Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται. Κάτω τα χέρια από τα λιμάνια!

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται…

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑΣ!

Η ξεδιάντροπη κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω της πανδημίας συνεχίζει ακάθεκτη να ξεπουλάει για ψίχουλα τον δημόσιο πλούτο. Κυβέρνηση-ΤΑΙΠΕΔ βγάζουν στο σφυρί το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης ενώ «υπο-παραχωρούν το δικαίωμα χρήσης» μεγάλου τμήματος του λιμανιού της Καβάλας για σαράντα έτη.

Συγκεκριμένα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) είναι η κύρια πηγή εσόδων και απασχόλησης σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία μιας και αποτελεί λιμάνι κλειδί για τουριστικές και εμπορικές συναλλαγές με τα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ευρώπη (κυρίως Ιταλία και Βαλκανικές χώρες της Αδριατικής). Το ΤΑΙΠΕΔ, θέλοντας να κάνει όσο πιο θελκτικό γίνεται το πακέτο, ξεπουλάει μαζί με το 67% των μετοχών του λιμένα σχεδόν ολόκληρη την παραλιακή έκταση της πόλης και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.

Επί της ουσίας μπαίνει ένα οριστικό τέλος στο δημόσιο χαρακτήρα του μεγαλύτερου κοινωνικού αγαθού της πόλης, το οποίο είχε ήδη πληγεί σοβαρά από την προσάρτηση του στο ΤΑΙΠΕΔ και τη μετατροπή του σε Α.Ε., ώστε να αρπάζονται με συνοπτικές διαδικασίες από τα αρπακτικά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) με δωράκι το σύνολο της χερσαίας λιμενικής ζώνης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης . Ο λιμένας που έχει άμεση πρόσβαση στην ΕΓΝΑΤΙΑ οδό και στο σιδηροδρομικό σταθμό προορίζεται για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, μέσω πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αμερικανικών συμφερόντων. Στα σκαριά άλλωστε βρίσκεται και το ξεπούλημα της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Ν. Καβάλα και το 1/3 του λιμένα της Καβάλας.

Με την πώληση του λιμανιού η επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ σε πλήρη σύμπνοια με την προηγούμενη καταστροφική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει τη διαδικασία μετατροπής της Αλεξανδρούπολης σε νατοϊκή βάση και ορμητήριο του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού. Ήδη άλλωστε με τη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», ΝΑΤΟ-ΗΠΑ έχουν πλήρη ελευθερία να αλωνίζουν άνευ όρων στην περιοχή.

Η πώληση των λιμανιών σημαίνει καταστροφή-όχι «ανάπτυξη»

Η ξεφτιλισμένη ΝΔ παρέα με όλο τον υπόλοιπο μνημονιακό συρφετό βαφτίζουν το ξεπούλημα των λιμανιών σε «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Συνεχίζουν ξεδιάντροπα να παπαγαλίζουν ότι μόνο έτσι θα έρθει η «ανάπτυξη» ενώ το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του Πειραιά, του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, από την Cosco μόνο δεινά έχει φέρει στις ζωές μας. Τεράστια περιβαλλοντική ρύπανση,  λυσσαλέα επίθεση από  ιδιώτες «επενδυτές» (κατάργηση των ΣΣΕ, άθλιες συνθήκες εργασίας)  και πόλεμος – Αυτή είναι η ανάπτυξη τους!

 Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη των πωλήσεων δεν θα πάει για τις ανάγκες μας, στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, στην ανακούφιση των ανέργων και των φτωχών. Όλα θα καταλήξουν στις τσέπες των τοκογλύφων δανειστών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Απέναντι σ’ αυτά τα σχέδια, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να προτάξουμε μια πεισματική αντίσταση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, να πάρουμε πίσω όσα μας έχουν ήδη κλέψει. Ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις είναι άμεσα συνυφασμένος με τον αγώνα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις της κυβέρνησης και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Η.Π.Α.-ΝΑΤΟ στη χώρα. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι εργαζόμενοι, οι νέοι με ανυποχώρητους αγώνες, όλοι μαζί να βάλουμε ένα φρένο στη δήμευση της δημόσιας περιουσίας, στη δήμευση της ίδιας μας της ζωής.

  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΟΛΗΓ – ΟΛΑ
  • ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση, να ακυρωθούν όλες οι προηγούμενες.
  • ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
  • ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Διαγραφή του Χρέους. Έξω από Ευρώ/Ε.Ε.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων