Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 ετών ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης Ένιο Μορικόνε

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 ετών ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης Ένιο Μορικόνε

Ο Ένιο Μορικόνε γεννήθηκε στη Ρώμη, στις 10 Νοεμβρίου 1928. Το ταλέντο του το κληρονόμησε από τον τρομπετίστα πατέρα του και σε ηλικία 6 ετών έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις.

Το πρότυπο που ακολούθησε ο μεγάλος ιταλός συνθέτης ήταν ο Max Steiner. Άρχισε να γράφει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες, που συνήθως ήταν ιταλικές εκδοχές των αμερικανικών ταινιών γουέστερν και είχαν για σκηνοθέτη τον φίλο και παλιό συμμαθητή του Σέρτζιο Λεόνε.

Η συνεργασία του Μορικόνε με τον Λεόνε περιλάμβανε ταινίες όπως το Για μια χούφτα δολάρια (1964) –στην οποία σχεδόν όλοι όσοι συνεργάστηκαν χρησιμοποίησαν ψευδώνυμα (το ψευδώνυμο του Μορικόνε ήταν Dan Savio) πλην του Κλιντ Ίστγουντ, (ο οποίος μέχρι τότε είχε στο ενεργητικό του μόνο την παρουσία του στην τηλεοπτική σειρά Rawhide)–, Μονομαχία στο Ελ Πάσο (1965), Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος (1966), Κάποτε στη Δύση (1968), Το όνομά μου είναι κανένας (1973) κ.ά.

Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πωλ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα. Έγραψε μεγάλες επιτυχίες όπως το A Man with Harmonica, το Here’s to You, το οποίο ερμηνεύθηκε από την Τζόαν Μπαέζ (για την εξαιρετική ταινία με θέμα των αναρχικών αγωνιστών “Σάκο και Βαντσέτι”), το Chi Mai (για την ταινία Μανταλένα), τη μουσική των ταινιών Η Αποστολή, Σινεμά ο Παράδεισος κ.ά. 

Το 2007, ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας Μισητοί 8. Ο Μορικόνε έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.
Οι συνθέσεις του Μορικόνεείναι εμπνευσμένες τόσο από τα σπουδαία έργα των κλασικών συνθετών,  από τους  ήχους της καθημερινής ζωής (σφυρίχτρες, καμπάνες, ακόμη και οι ήχους  ζώων), ηλεκτρικές κιθάρες και άλλα σύγχρονα όργανα, την παραδοσιακή ιταλική μουσική, όλα συνοδευόμενα από μια συμφωνική ορχήστρα. 

Παρά την μεγάλη του επιτυχία στην Αμερική ο Μορικόνε έζησε όλη του τη ζωή στην Ιταλία μαζί με την γυναίκα του και τους τρείς γιούς του, δείχνοντας ότι δεν τον ενδιέφερε το Χόλιγουντ.