ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, Ερνέστ Μαντέλ

Χρονολογία: Φεβρουάριος 2005
Σελίδες: 126
Τιμή: 6 ευρώ
Πρόλογος
Οι “Εκδόσεις Εργατική Πάλη” επανεκδίδουν το βιβλίο του Ε. Μαντέλ για την θεωρία του επαναστατικού κόμματος, που είχαν κυκλοφορήσει οι εκδόσεις “Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη” το 1984, με τον τίτλο Εργατική Τάξη, Πρωτοπορία, Κόμμα. Η έκδοση αυτή καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην μαρξιστική φιλολογία, ιδιαίτερα μάλιστα, αν λάβει κανένας υπόψη ότι η σχετική βιβλιογραφία είναι πολύ περιορισμένη.
Τα τρία κείμενα (γραμμένα σε διαφορετικές χρονολογίες, το πρώτο το 1953, το δεύτερο το 1970 και το τρίτο το 1971) του Ε. Μαντέλ, παρά κάποιες επαναλήψεις σε ορισμένα σημεία, αποτελούν μια ενιαία συνεκτική μελέτη για την ανάπτυξη της ταξικής και επαναστατικής συνείδησης του προλεταριάτου, για τη λενινιστική θεωρία της οργάνωσης, για τις σχέσεις επαναστατικού κόμματος-πρωτοπορίας-μαζών. Δεν είναι μια απλή παράθεση των απόψεων των Μάρξ-Ένγκελς, των κλασικών του μαρξισμού και κυρίως του Λένιν, αλλά μια σύνθετη εργασία, πολύτιμη και μοναδική, για τη θεωρία του επαναστατικού κόμματος, δοσμένη από τον Ε. Μαντέλ με εκλαϊκευμένο τρόπο.
Χρόνια η αστική τάξη, η σοσιαλδημοκρατία, οι ρεφορμιστές γενικότερα-ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης του εργατικού κινήματος-προσπαθούν να ταυτίσουν τον επαναστατικό μαρξισμό και κυρίως το λενινισμό με το σταλινισμό. Στο σημείο που συγκεντρώνουν, σχεδόν αποκλειστικά, τα δηλητηριώδη βέλη τους, είναι η θεωρία του επαναστατικού κόμματος, που την παρουσιάζουν ως ένα σύνολο ανελεύθερων καταναγκαστικών οργανωτικών/πειθαρχικών κανόνων που οδηγούν στις σταλινικές δικτατορίες. Προς επίρρωση των απόψεών τους επικαλούνται και ορισμένες κριτικές που ακούσθηκαν μέσα από τις γραμμές του επαναστατικού μαρξισμού, όπως της Ρόζας Λούξενπουργκ και του Λέον Τρότσκι (αργότερα παραδέχτηκαν το λάθος τους), τις οποίες χρησιμοποιούν εντελώς αποσπασματικά και απομονωμένα και κυρίως παραμορφωμένα. Η επίθεση αυτού του συρφετού στη θεωρία του επαναστατικού κόμματος, στοχεύει στην καλλιέργεια ενός κλίματος απάθειας και ιδιώτευσης, στο χτύπημα της οργανωμένης πάλης, και στο βάθος της, στο χτύπημα της προλεταριακή επανάσταση.
Στην πραγματικότητα η θεωρία του επαναστατικού κόμματος είναι κυρίως κοινωνική και πολιτική, εξετάζει τους όρους μεταβολής της ταξικής συνείδησης του προλεταριάτου σε πολιτική συνείδηση και εντελώς δευτερευόντως περιέχει οργανωτικά στοιχεία.
Είναι φανερό, ότι η πάλη για την οικοδόμηση της επαναστατικής οργάνωσης, σημαίνει πάλη για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας. Σημαίνει ΔΕΣΜΕΥΣΗ γι΄ αυτόν τον στόχο. Η λειτουργία, λοιπόν, της επαναστατικής οργάνωσης απαιτεί τη συνειδητή πειθαρχία στην πολιτική και τη δράση των μελών της. Και λέμε συνειδητή γιατί ακριβώς δεν επιβάλλεται από την οργάνωση στα μέλη, αλλά αντίθετα προκύπτει από τη συμφωνία τους για την πάλη για το σοσιαλισμό. Αναμφισβήτητα, στις συνθήκες του καπιταλιστικού συστήματος είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε κάτω από την υποχρεωτική πειθαρχία και αλλοτρίωση της δουλειάς, του σχολείου κλπ. Ακριβώς όμως η συνείδηση αυτής της κατάστασης κάνει πραγματικά ανώτερη την ηθελημένη πειθαρχία που απαιτεί η πάλη μιας επαναστατικής οργάνωσης. Οι κομμουνιστές πιστεύουν στη δυνατότητα της εργατικής τάξης να αλλάξει την κοινωνία. Η πολιτική δραστηριότητα, η ταύτιση δηλαδή του καθένα με αυτήν την απελευθερωτική-ανθρωπιστική ιστορική προοπτική της εργατικής τάξης, καθορίζει την προσωπική ζωή του, τον ανυψώνει στο ατομικό και συλλογικό επίπεδο, κατακτώντας την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα.
Το βιβλίο που κυκλοφορούν οι “Εκδόσεις Εργατική Πάλη” κάτω από το γενικό τίτλο Για το Επαναστατικό Κόμμα, και περιλαμβάνει τα τρία κείμενα του Ε. Μαντέλ είναι ένα βασικό συμπλήρωμα για την συγκρότηση των επαναστατών μαρξιστών. Για όσους πιστεύουν στη ανατροπή του βαρβάρου καπιταλιστικού/ιμπεριαλιστικού συστήματος και στην εγκαθίδρυση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Εργατική Πάλη