Αλληλεγγύη στον αγώνα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ

Η εκδικητικότητα της κυβέρνησης και της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής εναντίον του Βασίλη Δημάκη συνεχίζεται. Αυτό τον υποχρεώνει να ξεκινήσει ξανά απεργία πείνας και δίψας παρά το γεγονός ότι δεν έχει συνέλθει από την προηγούμενη. Οι κρατούμενοι είναι ένα από τα πιο εκτεθειμένα κομμάτια της κοινωνίας. Η Κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για Μ.Α.Π. των κρατουμένων (όπως για άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού: πρόσφυγες – μετανάστ(ρι)ες, άστεγους -ες, τοξικοεξαρτημένους -ες, διαμένοντες σε γηροκομεία, ψυχιατρικές κλινικές), όπου ο συνωστισμός είναι τέτοιος που καθιστά τον κίνδυνος μετάδοσης του ιού τρομερά υψηλό.

Απέναντι σε αυτην την κατάσταση οι κρατούμενοι προχώρησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε με εισβολή δυνάμεων των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Βασίλης Δημάκης, την μέρα της εισβολής απήχθη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και μετήχθη βιαίως στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Η μόνη ρεαλιστική εξήγηση για αυτήν την βίαιη και τιμωρητική αντιμετώπιση του κρατουμένου, είναι η συμμετοχή του στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένω, με αίτημα τη λήψη μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης των φυλακών στις συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού. Ο Δημάκης πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης ακριβά, αφού θεωρήθηκε ο πρωτεργάτης της κινητοποίησης.  

Για τους λόγους αυτούς, ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε στις 21/04 απεργία πείνας την οποία μετέτρεψε και σε απεργία δίψας, εάν δεν ικανοποιούνταν το αίτημα του για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο όταν μετήχθη πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού αντί να οδηγηθεί στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα, απομονώθηκε από τους συγκρατούμενούς του και οδηγήθηκε στην ειδική πτέρυγα των κρατουμένων για τρομοκρατία, στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Στην ανακοίνωσή της η γενική γραμματέας, προσπαθεί να εξηγήσει ότι η κράτησή του στο υπόγειο οφείλεται στο ότι πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες, εξαιτίας της μεταγωγής του από τα Γρεβενά εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο ο Βασίλης Δημάκης δεν είναι σε καραντίνα, αφού αλληλεπιδρά με συγκρατούμενούς του στον αύλειο χώρο, ενώ θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί στον χώρο που έχει φτιαχτεί για πιθανά κρούσματα κορονοϊού.

Η εκδικητικότητα και ο εξευτελισμός της ζωής και της αξιοπρέπειας του Βασίλη Δημάκη, δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο γεγονός. Η ούλτρα νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης», του «Μένουμε Ασφαλείς», με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκει εύφορο έδαφος να εδραιώσει και να θωρακίσει ένα στυγνό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, ξηλώνοντας ένα προς ένα τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ