Ατέλειωτος ο κατάλογος των εργοδοτικών εγκλημάτων 

Ατέλειωτος ο κατάλογος των εργοδοτικών εγκλημάτων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΗΞΕΙ 

  –

Η μακρά λίστα δολοφονημένων και τσακισμένων συναδέλφων συνεχίζει να μεγαλώνει: 

  • Στις 25/8  33χρονος εργαζόμενος από τη Σαργιάδα σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή της Γουριάς Οινιάδων του δήμου Μεσολογγίου.
  • Στις 26/8 εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Σάμου έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η αρμόδια εταιρία, Fraport, αποδεικνύει πως δεν νοιάζεται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς, παρόλο που πριν δύο χρόνια είχε συμβεί αντίστοιχο περιστατικό, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένας γιατρός στον χώρο του αεροδρομίου.

Ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα»- παραλίγο δολοφονία- σημειώθηκε και πάλι στις 26/8, στο Περιγιάλι Λευκάδας. Κατά τη διάρκεια εργασιών σε πολυώροφη οικοδομή, ένας εργαζόμενος, οικοδόμος, 20 ετών, έπεσε στο κενό από ύψος αρκετών μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στην σπονδυλική στήλη. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο. Βαρύτατες ευθύνες έχει η εργοδοσία η οποία δεν είχε πραγματοποιήσει κανένα έλεγχο για τη στατικότητα του έργου ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η ανυπαρξία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέσων προστασίας καθώς και η εγκληματικά ελλιπής συντήρηση των χώρων εργασίας είναι πάγια τακτική  των εργοδοτών για να «εξοικονομήσουν» χρήμα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για ένα ξεροκόμματο. Τραγικός απολογισμός μόνο των τελευταίων δυόμιση μηνών είναι οι 8 δολοφονημένοι εργάτες, συνάδελφοι μας, από εργατικά «ατυχήματα».

Όσο βαθαίνει η κρίση τόσο πιο αιμοδιψείς και αδίστακτοι γίνονται οι εργοδότες και τα τσιράκια τους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βασανισμός εργαζομένου σε εστιατόριο στο Ηράκλειο, όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον σεφ/προϊστάμενο του εστιατορίου. Τα εργοδοτικά εγκλήματα (εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες, οι ξυλοδαρμοί εργαζομένων κ.α.) έχουν ενταθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ,  από τον Απρίλιο, έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον 6 περιστατικά εργοδοτικής βίας με τον πραγματικό αριθμό να είναι σαφώς μεγαλύτερος αφού είναι γνωστό πως πολλά περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν γνωστοποιούνται. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει τη βαρβαρότητα του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης της Εργασίας που ενισχύθηκε με πρόσχημα τον Κορονοϊό.

Τεράστιες ευθύνες βαραίνουν και την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι «άριστοι» του Μητσοτάκη, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, αντί να πάρουν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, εξαπέλυσαν μια λυσσαλέα επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων μας. Συνεχίζοντας το μνημονιακό έργο του ΣΥΡΙΖΑ η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της πανδημίας ψήφισε μια σειρά αντεργατικών μέτρων και ΠΝΠ (απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, διευθυντικό δικαίωμα κτλ.) που έχουν ως στόχο να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δουλοπάροικους-έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών. Ταυτόχρονα, με το χουντικό νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων οικοδομεί το δολοφονικό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης ώστε να καταστείλει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να μην αντισταθούν στην βάρβαρη αυτή επίθεση.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ-ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ 

Με την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, με την αυτό-οργάνωση στους χώρους δουλειάς, με τους συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας, να ξεφορτωθούμε μια και καλή κυβερνήσεις και αφεντικά που θέλουν να δώσουμε κυριολεκτικά το αίμα μας για τα συμφέροντά τους, και να αγωνιστούμε για τις ανάγκες μας. Να τσακίσουμε μια και καλή τη βαρβαρότητα του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης που μας επιβάλλουν οι μνημονιακοί. Να επιβάλλουμε παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, ότι Νόμος Είναι το Δίκιο του Εργάτη.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων