Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!

Η άκρως νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στα σχέδια της για την ιδιωτικοποίηση των πάντων, προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού!

Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ετοιμάζεται να παραχωρήσει το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το ΕΥΣ της ΕΥΔΑΠ εκτείνεται στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής και περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., δηλαδή σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια, «το Υπουργείο ξεκίνησε τρεις παράλληλους διαγωνισμούς για τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, προς υπο­βο­ή­θη­ση του Υπουρ­γεί­ου για τις ενέρ­γειες διε­ξα­γω­γής Διε­θνούς Δια­γω­νι­σμού (ΣΔΙΤ) για την «Δια­χεί­ρι­ση – Λει­τουρ­γία και Συ­ντή­ρη­ση του Εξω­τε­ρι­κού Υδρο­δο­τι­κού Συ­στή­μα­τος (Ε.Υ.Σ.) Αθή­νας».

Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιώτες που θα αναλάβουν το δίκτυο υδροληψίας και διανομής του νερού δεν θα έχουν την ευθύνη για όποιο πρόβλημα προκύψει, ενώ θα αποκομίζουν όλα τα κέρδη.  Η ΕΥΔΑΠ παρ’ ότι δεν θα έχει κανέναν έλεγχο στην παραπάνω διαδικασία θα είναι η μοναδική υπεύθυνη (!) Επιπλέον 200 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ απειλούνται με απολύσεις, τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ με μείωση και οι καταναλωτές -δηλαδή όλοι εμείς- με βαρύ οικονομικό κόστος.

Οι επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του αγαθού του νερού είναι τεράστιες, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας. Το συχνό πλύσιμο χεριών, ρούχων, επιφανειών κτλ είναι οι σημαντικότεροι κανόνες υγιεινής, επομένως το νερό θα έπρεπε να διατίθεται δωρεάν σε όλους και όχι να γίνεται αντικείμενο παζαριών στα χέρια ιδιωτών. Εξάλλου σε όσες χώρες επιβλήθηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού τα αποτελέσματα ήταν τραγικά (πλημμύρες, διάδοση ασθενειών, διακοπή παροχής νερού λόγω υπέρογκων λογαριασμών) και ξεσήκωσαν μεγάλες αντιδράσεις.

Η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, πέρα από κάθε αμφιβολία, εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων και σε καμία περίπτωση τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των νέων, των ανέργων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά προσπαθεί να φορτώσει την κρίση στις πλάτες μας. Το αποδεικνύουν η τεράστια ανεργία, που εκτινάχθηκε στο 25,5%, τα αντεργατικά μέτρα (εκ περιτροπής εργασία, μισοί μισθοί, απελευθέρωση των απολύσεων) και η άγρια καταστολή στο όνομα της «ατομικής ευθύνης». Τώρα θέλει να μας επιβάλλει να πληρώνουμε χρυσά και αγαθά ζωτικής σημασίας, όπως το νερό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Η αντίδρασή μας απέναντι στην επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Η υγεία, η παιδεία, το ρεύμα και το νερό δεν ξεπουλιούνται. Οι θέσεις εργασίας μας, οι μισθοί μας και η αξιοπρέπειά μας δεν θα θυσιαστούν για χάρη των εργοδοτών. Μόνη λύση είναι οι αγώνες μας σε κάθε χώρο δουλείας, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, για να βάλουμε φρένο στο μαύρο μέλλον που θέλουν να μας επιβάλουν κυβερνήσεις και καπιταλιστές και να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ