H άποψη μας: Κορονοϊός: Voucher και νέο Μνημόνιο

Κορονοϊός: Voucher και νέο Μνημόνιο

 

 –

Από την στήλη η “άποψή μας” της Εργατικής Πάλης Μαΐου 

Φαίνεται ότι ο κορονοϊός, αυτός ο θανατηφόρους ιός, ήταν μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση των αρίστων να κονομήσουν, αυτοί και οι «κολλητοί» τους. Όπως αποκαλύφθηκε, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως, η επιλογή από την κυβέρνηση των 7 εταιρειών που θα έκαναν την τηλεκατάρτιση στις επιστημονικές ομάδες (δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.), είναι μια τεράστια απάτη και ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Λίγα μόνο στοιχεία για την βρωμερή αυτή υπόθεση που δείχνουν την ποιότητα των αδίστακτων αρίστων που μας κυβερνούν: 1) Οι 7 εταιρίες στην πραγματικότητα είναι 3-4 μια που οι ιδιοκτήτες τους είναι τα ίδια ή συγγενικά τους πρόσωπα. 2) Η «επιλογή» τους έγινε μέσα σε 24 ώρες, αφού εξετάσθηκαν προγράμματα 100.000 σελίδων εκπαιδευτικού υλικού που κατέθεσαν! 3) Όλοι οι ιδιοκτήτες τυχαίνει να είναι «κολλητοί» και φίλοι της ΝΔ. 4) Ανάμεσα σ’ αυτούς που θα δίδασκαν αυτά τα πρόγραμμα ήταν ο αργυρώνητος «δημοσιογράφος» Γ. Πολίτης και η καθόλα «άριστη» Σία Κοσιώνη! 5) Οι 7 εταιρίες θα κονομούσαν 36 εκ. ευρώ –μάλλον θα τα πάρουν και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου– μέσα σε λίγες μέρες, για την «διδασκαλία» σε 180.342 επιστήμονες, σοβαρών επιστημονικών γνώσεων, όπως: πως ανοίγει και κλείνει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής!

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε λίγα μόνο στοιχεία για δύο από αυτές τις πλατφόρμες: α) Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (12.4.2020), «το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα. Οι ΜΚΟ αυτού του «άριστου» πρόσφεραν υπηρεσίες, όπως: στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου… ενώ μία από αυτές, ο «ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ», είχε στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς! β) Οι πλατφόρμες (3 και 4). Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση (θεωρείται άνθρωπος του Βρούτση), έχει καταδικαστικές αποφάσεις από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών (κακουργημάτων) για διακεκριμένες απάτες σε βάρος του δημοσίου.

Όπως έγινε γνωστό δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες, μέσα στο Πάσχα και την καραντίνα, έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν αυτά τα 600 ευρώ (σε δύο δόσεις), πράγμα που δείχνει την εξαθλίωσή τους. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκαν οι άριστοι απατεώνες της κυβέρνηση και οι κολλητοί τους και έστησαν το κόλπο της τηλεκατάρτισης.

Το νέο μνημόνιο έρχεται όλο και πιο κοντά

Όλοι δέχονται ότι ο ελληνικός καπιταλισμός βαδίζει σε νέα βαθιά ύφεση, βαθύτερη από εκείνη που γνώρισε πριν από μια δεκαετία και στην οποία βρίσκεται ακόμη και ας λένε τα αντίθετα όλοι οι μνημονιακοί, νεοφιλελεύθεροι, μισο-νεοφιλεθεύθεροι κ.λπ. Επιπλέον, σήμερα, έχουν λιγότερα οικονομικά εργαλεία και πολιτικές λύσεις απ’ ότι το 2010, όπως και η ΕΕ, η οποία βρίσκεται και σε αποσύνθεση. Τα δεδομένα είναι καταθλιπτικά για την κρίση: Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, στο τέλος του 2019 ήταν 356 δισ., πλησίαζε δηλαδή το190% του ΑΕΠ. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για την ύφεση (και από ξένους οργανισμούς) που μερικές φτάνουν, ή και ξεπερνούν, το σύνολο της κάμψης που γνώρισε η ελληνική οικονομία κατά το διάστημα 2008-2017. π.χ., εάν η ύφεση φτάσει το 10%, τότε το χρέος θα κινηθεί μεταξύ 210% και 220% του ΑΕΠ στις αρχές του 2021. Σε συνθήκες συνεχούς καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, αύξησης της ανεργίας με συνέπεια μεγάλη αδυναμία φοροδοτικής ικανότητας και με ένα τέτοιο ποσοστό χρέους (που δεν θα μείνει απαρατήρητο, από τις αγορές ομολόγων), η νέα προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (λόγω και αποκλεισμού οποιουδήποτε είδους ευρωομόλογου), είναι το πιθανότερο, αν όχι το βέβαιο σενάριο. Αυτό το σενάριο με απλά λόγια λέγεται νέο μνημόνιο ή όπως αλλιώς το ονομάσουν, πολύ χειρότερο από τα προηγούμενα.

Το νέο μνημόνιο θα περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση κ.ά.). Θα έχουμε νέο κύμα εσωτερικής υποτίμησης, ιδιωτικοποιήσεων, πλειστηριασμών, χρεοκοπιών, νέα αύξηση των κάθε είδους κόκκινων δανείων, νέα μεγάλη αύξηση της ανεργίας και όλων των μορφών της ελαστικής, ανασφάλιστης, απλήρωτης και κακοπληρωμένης εργασίας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Λοιμός σύντομα θα γίνει Λιμός για τις εργατικές και λαϊκές μάζες. Αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους οι νεοφιλελεύθεροι και οι άλλοι μνημονιακοί, γι’ αυτό συμφωνούν με τα μέτρα που παίρνει οι κυβέρνηση και «αντιπολιτεύονται» μόνο σε ανούσια θέματα. Κανένας από όλους αυτούς δε διαμαρτύρεται για τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα και το Κράτος Λεβιάθαν που οικοδομούν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με πρόσχημα την προστασία του λαού από τον κορονοϊό!

Πρωτομαγιά ημέρα απολογισμού και δράσης

Τα μέτρα (αντεργατικά και αντιδημοκρατικά) που έχουν πάρει με τις ΠΝΠ δεν πρόκειται να τα ανακαλέσουν άμεσα, πολύ περισσότερο αν η υγειονομική κρίση κρατήσει και τους επόμενος μήνες. Ο εκφοβισμός, και η τρομοκράτηση της κοινωνίας είναι το βασικό μέσο –αυτή την εποχή– για να αντιμετωπίσουν την κρίση και κατάρρευση του συστήματός τους… αλλά και για να «πουλάνε» Voucher και τηλεκατάρτιση.

Ας παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ τη κυβέρνηση των αρίστων να κυριαρχεί. Σύντομα όταν οι στρατιές των ανέργων, των ανασφάλιστων, των εξαθλιωμένων και των πεινασμένων θα εμφανιστούν σε πολύ μαζικούς αριθμούς, μεγαλύτερους και από την κρίση του 2009-2010, η πολιτική τους επιρροή θα αρχίσει να φθίνει με ραγδαίους ρυθμούς.

Η Πρωτομαγιά 2020, μέρα της παγκόσμια εργατικής τάξης που συμβολίζει τις μεγάλες κατακτήσεις των εργαζομένων, πρέπει και μπορεί γίνει η αρχή σκληρών και αδυσώπητων αγώνων για να γλιτώσουμε απ’ όλους αυτούς τους υπερασπιστές ενός σάπιου συστήματος. Η επερχόμενη κρίση που ο κορονοϊός επιτάχυνε το ξέσπασμά της, πρέπει να γίνει η αρχή για να υιοθετήσουμε οι εργαζόμενοι ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα πάλης για μια σοσιαλιστική κοινωνία, μια λύση επείγουσα και αναγκαία!