Η Εθνική τράπεζα προχωρά σε άμεσο κλέισιμο 41 καταστημάτων

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ 41 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ

Στις 6/11 ανακοινώθηκε ξαφνικά από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ότι μπαίνει λουκέτο σε 41 καταστήματά της (στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές). Λίγα 24ωρα αργότερα, στις 10/11,  ενεργοποιήθηκε το σύστημα εθελούσιας εξόδου, συνδέοντας για πρώτη φορά άμεσα τη συνήθη τακτική της εθελούσιας-της έμμεσης απόλυσης- με το κλείσιμο καταστημάτων.

Το λουκέτο των καταστημάτων θέτει τους εργαζόμενους προ τετελεσμένων γεγονότων. Ή θα παραμείνουν, διατρέχοντας τον κίνδυνο είτε να απολυθούν είτε να μετατεθούν σε μακρινές περιοχές αργότερα ή να  χάσουν τη δουλειά τους «εθελοντικά» ! Το πρόγραμμα εθελούσιας, μάλιστα, που ανακοινώθηκε επίσημα αφότου προηγήθηκε η βόμβα του λουκέτου έχει στόχο να ξεφορτωθεί πάνω από 1000 εργαζόμενους που έχουν προϋπηρεσία μεταξύ 7 και 30 ετών είτε με τη μορφή αποζημίωσης είτε με την επιλογή λήξης της σύμβασης μετά από μακροχρόνια άδεια.

 Η Εθνική Τράπεζα ακολουθεί την ίδια τακτική με τις υπόλοιπες. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε εθελούσια έξοδο άλλων 1000 εργαζομένων αφήνοντας τους ξεκρέμαστους εν μέσω πανδημίας.

Τα λουκέτα που μπαίνουν καθημερινά σε επιχειρήσεις, εργοστάσια και τράπεζες, οι νέοι άνεργοι που προστίθενται στα -ήδη υψηλά- ποσοστά ανεργίας, οι εργαζόμενοι που ζουν με 200 ευρώ, μπορεί να μοιάζουν εφιάλτης, είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα.

 Υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση των «α(χ)ρίστων» και όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, που με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους κατέστρεψαν την οικονομία και τις ζωές μας. Η ούλτρα νεοφιλελεύθερη ΝΔ δίνει  γη και ύδωρ στις τράπεζες και στους εργοδότες, προσφέρει με νόμο, ασυλία στα μεγαλοστελέχη τραπεζών ενώ επιτίθεται με λύσσα στους εργαζόμενους περνώντας  δεκάδες αντεργατικά μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Αποκορύφωμα της επίθεσης είναι το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά που καταργεί το οχτάωρο και την Κυριακάτικη αργία, που χαρίζει τις υπερωρίες στα αφεντικά και επί της ουσίας απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Όσο θα οξύνεται η κρίση, τόσο θα οξύνουν και τις επιθέσεις τους εναντίον μας! Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να οργανωθούμε και να βάλουμε επιτέλους φρένο στα επικίνδυνα σχέδιά τους. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση ο αγώνας για την απαγόρευση των απολύσεων, για την διεκδίκηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου!

 –

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ