Πετσοκομμένο και σε δόσεις το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Πετσοκομμένο και σε δόσεις το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Με το 2ο κύμα της πανδημίας να καλπάζει, έχοντας περίπου 1 νεκρό κάθε έναν τέταρτο της ώρας, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα χτύπημα ενάντια στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους θα λάβουν μειωμένο το δώρο Χριστουγέννων και σε δόσεις. Η μείωση θα προκύψει καθώς το δώρο θα υπολογιστεί έχοντας ως βάση και την αποζημίωση που δόθηκε στου εργαζόμενους, όσο αυτοί βρίσκονταν σε αναστολή, δηλαδή τα 534 ευρώ για την περίοδο του πρώτου lockdown και τα 800 ευρώ για την περίοδο του δεύτερου. Για τους μήνες που οι εργαζόμενοι δεν ήταν σε αναστολή, το δώρο θα υπολογίζεται βάσει του ονομαστικού τους μισθού. Το δώρο θα καταβληθεί σε δόσεις καθώς οι εργοδότες θα έχουν την ευθύνη καταβολής του μεριδίου που αναλογεί στους μήνες που οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά, ενώ το Υπουργείο εργασίας θα έχει την ευθύνη καταβολής του μεριδίου που αναλογεί στους μήνες που οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε αναστολή. Οι καταβολές αυτές θα γίνουν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Βέβαια το Υπουργείο αναφέρει ότι δεν είναι δυνατή, λόγω χρονικής στενότητας, η επεξεργασία των στοιχείων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή το μήνα Δεκέμβριο, και επομένως η καταβολή του μεριδίου του δώρου που αναλογεί στο Δεκέμβριο θα γίνει στις 12 Γενάρη του 2021.

Η κυβέρνηση προφανώς εμπαίζει τους εργαζόμενους. Με την παντελή έλλειψη σχεδίου για την διαχείριση της πανδημίας και αφού έχεις οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανασφάλεια και τον φόβο του αν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα, έχοντας επιτρέψει στους εργοδότες να οργιάζουν με πρόσχημα την πανδημία (μονομερής αναστολή σύμβασης εργασίας, κανένας έλεγχος στους χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προφύλαξης), πλέον τους δίνει με το σταγονόμετρο και κουτσουρεμένο το δώρο Χριστουγέννων, έναν μισθό στον οποίο υπολόγιζαν πολλές οικογένειες για την κάλυψη πάγιων εξόδων τους. Το ρήγμα μεταξύ των νεοφιλελεύθερων κανίβαλων και της πραγματικότητας είναι κολοσσιαίο. Ενώ ο Μητσοτάκης κάνει ανέμελος ποδήλατο στην Πάρνηθα και μιλάει για εργαζόμενους εξαρτημένους από τον μισθό τους, οι εργαζόμενοι παλεύουν για την επιβίωση τους με μισθούς φιλοδωρήματα ενάντια σε εργοδότες- δεσπότες. Ενώ αυξάνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες στον προϋπολογισμό και η αστυνομία συνεχώς ενισχύεται σε εξοπλισμό και προσωπικό, τα νοσοκομεία εγκαταλείπονται στα όρια της κατάρρευσης.

Απέναντι σε αυτή τη σαπίλα που θέλουν να σπείρουν οι χρεωκοπημένοι νεοφιλελεύθεροι οδηγώντας την κοινωνία στην καταστροφή πρέπει να αντιτάξουμε τους αγώνες μας. Μόνο μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα μας θα καταφέρουμε να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση, πριν να είναι αργά. Επιβάλλοντας μια δικιά μας πολιτική, ένα δικό μας σχέδιο, μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων θα καταφέρουμε να τσακίσουμε όλους αυτούς που λυμαίνονται την ζωή μας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ