Η Εργοδοτική Πανδημία των Ταχυμεταφορών

Η Εργοδοτική Πανδημία των Ταχυμεταφορών

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πανδημία και τα παρατεταμένα λοκ ντάουν ήταν η κότα με τα χρυσά αυγά για τις εταιρίες ταχυμεταφορών. Κατά μέσο όρο, αυξήθηκαν οι ημερήσιες εγχώριες αποστολές από 200 χιλιάδες πριν το πρώτο λοκ ντάουν σε 1 εκατομμύριο στα μέσα του δεύτερου λοκ ντάουν.

Ενώ οι ενδείξεις για την αύξηση του φόρτου αποστολών υπήρχαν από την αρχή της πανδημίας, οι εργοδότες ακολούθησαν τα βήματα της κυβέρνησης και δεν προετοίμασαν τίποτα. Αντί να επενδυθούν χρήματα για την αναβάθμιση των παρωχημένων υποδομών, εξοπλισμού, οχημάτων, μέσων προστασίας αλλά και για προσλήψεις νέων εργαζομένων, επέλεξαν να ρίξουν όλο το βάρος της πανδημίας στις πλάτες των υφιστάμενων εργαζομένων, με εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, απαγόρευση αδειών, μηνιαίες συμβάσεις κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς στον κλάδο και η άρνηση παροχής αδειών και ρεπό για αναπλήρωση δυνάμεων και ξεκούραση, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Αρκετοί συνάδελφοι είναι ανασφάλιστοι εν μέσω πανδημίας. Αυτές οι εγκληματικές συνθήκες εργασίας που βιώνουμε όλοι μας στους χώρους δουλειάς, με τις ευλογίες της ατομικής ευθύνης της κυβέρνησης, συμπληρώνονται από την απόλυτη έλλειψη, ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Ακόμη, προϊστάμενοι και εργοδότες καταφεύγουν στην χρήση βίας, εφαρμόζοντας στην πράξη το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της εργασίας και το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που προσπαθούν να επιβάλουν στους εργαζόμενους κυβέρνηση και εργοδότες.

Οι εργοδότες των ταχυμεταφορών αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικά την αρπαχτική και διαπλεκόμενη ελληνική αστική τάξη, καθώς μετά από απαίτησή τους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριλήφθηκε ο κλάδος των ταχυμεταφορών στους πληττόμενους ΚΑΔ όπου, μεταξύ άλλων, τους χαρίζεται το 40% των ενοικίων, επιδοτήσεις και θαλασσοδάνεια, αναστολή πληρωμών φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων. Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό, την ώρα που οι επιχειρήσεις πλουτίζουν από τα μέτρα που έχουν παρθεί, να μην γίνονται τεστ κορονοϊού και ΜΕΘ, περισσότερες προσλήψεις υγειονομικών, περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ, περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία κ.λπ. Δηλαδή, καμία λύση στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι, για ακόμα μια φορά εμείς οι εργαζόμενοι θα πληρώσουμε με τους νεκρούς μας, τους μισθούς μας, τις υπερωρίες μας και τα δικαιώματά μας την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει και τους πακτωλούς χρημάτων που καρπώνονται οι εργοδότες. Τίποτα δεν θα επιστρέψει στην κατάσταση όπως ήταν πριν την πανδημία. Η κληρονομιά που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδότες είναι πολύ μεγάλη, με την απαγόρευση των διαδηλώσεων και του συνδικαλισμού, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την 10ωρη υποχρεωτική εργασία, τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, την εξάλειψη της δημόσιας υγείας και παιδείας κ.α.

Είναι η ώρα να σπάσουμε τον γύψο της πανδημίας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας. Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς και να προετοιμάσουμε την αντεπίθεσή μας. Οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη στα χέρια μας, με ενότητα, αλληλεγγύη και οργάνωση να αγωνιστούμε ενάντια στην εργοδοσία και την κυβέρνηση.

► 5νθήμερο-8ωρο, να σταματήσουν τώρα οι ατελείωτες υπερωρίες

► Λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους, άμεσες προσλήψεις μονίμου προσωπικού

► Αυξήσεις στους μισθούς – ΣΣΕ με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα

► Βαρέα και ανθυγιεινά για όλους

► Συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ και απολυμάνσεις

► Παραδειγματική τιμωρία όσων ασκούν σωματική και ψυχολογική βία στους εργαζόμενους

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

τηλ: 2310265730, blog: www.antepithesitonergazomenon.blogspot.gr