ΣΣΠ: Έξω οι εργολαβίες από το ΑΠΘ. Επαναπρόσληψη των εργαζομένων της λέσχης

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ!

ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, που ξεδιπλώνεται, η πρυτανεία του ΑΠΘ σε συνεργασία με τα κοράκια εργολάβους των εταιριών CiTiCi, Γευσίνους και Χούτος απέλυσαν 30 εργολαβικούς εργαζόμενους, αφήνοντας αυτούς και τις οικογένειες του στον αέρα. Οι εργαζόμενοι αυτοί διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους.

Η κατάσταση στη λέσχη του ΑΠΘ και οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν κάτεργο. Τα εξουθενωτικά ωράρια, η μόνιμη ορθοστασία,  η ανασφάλεια των εργαζομένων για το αν θα δουλεύουν και την επόμενη μέρα και η απαγόρευση να μιλάνε ή να κάνουν διάλειμμα σε χώρο όπου θα μπορούσαν να συναναστραφούν φοιτητές, θυμίζει καθεστώς δουλείας!

Παρά την διαρκή πτώση της κρατικής χρηματοδότησης, που παραδέχονται κι οι πρυτάνεις, το καθεστώς των εργολαβιών παραμένει στο ακέραιο. Το λογικό για ένα ίδρυμα, το οποίο δεν έχει λεφτά, είναι να μην επιλέγει να ξοδεύει χρήματα σε μεσάζοντες – εργολάβους, αλλά να προσλαμβάνει τους εργαζόμενους του, με συμβάσεις εργασίας απευθείας με το πανεπιστήμιο. Παρόλα αυτά, τεράστια ποσά χρημάτων, από τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων, αντί να κατευθύνονται για τις ανάγκες των φοιτητών και τους μισθούς των εργαζομένων, καταλήγουν στις τσέπες των αετονύχηδων εργολάβων. Για την ακρίβεια από το σύνολο των εργαζομένων της λέσχης, οι 30 που απολύθηκαν δεν είναι σταθερά εργαζόμενοι στην λέσχη, αλλά δουλεύουν με μηνιαίες ή τρίμηνες συμβάσεις και προσλαμβάνονται, «όταν και αν» το θέλουν οι εργολάβοι. Εντωμεταξύ οι εργολάβοι λαμβάνουν χρήματα από το πανεπιστήμιο για την μισθοδοσία του συνόλου των εργαζομένων. Για τους μήνες μέσα στον χρόνο που οι «ελαστικοί» εργαζόμενοι δεν δουλεύουν, οι εργολάβοι κερδίζουν συνολικά πάνω από 60.000 ευρώ!

Κατάπτυστη είναι και η στάση του πρύτανη Παπαϊωάννου, ο οποίος είπε στους εργαζόμενους ότι «αν απευθυνθούν στους φοιτητές, θα σταματήσει η στήριξη του για τις επαναπροσλήψεις τους». Ενώ δεν έχει κάνει τίποτα για να διασφαλίσει την δια ζώσης και ασφαλή λειτουργία του ΑΠΘ, το μόνο το οποίο κάνει είναι να απειλεί τους εργαζόμενους, να φροντίζει για την εργασιακή τους ανασφάλεια και το πλούτισμα των εργολάβων, να βάζει έλεγχο στην λέσχη και να πετάει έξω φοιτητές, να δηλώνει την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, να συμφωνεί με τα σχέδια της κυβέρνησης για τις νέες περικοπές σε σίτιση, στέγαση και συγγράμματα.  Πάγια στόχευση της κυβέρνησης και τους μνημονιακού Παπαϊωάννου είναι η πλήρης διάλυση του πανεπιστημίου και όλων των δομών του, στο βωμό του χρέους και της κρίσης.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΊΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ!

    Ως ΣΣΠ συμμετείχαμε ενεργά και στηρίξαμε τις επί δυόμιση μήνες κινητοποιήσεις των απολυμένων εργαζόμενων της λέσχης της Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων (Δόμπολη), όπου επιβλήθηκε μέσω αυτού του αγώνα η επαναπρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζομένων. Οι φοιτητές είμαστε οι μελλοντικοί εργαζόμενοι! Δεν θα αφήσουμε κανέναν να τσαλαπατά την αξιοπρέπεια της εργασίας! Οι εργολάβοι είναι παράσιτα, που κατακλέβουν τα λεφτά της ελληνικής κοινωνίας και των πανεπιστημίων. Το μόνο που κάνουν είναι να τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, να ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας, να μας δίνουν χείριστης ποιότητας φαγητό, να βάζουν μπράβους στις εισόδους για να τραμπουκίζουν όποιον δεν υπακούει στον έλεγχο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων και οργανώνουμε κι εμείς τον αγώνα μας πλάι τους.

  •  Άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με σταθερές σχέσεις εργασίας, απευθείας με το πανεπιστήμιο και αξιοπρεπείς μισθούς.
  •  Έξω από τα πανεπιστήμια όλες οι εργολαβίες. Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
  •  Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2020/09/blog-post_52.html