής μπουρζουαζίας δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ένωση των κυπριακών εργατικών και λαϊκών μαζών.
Στο ίδιο μοτίβο ενός γενικόλογου αντιϊμπεριαλισμού κινήθηκαν και οι θέσεις του ΚΚΕ
Μόνο η εργατική τάξη με την υπεράσπιση των συμφερόντων της από τους μισθούς μέχρι τα πολιτικά της δικαιώματα, μόνο με τους αγώνες της και την ανεξάρτητη οργάνωσή της, μόνο με την επιβολή του προγράμματός της δηλαδή τη διαφορετική οργάνωση (δηλαδή τη σοσιαλιστική) της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου μπορεί να δώσει οριστική λύση τόσο στην εθνική διχοτόμηση της Κύπρου όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.