Όχι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ  

Εμμονικά και χωρίς καμία πραγματική δικαιολογία,  η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων της ΝΔ επανέρχεται διαρκώς στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Με απόφαση του υπουργού (υπό)Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τα καταστήματα πρόκειται να είναι ανοιχτά ξανά την Κυριακή 31/01 και με ωράριο 7 το πρωί με 8 το βράδυ, πάντα «προαιρετικά» και πάντα «για λόγους δημόσιας υγείας και αποφυγής του συνωστισμού». Η απόφαση δεν είναι πρωτοφανής, κυβέρνηση και εργοδότες από τις αρχές Νοέμβρη, με κατά παραγγελία τροπολογίες σε εντελώς άσχετα νομοσχέδια και επανειλημμένες υπουργικές αποφάσεις, διατάσσουν το άνοιγμα σχεδόν όλων των Κυριακών (βλ. click-away, εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών κ.λ.π.).    

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο εργαζόμαστε καθημερινά με υπερεντατικοποιημένους ρυθμούς, προσπαθώντας να καλύψουμε ταυτόχρονα τον αυξημένο όγκο ηλεκτρονικών παραγγελιών και τους δυσαρεστημένους πελάτες  από την πολύωρη   αναμονή και από πάνω καλούμαστε να δουλεύουμε, την μία μετά την άλλη, όλες τις Κυριακές. Αυτό για την πλειοψηφία των εργαζομένων στο εμπόριο πρακτικά σημαίνει εξαήμερη εργασία αφού η πλειοψηφία των εργοδοτών, εκμεταλλευόμενη τα περιθώρια του νόμου μας απασχολεί 5ωρα τις Κυριακές προκειμένου να μην δικαιούμαστε δεύτερο ρεπό μεσοβδόμαδα ή να δουλεύουμε υπερωρίες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται στο πρόγραμμα από τα ρεπό. Αυτή η κατάσταση καταπονεί τους εργαζόμενους, καταστρέφει την ιδιωτική τους ζωή και τους κάνει πιο ευάλωτους στην πανδημία του κορονοϊόυΌλα αυτά μαζί με τις περισσότερες μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, τα οποία παραμένουν αποκλειστικά λίγα με ευθύνη της άθλιας κυβέρνησης που κόπτεται τάχα για την δημόσια υγεία, κάνουν αφόρητη τη ζωή μας και πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους. 

Η μόνη αλήθεια είναι, πως η επέκταση του ωραρίου και το άνοιγμα τις Κυριακές είναι μέτρα που προέρχονται από τα μνημόνια, τη νεοφιλελεύθερη διαστροφή και πάγια απαίτηση των εργοδοτών. Δεν έχει καμία σχέση με την προστασία της κοινωνίας από τον κορονοϊό, δεν έχει καμία σχέση με την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Από την αρχή των μνημονίων οι εργάσιμες Κυριακές αυξάνονται και πληθύνονται. Είναι μέτρο που στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας ειδικά των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων, όχι φυσικά μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης (ανέκδοτο με τους μισθούς-φιλοδωρήματα) αλλά μέσα από την διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου πωλήσεων από όσους αντέχουν να ανοίγουν όσες περισσότερες μέρες – όσες περισσότερες ώρες την εβδομάδα με το ίδιο χαμηλόμισθο προσωπικό. Αυτό προϋποθέτει την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κάτι που κυβέρνηση και εργοδότες εφαρμόζουν όπου και όπως μπορούν με πρόσχημα την πανδημία. Μετατρέπουν τις «έκτακτες συνθήκες» σε καθεστώς και το καθεστώς σε νόμο, όπως σύντομα σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα για τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα κατεβάσει προς ψήφιση τον Μάρτη: που θα αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν έως 10 ώρες/ημέρα, χωρίς πληρωμή των υπερωριών, θα αυξήσει τις ώρες των «νόμιμων» υπερωριών, θα καταργήσει την κυριακάτικη αργία, θα καταργήσει πρακτικά το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό.   

Είναι προφανές πως η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει πολιτικές μόνο υπέρ των πλούσιων και των εργοδοτών. Αντίθετα, εμάς τους εργαζόμενους είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να μας καταδικάζει στην αρρώστια, την φτώχεια και την εξαθλίωση. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας και να επιβάλουμε στην πράξη τα εργατικά – συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, το δικαίωμά μας στην αξιοπρέπεια, στην δημόσια και δωρεάν Υγεία.   

  • Καλούμε όλους τους συνάδελφους να διαμαρτυρηθούν έντονα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τις υπερωρίες. Να μην αφήσουμε να περάσει η επέκταση ωραρίου και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.   
  • Καλούμε τα συνδικάτα του κλάδου να καλέσουν επαναλαμβανόμενη απεργία κάθε Κυριακή

 

– 

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο