Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!

 –

Μέσα σε λιγότερο από δύο βδομάδες σημειώθηκαν πέντε νέα εργατικά «ατυχήματα», με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο συναδέλφων και τον σοβαρό τραυματισμό των υπολοίπων.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 05/10, ένας 59χρονος εργάτης εργοστασίου, στα Γιαννιτσά, έχασε τη ζωή του όταν κατά τη διάρκεια εργασιών φορτοεκφόρτωσης τραυματίστηκε θανάσιμα.
  • Στις 11/10, στην Αλιστράτη Σερρών ένας εργάτης 43 ετών σκοτώθηκε σε διαδικασία εκφόρτωσης βαμβακιού. Ο συνάδελφος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία όταν η πλατφόρμα γεωργικού μηχανήματος, πάνω στην οποία εργαζόταν, ήρθε σε επαφή με καλώδιο ρεύματος.
  • Στις 08/10, εργάτης σε εργοστάσιο στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου έπεσε από ύψος 3 μέτρων. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.
  • Στις 09/10, στην Αθήνα, σερβιτόρος που επιχείρησε να διασχίσει τον δρόμο πηγαίνοντας παραγγελία παρασύρθηκε από μηχανή, εκσφενδονίζοντάς τον σε μεγάλη απόσταση. Ο συνάδελφος βρίσκεται σε ΜΕΘ, παλεύοντας για τη ζωή του.
  • Στις 16/10, εργάτης, ελαιοχρωματιστής σε οικοδομή μεγάλου «Super Market», έπεσε στο έδαφος από σκαλωσιά με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Ο συνάδελφος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο.

Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι ούτε μεμονωμένα ούτε τυχαία. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κυβερνητικής- εργοδοτικής επίθεσης στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. Οι εργαζόμενοι, καθημερινά δουλεύουμε υπό απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, με παντελή έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας κι ελέγχου, με σκληρούς ρυθμούς δουλειάς και ωράρια λάστιχο, κυνηγώντας ένα μεροκάματο-χαρτζιλίκι.

 Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση της ΝΔ. Εκμεταλλευόμενη την πανδημία του κορονοϊού, σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες,  επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζει, επιβάλλει να δουλεύουμε απλήρωτες υπερωρίες, διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις και καταργεί τον πυλώνα των εργατικών δικαιωμάτων το 5μερο, το 8ωρο και την Κυριακάτικη αργία. Κάθε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, κάθε ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων βυθίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο θάνατο.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Με την αυτοοργάνωση μας στους χώρους δουλειάς και με όπλα την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, να τσακίσουμε μια και καλή το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Με τους μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας να παλέψουμε για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια μας – για την ίδια μας την ζωή!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ