Πρώτη νίκη των εργαζομένων στη λέσχη της φοιτητικής εστίας Δόμπολης Ιωαννίνων

ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΔΟΜΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 –

Στις 1/6 o αγώνας για την άμεση επαναπρόσληψη των 3 απολυμένων εργαζομένων και την απομάκρυνση των εργολάβων από τα πανεπιστήμια, πέτυχε μια πρώτη νίκη! Το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας Δόμπολης επαναλειτούργησε με όλους τους εργαζόμενους. Οι τρεις απολυμένοι συνάδελφοι πήραν πίσω τη δουλειά τους και μαζί με τους υπόλοιπους οχτώ εργαζόμενους που βρίσκονταν στο «μνημονιοκοροναϊκό» καθεστώς αναστολής εργασίας υπέγραψαν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρους ωραρίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενός αγώνα διαρκείας, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου μετά από την κινητοποίηση εργαζομένων της λέσχης μαζί με τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Ιωαννίνων (ΣΟΦΕΙ), τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΣΕΦΠΙ) και την Αντεπίθεση των Εργαζομένων που τους στήριξαν έμπρακτα και από την πρώτη στιγμή, παρά τις δυσκολίες της περιόδου λόγω και των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων έχουν επιδεινωθεί στο έπακρο καθώς οι αλλεπάλληλες συμβάσεις για μικρό χρονικό διάστημα, οι ξαφνικές απολύσεις, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τείνουν να γίνουν καθεστώς για αυτούς, ιδιαίτερα μετά το ξεπούλημα των φοιτητικών λεσχών στους εργολάβους-γύπες. Η κατάσταση πρόκειται να χειροτερεύσει όσο θα προχωράει η μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και η ιδιωτικοποίησή της. Οι εργαζόμενοι της Λέσχης στη Δόμπολη βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απολύσεις, ήδη από το 2019  (επί ΣΥΡΙΖΑ) που το εστιατόριο της Λέσχης πέρασε πλήρως στα χέρια των εργολάβων. Φέτος, η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε με την νέα εργολαβία να απολύει ξαφνικά τρεις εργαζόμενους μέσω sms και να ανακοινώνει ότι ετοιμάζονται κι άλλες απολύσεις λόγω… μείωσης των κερδών της(!). Το θράσος των κρατικοδίαιτων εργολάβων είναι απίστευτο την ίδια στιγμή που το ποσό για τη διαχείριση των δομών που περνούν στα χέρια τους, προκαταβάλλεται μέσω κρατικών κονδυλίων (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Η νίκη αυτή, αν και μικρή είναι σημαντική. Κάθε θέση εργασίας είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να την αφήνουμε να χάνεται. Ειδικά τώρα που κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κρίση έχει οξυνθεί και η ανεργία παρά τα κούφια λόγια του Μητσοτάκη αγγίζει ήδη το 25,5%.  Η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της δήθεν προστασίας των εργαζομένων, έχει περάσει μια σειρά από νέα αντεργατικά μέτρα κι ετοιμάζεται να φέρει και άλλα επιχειρώντας να φορτώσει για μία ακόμη μια φορά την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε!

Χρειάζεται οργάνωση, ενότητα και αλληλεγγύη για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, τις θέσεις εργασίας και την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Για να έχουμε μέλλον πρέπει να ανοίξουμε ξανά το δρόμο προς νέους μαζικούς αγώνες ενάντια στις απολύσεις, τις εργολαβίες, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τα νέα και παλιά αντεργατικά μέτρα. Με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και μαχητικές μορφές πάλης να σταματήσουμε τον νέο εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Αντεπίθεση Των Εργαζομένων

Τηλ. Επικοινωνίας 6980122011