Θα δεχτούμε την απαγόρευση των διαδηλώσεων; (του Δημήτρη Κατσορίδα)

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει και καταργεί το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα στην Διαδήλωση, με μόνη την απόφαση της αστυνομίας. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα χουντικής έμπνευσης που μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές εποχές πολιτικών διώξεων και κοινωνικής φίμωσης.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

1) Ύπαρξη συγκεκριμένου οργανωτή, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για κάθε φθορά ή καταστροφή και άρα αυτός θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις. Μπορεί, όμως, ένας διοργανωτής να προβλέψει τον όγκο μιας διαδήλωσης ή αν σε αυτή γίνουν επεισόδια; Εκτός και αν μιλάμε για μαντικές ικανότητες. Ας σκεφτούμε τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου σε μια συγκέντρωση, την οποία έχουν καλέσει τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, κλπ.). Όμως, ζημιές δεν γίνονται μόνο από τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες. Έτσι, λοιπόν, αν κάνει μια προβοκατόρικη ενέργεια η Ασφάλεια, δηλαδή να στήσει εκείνη επεισόδια, θα τα πληρώσει ο οργανωτής.

2) Αποκλείεται η δυνατότητα αυθόρμητης συνάθροισης. Ας θυμηθούμε τι έγινε το 2008 με τη δολοφονία του μαθητή Γρηγορόπουλου ή με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το 2013. Με βάση αυτές τις διατάξεις «πόσο πιθανό είναι να άφηνε [η αστυνομία] να πραγματοποιηθεί μια τέτοια πορεία κατά της αστυνομικής βίας», όσο και κατά του φασισμού, οι οποίες ήταν αυθόρμητες. Επίσης, φανταστείτε να γίνει αυθόρμητη κινητοποίηση, μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως αυτές με το κίνημα των πλατειών το 2011-12 ή όταν έκλεισαν την ΕΡΤ τον Ιούνη 2013 ή μια διαμαρτυρία ενάντια σε μια επέμβαση σε άλλη χώρα, κλπ. Με βάση το σκεπτικό, του προτεινόμενου νόμου, δεν θα τις επιτρέψουν και άρα όσοι/-ες πάνε θα δεχτούν καταστολή, από την αστυνομία. Έτσι, αν για παράδειγμα, κάποιος/-α συλληφθεί σε  μια τέτοια πορεία, καθίσταται ιδιώνυμο αδίκημα, όπως στη Χούντα, και έχει ποινή φυλάκισης δύο έτη.

Με λίγα λόγια, δίνεται απόλυτη ελευθερία στην αστυνομία να διαλύει κατά το δοκούν κάθε συνάθροιση με τα πιο βίαια μέσα. Σκοπός της κυβέρνησης είναι το στήσιμο ενός αστυνομικού κράτους, μέσω της δημιουργίας φόβου. Προφανώς φοβάται και η ίδια τη λαϊκή οργή, η οποία αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει, εξαιτίας των αντικοινωνικών μέτρων που παίρνει. Αυτή την εβδομάδα, ήδη προγραμματίζονται αρκετές διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ παρακάτω επισυνάπτω και ψήφισμα για υπογραφές.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfc7kutNN6wsO-SqNIsMTKhVuyuM1icpCOFzQT9FMyHvTDVEw/viewform?fbzx=-7822309577838089098

 

Δημήτρης Κατσορίδας