Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus: 26/11 όλοι στην απεργία. Συγκέντρωση 10:30 πλατεία Κλαυθμώνος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONEWINDVICTUS

Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 – Αρ. Πρωτοκόλλου: 28/2020

ΣΤΙΣ 26/11 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Δεν «συνδεόμαστε», Δεν πάμε στο γραφείο

Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Πέμπτη 26 Νοέμβρη, 10.30 π.μ. πλατεία Κλαυθμώνος

– Για να επιβάλλουμε την Άμεση και Μαζική Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

– Για να σταματήσουμε τις επιθέσεις στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

– ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

 –

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Παρακολουθούμε όλοι το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει, τα κρούσματα και τους νεκρούς να αυξάνονται, την ανεργία και την φτώχεια να καλπάζουν. Από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων και της κοινωνίας. Αντί να προχωρήσει σε μαζικά δωρεάν τεστ, σε προσλήψεις στην υγεία και επίταξη χωρίς αποζημίωση της ιδιωτικής υγείας, αντί να εξασφαλίσει μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, αντί για επενδύσεις και προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δίνει λεφτά για τους τραπεζίτες, τους καναλάρχες και τους κλινικάρχες (2πλάσια τιμή για τις κλίνες τους!), τους εξοπλισμούς, την αστυνομία. Ενώ οι σχολικές τάξεις έχουν μεταφερθεί μέσα στα σπίτια μας και η Κεραμέως εμπαίζει ότι αυτή η πραγματική τρέλα «λειτουργεί» ως κανονική εκπαίδευση, οδηγώντας τα νοικοκυριά και τις οικογένειές μας στα όριά τους.

Ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση, αντί να επιτάξει μαζικά τις ιδιωτικές κλινικές, παζαρεύει με πλούσια «δωράκια» τις αρνήσεις των ιδιοκτητών τους. Μια πολιτική που κινδυνεύει να οδηγήσει σε εκατόμβη θυμάτων. Και την ίδια στιγμή που δεν κάνει, άμεσα, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, προμοτάρει υποκριτικά τον «εθελοντισμό» και συνεχίζει στο άθλιο δόγμα της «ατομικής ευθύνης».

Είναι ενδεικτικό πως, ενώ στην πρώτη καραντίνα, οι οδηγίες για τους εργασιακούς χώρους αν υπήρχε κρούσμα ήταν «κατά περίπτωση» των οδηγιών του ΕΟΔΥ, πλέον έχει συστηματοποιηθεί πως όταν υφίσταται κρούσμα σε εργαζόμενο, αν οι επαφές με συναδέλφους έχουν γίνει εκτός του τελευταίου 48ωρου από τη διάγνωση τότε οι λοιποί εργαζόμενοι στο χώρο δεν μπαίνουν σε καραντίνα και συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά μετά την απολύμανση του χώρου εργασίας του κρούσματος. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως με τέτοιες πρακτικές εξηγείται πολύ εύκολα η εξάπλωση του ιού. Μόνο στα καταστήματα της Vodafone και της Wind (own & franchise) αλλά και στους χώρους εργασίας είναι δεκάδες τα κρούσματα που υπάρχουν λόγω της παραπάνω πρακτικής του ΕΟΔΥ, που φυσικά υιοθετούν οι διοικήσεις και οι εργοδότες.

Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει διαρκείς επιθέσεις στα δημοκρατικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, με πλήθος αντεργατικών νόμων και με σκληρή καταστολή. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων και τα πογκρόμ της αστυνομίας, καθημερινά γίνονται ο κανόνας, όπως στην πρόβα χουντικού τύπου που έκανε στην επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.

Τώρα, με το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει, προωθεί το 10ωρο, την 6ήμερη εργασία, την απελευθέρωση των υπερωριών, την διάλυση του ωραρίου, το «φακέλωμα» των σωματείων, την ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο για την κατάσταση αυτή. Είναι απαραίτητο να απεργήσουμε την Πέμπτη 26/11, μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η απεργία έχει κηρυχτεί από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την ΑΔΕΔΥ, αλλά το ζήτημα είναι η συμμετοχή εμάς των ίδιων, γιατί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι στην πράξη «εξαφανισμένες». Να απεργήσουμε στις 26/11 σημαίνει ότι παλεύουμε έμπρακτα να μην μας φορτώσουν τα βάρη κι αυτής της κρίσης του συστήματος:

– Να μην πάμε στο γραφείο ούτε να συνδεθούμε στην τηλεργασία.

– Να ασκήσουμε έμπρακτη πίεση στην κυβέρνηση, για να ενισχύσει ΤΩΡΑ το δημόσιο σύστημα υγείας, με χρηματοδότηση, προσλήψεις, τεστ για όλους κ.λπ. Γιατί αύριο, όταν θα μας λένε πόσο καλά λειτουργεί η «ελεύθερη αγορά» και οι ιδιώτες της υγείας θα μετράνε ξανά τα κέρδη τους, θα είναι πολύ αργά, θα θρηνούμε ήδη πολύ περισσότερους νεκρούς. Λεφτά υπάρχουν στο κεφάλαιο, στους πλούσιους – αρκεί να φορολογηθούν τα υπερκέρδη και οι offshore λογαριασμοί τους, να μπει χέρι στον μεγάλο πλούτο και στους μεγαλοεπιχειρηματίες, να σταματήσουμε την αιμορραγία της αποπληρωμής του χρέους στους δανειστές.

– Να αρχίσουμε έναν πραγματικό αγώνα, ενάντια σε εργοδότες και κυβέρνηση, για να μην σαρωθούν και τα τελευταία ουσιαστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους. Και πάνω απ’ όλα, το δικαίωμά μας στην οργάνωση και διεκδίκηση, στον ελεύθερο συνδικαλισμό και στην απεργία. Που χωρίς αυτά γινόμαστε σύγχρονοι σκλάβοι, τελεία και παύλα.

– Να απαιτήσουμε το σταμάτημα των απολύσεων και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Να μην δεχτούμε την κοροϊδία, στρατιές ανέργων, υποαπασχολούμενων και φτωχών να συντηρούνται με επιδόματα ξεροκόμματα.

– Να υπερασπίσουμε στην πράξη τις δημοκρατικές ελευθερίες. Οι πανδημίες δεν νικιούνται με τα γκλομπ της αστυνομίας, με ξύλο και συλλήψεις διαδηλωτών και νέων στο σωρό. Το αντίθετο, μόνο αυτοί οι αγώνες μπορούν να επιβάλλουν και τα αναγκαία μέτρα για μια πραγματική υπεράσπιση της δημόσιας υγείας

– Είμαστε ενάντια στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και των διαδηλώσεων που γίνεται με στόχο όχι τη δημόσια υγεία αλλά τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι διαδηλώσεις είναι δημοκρατικό δικαίωμα και μπορούν να γίνουν με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

– Να παύσει κάθε δίωξη και πρόστιμο απέναντι στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου αλλά και σε μέλη Σωματείων και συλλογικοτήτων που ήδη προσήχθησαν, επειδή μοίραζαν ανακοινώσεις ενημέρωσης για την επικείμενη απεργία στις 26/11.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.eniaioswmateio.gr  – info@eniaioswmateio.gr