Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus: Ίδρυση VANTAGE TOWER Α.Ε. – Απαιτούμε διασφάλιση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONEWINDVICTUS
Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 – Αρ. Πρωτοκόλλου: 4/2021

 

                               

ΙΔΡΥΣΗ VANTAGE TOWERS A.E. – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 –

Συνάδελφοι,  

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε αρκετές φορές αναφερθεί στις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι οποίες ήταν δυστυχώς λίγο πολύ αναμενόμενες, σαν αποτέλεσμα της διάλυσης και της προκλητικής αδιαφορίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού (βλ. καθημερινός συνωστισμός στα ΜΜΜ, απουσία μαζικών τεστ στον γενικό πληθυσμό και στους χώρους εργασίας κ.ο.κ.). Είχαμε επίσης προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή για το γεγονός ότι η πανδημία θα αποτελούσε την ΄΄χρυσή ευκαιρία΄΄ και το ΄’όχημα΄΄ για την κυβέρνηση και τους εργοδότες, προκειμένου να επιτύχουν την διάλυση και την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ιδιαίτερα είχαμε σταθεί στους κινδύνους της τηλεργασίας, σχετικά με την αναμενόμενη υποβάθμιση της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, την διατάραξη των ισορροπιών ανάμεσα στον προσωπικό και τον εργασιακό χρόνο του καθενός από εμάς, την αποκοινωνικοποίηση και την απομόνωσή μας και φυσικά την δυσκολία της συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια στιγμή, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στη Victus, καλούμαστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να εργαζόμαστε ουσιαστικά σε μόνιμο καθεστώς τηλεργασίας, σε συνθήκες που καθιστούν προβληματική την μεταξύ μας επικοινωνία ή την επικοινωνία των ομάδων και με τον φόρτο εργασίας να αυξάνεται κατακόρυφα, ειδικά μετά από την (άρον άρον και χωρίς την ουσιαστική προετοιμασία που θα απαιτούσε το συγκεκριμένο εγχείρημα) ίδρυση και λειτουργία των δύο θυγατρικών εταιρειών των Vodafone και Wind, δηλαδή της Vodafone Greece Towers και της Crystal Almond Tower αντίστοιχα.  Στο μεταξύ όπως προκύπτει και από τα συνημμένα δημόσια έγγραφα Γ.Ε.ΜΗ με αρ. πρωτ. 2301748/24-12-2020 & 2299489/ 29-12-2020, έχει ήδη συσταθεί κ η εταιρεία VANTAGE TOWER Α.Ε., η οποία ως γνωστόν θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα των δύο αυτών θυγατρικών εταιρειών που προέκυψαν από την απόσχιση κλάδου των Vodafone και Wind, για την μεταφορά του παθητικού τους εξοπλισμού και των παγίων που τον συνοδεύουν.

Και εδώ ακριβώς προκύπτουν αρκετά σημαντικά ερωτήματα, που αναμφίβολα απασχολούν όλους τους συναδέλφους, ειδικά όσους εργάζονται ήδη με πολύ εντατικούς ρυθμούς, μεταξύ άλλων και για λογαριασμό των δύο αυτών θυγατρικών εταιρειών.

Ερώτημα πρώτο: Για ποιον ακριβώς λόγο θα πρέπει οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν ασαφείς απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα κατά τις διαδικτυακές συναντήσεις τους με τον CEO (βλ. ενημέρωση 17/10/2020), όταν δύο μέρες νωρίτερα (15/10/2020), έχει ήδη αναρτηθεί δημόσια στο επίσημο site της Vodafone η ανακοίνωση της απόσχισης κλάδου, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας των νέων θυγατρικών και εν τέλει της VANTAGE TOWER, όπως και τελικά έγινε; Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν είχε γνώση για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ερώτημα δεύτερο: Πότε ακριβώς σκοπεύει η διοίκηση της Victus (η οποία θυμίζουμε διατυμπάνιζε από την εποχή της ίδρυσής της το 2014, ότι δήθεν αποτελεί μια ανεξάρτητη εταιρεία, παρά το γεγονός ότι ήταν και παραμένει μια εταιρεία χωρίς έσοδα), να ενημερώσει τους εργαζομένους της, για το εργασιακό τους μέλλον (και ενδεχομένως τον νέο τους εργοδότη) χωρίς να παραπέμπει το ζήτημα στις τελικές αποφάσεις των δύο παρόχων;

Eρώτημα τρίτο: Θα υπάρξει τελικά ναι ή όχι μεταφορά προσωπικού στην VANTAGE TOWER και αν ναι, πότε και με ποιον τρόπο;

Ερώτημα τέταρτο: Ποια ακριβώς μέριμνα θα υπάρξει (σε περίπτωση μεταφοράς) για τους συναδέλφους μας με ελαστικές σχέσεις εργασίας;

Ερώτημα πέμπτο: Ποιο ακριβώς είναι το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων που θα εξακολουθούν να εργάζονται σε μια σημαντικά “μικρότερη” Victus, η οποία ουσιαστικά θα διαχειρίζεται μόνο  τον ενεργητικό εξοπλισμό των δύο παρόχων;

 

Συνάδελφοι,

Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει πολλά ακόμη ερωτήματα, αλλά καλό θα είναι να μην έχουμε αυταπάτες για τις προθέσεις των διοικήσεων. Καμία απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί, παρά μόνο στο παρά πέντε, εκτός και αν το απαιτήσουμε συλλογικά. Κανένα εργασιακό δικαίωμα δεν θα είναι διασφαλισμένο για κανέναν, αν δεν το προστατέψουμε μεθοδικά, επίμονα και αγωνιστικά εφόσον χρειαστεί. Ως Ενιαίο Σωματείο, όπως θα έχετε διαπιστώσει, παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις και δηλώνουμε απερίφραστα προς πάσα κατεύθυνση ότι με όποιες συνθήκες, με καραντίνα ή χωρίς, με τηλεργασία ή όχι, θα αγωνιστούμε αποφασιστικά, έγκαιρα και με τους κατάλληλους τρόπους για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, όποιες κ αν είναι οι επιλογές των διοικήσεων.

 

 

Ενωτικά, χωρίς αποκλεισμούς και με την προσοχή μας στραμμένη στην επόμενη μέρα, απαιτούμε την διασφάλιση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

 

 –

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.eniaioswmateio.gr  – info@eniaioswmateio.gr