Η νεολαία στην πρώτη γραμμή των αγώνων

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΕΠΙΘΕΣΗ

Η νεολαία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα απέναντι στη δίνη της οικονομικής κρίσης, στα μέτρα-σοκ που ανακοινώνει με εκπληκτικούς ρυθμούς η κυβέρνηση και στην «επιρροή» του Δεκέμβρη, και γενικότερα των νέων αγώνων που έχουν ξεσπάσει εξαιτίας της κρίσης και με επίσης εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Είναι λοιπόν φυσικό όσο η νεολαία ―και κυρίως οι μαθητές― προσπαθούν να επεξεργαστούν τα ερεθίσματα που δέχονται και να χτίσουν τις δικές τους αγωνιστικές και κινηματικές παραδόσεις, τα διαστήματα έντονης ενασχόλησης με το κίνημα να τα διαδέχονται διαστήματα αδιαφορίας ή απογοήτευσης και το αντίστροφο.

Στο κλείσιμο αυτού του «κενού» θέλει να βοηθήσει η Μαθητική Αντεπίθεση. Η Μαθητική Αντεπίθεση είναι μία μαθητική ομάδα που έχει συγκροτηθεί εδώ και λίγο καιρό και προσπαθεί με τη συμμετοχή της στους μαθητικούς και νεολαιίστικους αγώνες να δώσει το δικό της αντικαπιταλιστικό στίγμα στο μαθητικό κίνημα, ώστε η νεολαία να ανασυγκροτηθεί και να κερδίσει αυτά που έχει ανάγκη.

Με αυτό το σκεπτικό, κι επειδή μόνο η συμμετοχή στους αγώνες δεν φτάνει, η Μαθητική Αντεπίθεση θα κυκλοφορήσει σύντομα μία μικρή εφημερίδα, την οποία θα προσπαθούμε να εκδίδουμε ανά τακτά διαστήματα. Στην εφημερίδα μας οι μαθητές θα γράφουμε για διάφορα θέματα, με αφορμή την επικαιρότητα (π.χ. ποια μέτρα ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση, πως πλήττουν τη νεολαία και πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε) ή για γενικότερες θεματικές ενότητες (πόλεμος, ρατσισμός, ελεύθερος χρόνος) ή για θέματα όπως μουσική, ταινίες κ.λπ. Επίσης θα προσπαθήσουμε να έχουμε κάποιες ανταποκρίσεις από διάφορα σχολεία και πόλεις που αφορούν σε κινητοποιήσεις ή κινήσεις αυτοοργάνωσης.

Το εφημεριδάκι αυτό μπορεί να γίνει εργαλείο προβληματισμού και συζήτησης ανάμεσα στους μαθητές. Τα προβλήματά μας (και σαν νεολαία έχουμε πάρα πολλά) πρέπει να τα γνωρίζουμε, να τα συζητάμε και να αποφασίζουμε συλλογικά και αυτοοργανωμένα πώς θα τα λύνουμε. Είμαστε το πρώτο και καλύτερο θύμα της κρίσης. Ο ρόλος που μας ετοιμάζουν κυβερνήσεις και καπιταλιστές δεν μας κάνει. Η νεολαία κι οι εργαζόμενοι έχουμε δικές μας λύσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το σύστημά τους που μας οδήγησε εδώ. Η ελπίδα και το μέλλον βρίσκεται στους αγώνες που θα κάνουμε.

Η Μαθητική Αντεπίθεση συναντιέται κάθε Σάββατο στις 17.00 στο πολιτικό-πολιτιστικό στέκι Ίσκρα, Αμύντα 12, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.