Κάτω τα χέρια από τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων

Κάτω τα χέρια από τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων

 –

Η άθλια νεοφιλελεύθερη  Κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει τις επόμενες βδομάδες να κατεβάσει νόμους που καταργεί διατάξεις ή άρθρα (ν.1264/1982, ν.1876/1990 κ.α.) που ισχύουν εδώ και δεκαετίες για να επιβάλλει νέους χειρότερούς όρους για τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και την πανδημία του κορωνοιού η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στην ραχοκοκαλιά της εργατικής τάξης, στο δικαίωμα για οργάνωση, αντίσταση και διεκδίκηση. Η κυβέρνηση πήρε την σκυτάλη από την σημερινή αντιπολίτευση του μεταλλαγμένου Τσίπρα, που πέρασε νόμους που χτυπούσαν το δικαίωμα στην απεργία, στον μισθό και στην εργατική νομοθεσία. Τώρα ετοιμάζουν ακόμα χειρότερα μέτρα (περιορισμού, ελέγχου, εκφοβισμού κλπ της συνδικαλιστικής δράσης και του συνδικαλισμού, δηλαδή της υπεράσπισης ή διεύρυνσης των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων) που σύμφωνα με αυτά που έχουν διαρρεύσει είναι:

  • Η δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Φορέωνμέσω της «ΕΡΓΑΝΗ», για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στόχος είναι το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ο πιο άμεσος έλεγχος στο μητρώο μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση. Θα πρέπει να  καταθέτουν  αριθμό συμμετεχόντων  (μάλλον και ονόματα) ακόμα και την  συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
  • Προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών της διοίκησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων που προστατεύονται από απόλυση. Συμφώνα με διαρροές σε συνδικαλιστικό όργανο που αριθμεί:
  • 200 μέλη θα προστατεύονται τα 5
  • μέχρι 1.000 μέλη θα προστατεύονται τα 7 και
  • πάνω από 1.000 μέλη θα προστατεύονται 9 άτομα.

Ετοιμάζεται να μειώσει της ημέρες συνδικαλιστικής άδειας, που δικαιούνται, εργαζόμενοι και εκλεγμένοι στις διοικήσεις, για να εξασκήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα/καθήκοντά τους..

  • Για τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, πχ ενημερώσεις ή Συνελεύσεις, εντός των εργασιακών χώρων, έχει διαρρεύσει ότι ο νόμος θα ορίζει περιορισμούς ώστε να μην ενοχλούν την εργοδοσία και την παραγωγική διαδικασία. Ταυτόχρονα, θέλουν να καταργήσουν την όποια δυνατότητα υπήρχε για ανάρτηση ανακοινώσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων και παρατάξεων εντός των επιχειρήσεων και πλέον θέλουν (κυβέρνηση και εργοδότες,) να αναρτώνται μόνο ηλεκτρονικά. Ουσιαστικά αδυνατίζει η παρέμβαση των συνδικάτων μέσα σε χώρους δουλειάς.
  • Το μεγαλύτερο χτύπημα ετοιμάζεται στο δικαίωμα της απεργίας. 1)θα πρέπει, το συνδικαλιστικό όργανο να ενημερώνει για την απεργία, τον εργοδότη, πολύ νωρίτερα από ότι ήδη ισχύει, με τον ν.1264/82 2) για να κηρυχτεί η απεργία θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ψηφοφορία στο αντίστοιχο συνδικαλιστικό όργανο, Διοικητικό Συμβούλιο ή Γενική Συνέλευση. (3)με διατάξεις για το λεγόμενο προσωπικό ασφαλείας για πρώτη φορά ετοιμάζει νόμο που θα προστατεύει τους απεργοσπάστες και θα τιμωρεί τους απεργούς. Δηλαδή θα επιβάλλονται  βαριά πρόστιμα και ποινές ακόμα και με  απόλυση αν προσπαθούν οι απεργοί να υπερασπιστούν την απεργία τους απέναντι στους απεργοσπάστες ή αν η απεργία θα κηρύσσεται παράνομη.

Για να μονιμοποιηθεί το  Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης εργοδότες, κυβέρνηση και κράτος πρέπει να τσακίσει τον συνδικαλισμό και την απεργία, κάθε δυνατότητα οργάνωσης, αντίστασης και διεκδίκησης, των εργαζομένων. Όμως, δεν κινδυνεύουν άμεσα μόνο αυτά. Το νομοσχέδιο ακούγεται από επίσημες κυβερνητικές φωνές ότι θα περιέχει μέτρα και για την κατάργηση του οχτάωρου, την νομιμοποίηση και την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και άλλων, όπως το ατομικό ωράριο εργασίας, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία της εργασίας. Δηλαδή την κατάργηση ή περιορισμό  των όποιων εργασιακών, εργατικών δικαιωμάτων και της όποιας προστασίας τους και να δούμε τι άλλο μας περιμένει (νέο ασφαλιστικό, πιο ευέλικτο, ιδιωτικό, ανταποδοτικό κλπ).

Η κυβέρνηση από την στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία πέρασε μέτρα που κάνουν τους εργαζόμενους να αναστενάζουν ( αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία, απλήρωτες υπερωρίες) όλα με πρόσχημα την πανδημία και όπως αναφέρει σαν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από αυτή! Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί και μαζί του όλη η κοινωνία με τα κρούσματα να φτάνουν καθημερινά πάνω από 1.000. Καθημερινά μπαίνουν λουκέτα σε επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο έλεος της πανδημίας και της ανεργίας που έχει εκτοξευτεί. Η οικονομία βουλιάζει στα τάρταρα και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με μισθούς πείνας 100-200 ευρώ έχουν δεκαπλασιαστεί.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση που έχει δεχτεί η εργατική τάξη, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι σκληρή, τα πλήγματα από την οικονομική κρίση και την επίθεση είναι σοβαρά, και το οργανωμένο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα δεν μπορεί να απαντήσει, με τις δυνάμεις που κυριαρχούν. Η κυβέρνηση παρά τις αδυναμίες τις να χειριστεί την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύεται την συγκυρία και οδηγεί τους εργαζόμενους σε κρατικά επιδόματα-παροχές, σε απαγορεύσεις διαδηλώσεων, σε στόματα κλειστά, σε ένα επικίνδυνο Κράτος Έκτατης Ανάγκης προσκολλημένο πλήρως στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που θα μας οδηγήσει ταπεινωμένους σαν πρόβατα σε σφαγή ακόμα και σε ένα πόλεμο.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα,  οι συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις των εργαζομένων, παρά τα πλήγματα, τις ήττες ή τα προβλήματα, μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε, για να σώσουμε τις ζωές μας, τις οικογένειές μας και την ίδια την κοινωνία. Να προετοιμάσουμε την Αντεπίθεση μας με την προκήρυξη μιας πρώτης Γενικής Απεργίας πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Να οργανωθούμε σε χώρους δουλειάς και να μην αφήσουμε να ακουμπήσουν τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Να οργανωθούμε στην Αντεπίθεση για να μπορέσουμε να αποτινάξουμε τον ζουρλομανδύα που μας έχουν φορέσει, να αντιτάξουμε το πρόγραμμα μας και να το επιβάλλουμε με μια ταξικά ανεξάρτητη κυβέρνηση, την Κυβέρνηση Των Εργαζομένων.

  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία. Καμία εφαρμογή των ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο – Απαγόρευση των απολύσεων.
  • Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Εθνικοποίηση υπό εργατικό έλεγχο τηςβιομηχανίας φαρμάκων
  • Να διασφαλίσουν οι εργαζόμενοι τους μισθούς μας σε επιχειρήσεις που κλείνουν. Άμεση εθνικοποίηση των  τομέων-κλειδιά της οικονομίας γιανα ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.
  • Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης και μαζί του την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).
  • Να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.
  • Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε., να αποδεσμευτούμε από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που είναι υπεύθυνοι για την φτώχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο.
  • Να απαγορευτεί κάθε νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται με την εφαρμογή των παραπάνω.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Επικοινωνία:Αθήνα, 6984697263

Θεσ/νίκη, 6982 268 508

 email: [email protected]