Η “πανδημία” της τηλεργασίας ήρθε για να μείνει

Η «ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

Η αναίσχυντη κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την προστασία των εργαζομένων από τον κορωνοϊό σαρώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Με νέα ΠΝΠ στις 22/8 καθιερώνεται η μάστιγα της τηλεργασίας ως την κύρια μορφή εργασίας σε όποιον κλάδο μπορεί αυτή να εφαρμοστεί (εκπαίδευση, τμήματα επιχειρήσεων, κτλ.). Συγκεκριμένα, η νέα ΚΥΑ αναφέρει ότι:

  • Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία). Προβλέπεται, λοιπόν, δια νόμου οι εργοδότες μονομερώς να αποφασίζουν για το ζήτημα της τηλεργασίας εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν εξ αποστάσεως επ’ αόριστον.
  • Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους…Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως… Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν εφαρμόζει την παρούσα διάταξη επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Όσο «πονόψυχο» κι αν ακούγεται το συγκεκριμένο σημείο κρύβει πολλές παγίδες.

Πρώτον, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική νομοθεσία που να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται από το σπίτι. Δεύτερον, πάγια τακτική των εργοδοτών δεν είναι η αποφυγή της τηλεργασίας αλλά η παγίωση της καθώς έχουν συμφέροντα από αυτή και τρίτον όπως αναφέρει η ΚΥΑ η αναστολή εργασίας θα παρέχεται ως ύστατη λύση και μόνο αν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία άρα η κυβέρνηση   όχι μόνο προσπαθεί να προωθήσει την τηλεργασία, αλλά δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να βγάζουν τους εργαζόμενους αυτούς και σε   αναστολή.

           Ο φόβος των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είναι απόλυτα κατανοητός αλλά η λύση δεν βρίσκεται στην μονιμοποίηση επικίνδυνων εργασιακών καθεστώτων. Η ξεδιάντροπη κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιώντας σαν κάλυψη τη μέριμνα των εργαζομένων που είναι πιο ευάλωτοι στην πανδημία του κορωνοϊού ανοίγει τον δρόμο για νέες επιθέσεις ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα όλων μας. Τηλεργασία σημαίνει περαιτέρω εντατικοποίηση, ξήλωμα του ωραρίου, απομόνωση και αποξένωση από τους συναδέλφους και από τη συλλογική διεκδίκηση. Η μετατροπή του προσωπικού μας χώρου σε εργασιακό κάτεργο θα φέρει καταστροφικές συνέπειες σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων. Για τους εργοδότες η εξ αποστάσεως εργασία είναι βούτυρο στο ψωμί τους μιας και μεταφέρουν μεγάλο κομμάτι του λειτουργικού κόστους (ενοίκια κτηρίων, ίντερνετ, ρεύμα κτλ) στις πλάτες των εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα μπορούν να μας απομονώσουν και να μας ελέγχουν/ «αξιολογούν ατομικά», μακριά από την προστασία των σωματείων και της συναδελφικής αλληλεγγύης. Η τηλεργασία θα απελευθερώσει πλήρως τις απολύσεις καθώς καμία δεν θα γίνεται γνωστή στους υπόλοιπους συναδέλφους ενώ λογικές τύπου Big Brother με κάμερες και μόνιμη παρακολούθηση της εργασίας είναι ένα ακόμη απειλητικό σενάριο για να μας ελέγχουν ασφυκτικά.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο τρόπος οργάνωσης της εργασίας είναι άμεσα συνυφασμένος με την κρίση του συστήματος. Η τηλεργασία εκφράζει την σαπίλα στην οποία έχει επέλθει ο νεοφιλελευθερισμός και τα γελοία αστικά επιτελεία του. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους. Μέρα-νύχτα τα ΜΜΕξαπάτησης καλώντας «ειδικούς» μας παπαγαλίζουν τα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας και  την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση. Για ποια υπευθυνότητα μιλάμε όταν δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική στήριξη στο Δημόσιο Σύστημα υγείας!  Για άλλη μια φορά μας πετάνε την ευθύνη, περιμένουν πάλι εμείς να σηκώσουμε τα βάρη της κρίσης τους. ΟΧΙ! Με τους αγώνες μας, με την οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς  να βάλουμε ένα τέλος στον ιό της τηλεργασίας, να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής.

 

Αντεπίθεση των Εργαζομένων