Πάτρα: Συγκέντρωση – Διαδήλωση Σάββατο 9/1. Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα

Ο Τεμπονέρας ζει στους νεολαιίστικους αγώνες του σήμερα!

Ενάντια σε κυβέρνηση, μνημόνια & Κράτος Έκτακτης Ανάγκης!

Συγκέντρωση – Διαδήλωση Σάββατο 9 Ιανουαρίου

 ΠΑΤΡΑ: 18:00 Στο σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ» (ΒΟΥΔ – ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ)

Στις 8 Ιανουάριου συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από ΟΝΝΕΔίτες με επικεφαλής τον Γ. Καλαμπόκα, δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ και επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, οι οποίοι εισέβαλαν και πέτυχαν την αντι-κατάληψη του 3ου Λυκείου Πάτρας. Το ίδιο βράδυ, μαθητές, γονείς και καθηγητές γύρισαν για να καταλάβουν το Λύκειο και εκεί τους επιτέθηκαν ΟΝΝΕΔίτες με λοστούς, καδρόνια και πέτρες. Μετά την επίθεση, ο Νίκος Τεμπονέρας βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδερολοστό στο κεφάλι. Υπεύθυνοι για τη δολοφονία αυτοί ήταν ο Γ. Καλαμπόκας και ο Α. Μαραγκός. Ο δεύτερος απαλλάχθηκε με βούλευμα και στο εδώλιο κάθισε ως βασικός αυτουργός ο Καλαμπόκας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος!! Η επίθεση αυτή δεν ήταν τυχαία, ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούσαν την περίοδο εκείνη τα τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ(Κένταυροι, Rangers), τα οποία οργανώνονταν από τη ΝΔ για να σπάνε αγώνες, να χτυπάνε αγωνιστές και να διαλύουν κινήματα. Σε αυτά συμμετείχαν πολλοί μετέπειτα «δημοκρατικοί» βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Βουλγαράκης κ.α.

 O Τεμπονέρας στήριξε το μαθητικό κίνημα του ’90-’91 και είχε βοηθήσει τους μαθητές του να πραγματοποιήσουν καταλήψεις των σχολείων τους. Την περίοδο αυτή πραγματοποιούνταν καθημερινά κινητοποιήσεις ενάντια στη ψήφιση του νόμου του υπουργού Παιδείας, Κοντογιαννόπουλου. Με το νομοσχέδιο αυτό «ρυθμίζονταν» θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, 15μελών συμβουλίων, σχολικών περιπάτων και εκδρομών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά. Το νομοσχέδιο αυτό προσπαθούσε να επιβάλει αρκετές πτυχές της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας στο χώρο της παιδείας, πολλές από τις οποίες σήμερα η χουντική κυβέρνηση της ΝΔ είτε έχει περάσει(κατάργηση Ασύλου, σημαντικά βήματα στην εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-κολλεγίων κ.α. ), είτε ετοιμάζεται να περάσει (διαγραφές φοιτητών, πανεπιστημιακή αστυνομία, δίδακτρα, κ.α.). Μέτρα που διαλύουν τη δημόσια, δωρεάν παιδεία, και καταργούν το δικαίωμα μας να σπουδάζουμε.

Είναι πλέον προφανές ότι τα χουντικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και των συγκεντρώσεων δήθεν λόγω κορωνοϊού, είναι η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης για να διαλύσει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Εγκαθιστούν εργασιακές συνθήκες δούλου, με τους μισθούς των 200 ευρώ να γίνονται κανόνας. Η έκβαση του εγχειρήματος επικράτησης ως «κανονικότητας» της νεοφιλελεύθερης ζούγκλας, κρίνεται από την επιβολή ενός στυγνού Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, του «τελους της Μεταπολίτευσης» για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, επιβάλλοντας παντού την βία, την καταστολή και την κρατική τρομοκρατία. Η απαγόρευση των πορειών στις 17/11 και 6/12 με το όργιο καταστολής και συλλήψεων που ακολούθησαν και επίσης η εμμονή τους στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας δείχνει το ζοφερό μέλλον της μνημονιακής χούντας της ΝΔ.

Να παραδειγματιστούμε από το κίνημα του ’90-’91, που το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, με καθημερινές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. Με τους αγώνες μας να τσακίσουμε την καταστολή και να μπλοκάρουμε τη ψήφιση του νομοσχεδίου για ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά και κάθε νομοσχέδιου που είναι ενάντια στα δικαιώματα μας. Ενάντια στο δόγμα “Νόμος και Τάξη”, με όπλο μας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση, να αγωνιστούμε για την ανασυγκρότηση του νεολαιίστικου κινήματος, τη μαχητική υπεράσπιση και έμπρακτη επιβολή των δημοκρατικών μας ελευθεριών. Ενάντια σε κυβέρνηση, μνημόνια και Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτό είναι το χρέος μας προς τον αγωνιστή Ν. Τεμπονέρα και τόσους άλλους αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους(Σωτήρης Πέτρουλας, Μιχάλης Καλτεζάς κ.α.) για τον αγώνα.

  • Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες μας!
  • Κάτω η χούντα της ΝΔ!
  • Έξω η αστυνομία από τις σχολές και τις εστίες. Όχι στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας
  • Δημόσια δωρεάν Υγεία & Παιδεία για όλους, με δραστική αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης τους. Όχι στα νέα αντεκπαιδευτικά μέτρα Κεραμέως!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ