Eργάτης νεκρός από ηλεκτροπληξία στο εργοαστάσιο «ΗΠΕΙΡΟΣ» στην Άρτα

ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ» στην ΑΡΤΑ

Το Σάββατο 6/6, ο 29χρονος εργάτης  Χρήστος Ζορμπάς βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΗΠΕΙΡΟΣ» στην Καμπή Άρτας. Οχήματα της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΜ έφτασαν στον χώρο του δυστυχήματος, όμως ο άτυχος συνάδελφος είχε ήδη καταλήξει πριν την άφιξή του στο Νοσοκομείο της Άρτας. Η αναίσχυντη εργοδοσία δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει άμεσα τα συγγενικά πρόσωπα του συναδέλφου, ούτε έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ενημερώνοντας την Επιθεώρηση Εργασίας για το εργατικό δυστύχημα!

Το γεγονός ξεσήκωσε την αντίδραση κατοίκων, συγγενών και συναδέλφων ενώ το Εργατικό κέντρο  προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας (7/7) και στάση εργασίας (8/7) στο εργοστάσιο καθώς η εργοδοσία αρνείται να δώσει την παραμικρή χρήσιμη πληροφορία για τις συνθήκες θανάτου του 29χρονου .

Η εργοδοσία προφανώς αρνείται να γνωστοποιήσει τις συνθήκες θανάτου, γιατί έτσι θα αποκαλυφθούν και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο και η πλήρης ενοχή της για αυτή την εργατική δολοφονία. Ο συνάδελφος είναι ένα από τα εκατοντάδες θύματα της κρίσης, των μνημονίων, των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και των αδηφάγων καπιταλιστών που διέλυσαν την εργατική νομοθεσία, καταπάτησαν κάθε δικαίωμά μας και κατήργησαν ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δυστυχώς, το μέλλον προβλέπεται ακόμη πιο δυσοίωνο. Η ήδη οξυμένη οικονομική κρίση επιδεινώθηκε με την πανδημία. Τα αντεργατικά μέτρα (απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, ανασφάλιστη εργασία, αποθέωση του διευθυντικού δικαιώματος) πολλαπλασιάστηκαν με τις ΠΝΠ της εγκληματικής κυβέρνησης της ΝΔ. Οι συνθήκες εργασίας χειροτέρεψαν λόγω της ακραίας εντατικοποίησης-ελαστικοποίησης, της παντελούς έλλειψης μέτρων προστασίας. Για τα αφεντικά και τα μνημονικά σκουπίδια όλων των αποχρώσεων, η ζωή μας-η ζωή των εργαζομένων και των φτωχών-δεν έχει καμιά απολύτως αξία.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Απέναντι στην βαρβαρότητα και το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας που θέλουν να μας επιβάλλουν, πρέπει να αντιπαρατάξουμε τα όπλα μας: Την αυτό-οργάνωση στους χώρους δουλειάς, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Με τους ανυποχώρητους αγώνες μας, να ξεφορτωθούμε μια και καλή κυβερνήσεις και αφεντικά που θέλουν να δώσουμε κυριολεκτικά το αίμα μας για τα συμφέροντά τους και να επιβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες. Να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις το Δίκιο του Εργάτη!

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια της στην οικογένεια του συναδέλφου. Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών γύρω από την εργατική δολοφονία. Η εργοδοσία και οι «υπεύθνοι-ανέυθυνοι» που εμπλέκονται πρέπει να λογοδοτήσουν για την εσκεμμένη ολιγωρία και την επί της ουσίας συγκάλυψη του εργατικού δυστυχήματος-δολοφονίας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ