Καθηλωμένος ο κατώτατος μισθός μέχρι τον Ιούλιο του 2021

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΕΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2021

Σύμφωνα με τον Νόμο ν. 4764/2020 Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις και συγκεκριμένα το άρθρο 110, μετατίθεται για τον Ιούλιο του 2021 η εισήγηση του Υπουργού για το ύψος του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα μείνει στα τάρταρα για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά και η διαδικασία αναπροσαρμογής του θα καθυστερήσει ακόμη μισό χρόνο!

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο νέο… βραδυκίνητο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού που έχει ως εξής:

  • Το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία. Η 3μελής Επιτροπή Διαβούλευσης (Πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας) αποστέλλει έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς (ΤτΕ, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ΟΑΕΔ, ΙΝΕ−Γ.Σ.Ε.Ε., Ινστιτούτο ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΚΕΠΕ, ΟΜΕΔ, ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ, κ.α) για να συντάξουν έκθεση.
  • Έως την 30 Απριλίου πρέπει να υποβληθούν από τους επιστημονικούς φορείς οι εκθέσεις. Η Επιτροπή Διαβούλευσης σχηματίζει φάκελο με τις εκθέσεις και τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε. ώστε να εκφράσουν γνώμη.
  • Έως την 31 Μαΐου πρέπει να διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των δια βουλευόμενων, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.
  • Μέχρι την 30η Ιουνίου ολοκληρώνεται το Σχέδιο και υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας.
  • Μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας, πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο εργατοτεχνιτών.

Με βάση το νόμο ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθοριστεί «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών», και αφού ο Υπουργός Εργασίας θα λάβει υπόψιν του το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων.

Αν συνυπολογίσουμε την παταγώδη πτώση του ΑΕΠ (η κυβέρνηση προεκλογικά είχε συσχετίσει την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ), τις «εντολές» της Έκθεσης Πισσαρίδη (μείωση του μισθολογικού κόστους) και την αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τις 3ετίες, είναι ξεκάθαρο πως το ζήτημα του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει έναν ακόμη Γολγοθά για τους εργαζόμενους.

Φυσικά, η κυβέρνηση και τα χρυσοπληρωμένα της Μ.Μ.Εξαπάτησης έσπευσαν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους, βαφτίζοντας τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης ως …«αυξήσεις στους μισθούς»(!) Οι … «αυξήσεις» γίνονται σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ταμείου ανεργίας. Ακόμα και με αυτή την απάτη οι εργαζόμενοι έχουν ελάχιστο οικονομικό όφελος (μόλις 8ευρώ για εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό), ενώ οι εργοδότες κερδίζουν σχεδόν το διπλάσιο.

Η επικίνδυνη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα τσιράκια της (καπιταλιστές, τραπεζίτες, καναλάρχες) συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την πανδημία για να βάλουν τέλος στα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας. Το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας που θέλουν να επιβάλλουν, περιλαμβάνει εργαζόμενους που θα δουλεύουν Κυριακές, αργίες, 12ωρα, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες και με μισθούς στα όρια της επιβίωσης (στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας) και ανέργους, που θα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη. Όλοι μας χωρίς δικαιώματα, χωρίς Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μόνο με ΜΑΤ να δέρνουν και να τρομοκρατούν.

Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από αυτή τη βαρβαρότητα είναι να επιβάλουμε τη δική μας λύση και να διώξουμε όλους αυτούς που μας καταδικάζουν να ζούμε στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας, στην αλληλεγγύη και την ενότητά μας. Να οργανώσουμε την Αντεπίθεση μας και να απαλλαγούμε μια και καλή από τα νεοφιλελεύθερα σκουπίδια που με λύσσα επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας.

 –

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ