Ανακοίνωση για τους 31 διωκόμενους από την εισβολή των ΜΑΤ στην πρυτανεία του ΑΠΘ στις 22/2

Ανακοίνωση για τους 31 διωκόμενους φοιτητές από την εισβολή των ΜΑΤ στην πρυτανεία του ΑΠΘ στις 22/2

Την Δευτέρα 22/2, νωρίς το πρωί, Φοιτητικοί Σύλλογοι και αλληλέγγυοι από φοιτητικές παρατάξεις/συλλογικότητες προχώρησαν στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ, στα πλαίσια του αγώνα διαρκείας για την ανατροπή του νέου χουντικής έμπνευσης νόμου για την παιδεία. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, έσπευσε αμέσως να ενημερώσει την εισαγγελία ζητώντας παράλληλα εισαγγελική παρέμβαση. Λίγο μετά τις 12, υπεράριθμες αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν έξω από το πανεπιστήμιο και τελικά εισέβαλαν, φτάνοντας μπροστά στην πρυτανεία. Τότε, χωρίς καμία προειδοποίηση και εντελώς αναίτια η αστυνομία εξαπέλυσε μία βίαιη επίθεση στους συγκεντρωμένους φοιτητές, με ξυλοδαρμούς και δακρυγόνα. Ταυτόχρονα, τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να επιτεθούν σε καθηγητές που βρέθηκαν στον χώρο για να υπερασπιστούν τους φοιτητές, αλλά ακόμη και σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν για να καλύψουν το γεγονός. Το αποτέλεσμα αυτής της μανιασμένης κατασταλτικής επίθεσης ήταν 32 προσαγωγές και δεκάδες φοιτητές στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, στην πλάτη και στον θώρακα.

Οι 32 προσαχθέντες, γύρω στις 13:00, μεταφέρθηκαν στην ΓΑΔΘ, όπου και κρατήθηκαν στον χώρο προσωρινής κράτησης συνωστισμένοι για πάνω από 6 ώρες χωρίς να τους ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για προσαγωγή ή σύλληψη. Η μεγάλη ειρωνεία είναι πως η αστυνομία φόρτωσε με πρόστιμα (300€) τους 32 προσαχθέντες για άσκοπη μετακίνηση και μη τήρηση των μέτρων, ενώ αντίστοιχα στην ΓΑΔΘ, οι φοιτητές ήταν στοιβαγμένοι ο ένας με τον άλλο, σε ένα κλειστό χώρο, χωρίς σωστό αερισμό, όπου δεν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας για την πανδημία. Όλη αυτή την ώρα οι προσαχθέντες δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν ούτε καν με τους δικηγόρους τους, ενώ για να τους δοθεί νερό και φαγητό έπρεπε να το διεκδικούν επί ώρες. Ταυτόχρονα, όταν για φοιτητές που είχαν ζητήματα υγείας και χρειάζονταν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ζητήθηκε να τους δει γιατρός, η ειρωνική απάντηση της αστυνομίας ήταν «είστε γιατροί και πετάγεστε;»!

Τελικά, οι προσαγωγές γύρω στις 9 το βράδυ μετατράπηκαν εκδικητικά και αναίτια σε συλλήψεις, (εκτός από έναν, τον γραμματέα νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που με παρέμβαση βουλευτών τους αφέθηκε ελεύθερος!!) , με τον σχηματισμό δικογραφίας να περιλαμβάνει μια σειρά από ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες: διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, φθορά δημόσιας περιουσίας, παράβαση νόμου περί συναθροίσεων, παράνομη βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων, απείθεια, ενώ στους 2 βαριά χτυπημένους φοιτητές προστέθηκαν και η απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, η εξύβριση και η παράβαση του νόμου περί όπλων.

Την επόμενη μέρα, οι 31 μεταφέρθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου και μετά από 4 ώρες αναμονής ξεκίνησε η δίκη. Οι συνήγοροι των διωκόμενων φοιτητών πρότειναν να οριστεί τακτική δικάσιμος, όμως η εισαγγελία το αρνήθηκε και επέβαλε την άμεση αυτόφωρη δίκη, όπου και τελικά πήραν αναβολή για να δικαστούν την Πέμπτη 25/2! Παράλληλα, από τις 11:00, Φοιτητικοί Σύλλογοι, δυνάμεις και αλληλέγγυοι διαδηλωτές διαδήλωναν στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση τα δικαστήρια, όπου και θα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση μέχρι την απελευθέρωση των 31 διωκόμενων φοιτητών. Γύρω στις 14:30, οι φοιτητές απελευθερώθηκαν και κατευθύνθηκαν προς την μεγαλειώδη συγκέντρωση. Η πορεία συνέχισε, με σκοπό να κατευθυνθεί προς τον χώρο των πανεπιστημίων, αλλά οι κλούβες και τα ΜΑΤ την έκοψαν για άλλη μία φορά στην Εγνατία και τελικά η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε εκεί. Η επιτροπή μας ήταν παρούσα σε όλες τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους αγωνιζόμενους νεολαίους, στηρίζοντας πολιτικά, ηθικά και οικονομικά τους διωκόμενους συναγωνιστές.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου