ΕΛΤΑ: Απολύσεις και μειώσεις μισθών εν μέσω πανδημίας

ΕΛΤΑ: Απολύσεις και πετσόκομμα μισθών εν μέσω πανδημίας


Με την πανδημία του κορονοϊού να καλπάζει ανεξέλεγκτα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει από την πίσω πόρτα τροπολογία που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ΕΛΤΑ και περιλαμβάνει απολύσεις μασκαρεμένες ως «εθελούσιες εξόδους» και μειώσεις μισθών. Η εν λόγω τροπολογία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά το  παραεμπόριο και η κυβέρνηση το πλασάρει ως εξορθολογισμό των ΕΛΤΑ. Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μάλιστα αναφέρθηκε σε «μισθολογική δαπάνη που φτάνει το 67% του οργανισμού» κάνοντας απολύτως κατανοητό ότι για τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους που κυβερνούν ότι ο μισθός, δηλαδή το μόνο μέσο επιβίωσης των εργαζομένων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δαπάνη. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης  είναι η απόλυση, μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, 2000 από τους 5500 εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ καθώς και η μείωση των μισθών των εργαζόμενων ώστε « τα λεφτά των ελλήνων φορολογούμενων να πιάσουν τόπο». Περιέργως , κάθε φορά που πρόκειται για μειώσεις μισθών και απολύσεις, τους νεοφιλελεύθερους αχρείους που κυβερνούν τους πιάνει μια κάψα για τα χρήματα των φορολογούμενων, ενώ όταν πρόκειται για την ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας σφυρίζουν αδιάφορα.

Πίσω από κάθε αισχρό ψέμα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ για να απολύσει και να κόψει μισθούς κρύβεται η βαθειά κρίση και χρεωκοπία της πολιτικής της και του ελληνικού καπιταλισμού. Αυτό γιατί, μαζί  με τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, το Ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το 90% των μετοχών των ΕΛΤΑ, θα τα ενισχύσει με  100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Eurobank, που κατέχει το υπόλοιπο 10% δεν θα δώσει ούτε cent. Έτσι αυτός που βγαίνει κερδισμένος είναι η τράπεζα. Πέρα από αυτό, μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει σε ιδιώτες τα ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο της ούλτρα νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, του ξεπουλήματος δηλαδή της δημόσιας περιουσίας, και στο οποίο εντάσσονται και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, της ΛΑΡΚΟ κα.

Μόνη λύση οι αγώνες μας!
Στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν δείξει το πραγματικό τους πρόσωπο. Είναι αυτό της αλαζονείας, με τους Μητσοτάκηδες να κάνουν ποδήλατο στην Πάρνηθα τους Γεωργιάδηδες να πανηγυρίζουν ενώ καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού κάθε μέρα. Είναι αυτό της αδηφαγίας, με το μοίρασμα πακτωλών χρημάτων στα ΜΜΕ και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ενώ ο προϋπολογισμός για την υγεία μειώνεται και οι εργαζόμενοι ζουν κάθε μέρα στην ανασφάλεια και τον φόβο της ελαστικής εργασίας και της ανεργίας. Είναι αυτό του μίσους απέναντι στους εργαζόμενους, την νεολαία και τους φτωχούς, που όταν διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί, η μπότα του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης και των ΜΑΤ τους τσακίζει. Ενάντια στο ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας με την αυτοοργάνωση μας, με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της τάξης μας, με σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες, να τσακίσουμε τα νεοφιλελεύθερα κατακάθια της ιστορίας που μας  θέλουν ταπεινωμένους σκλάβους,  να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας.

·         Καμία Απόλυση

·         Καμία μείωση μισθού

·         Άμεση ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ