ΣΜΕΘ: 1η Μάη όλοι στην Απεργία να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και τα εργατικά δικαιώματα. Συγκέντρωση 10:30 Αγ. Βενιζέλου

1η ΜΑΗ 2020

Να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και τα εργατικά δικαιώματα

Όλοι στην συγκέντρωση στις 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου

Εργαζόμενοι και νεολαία είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να μας φορτώσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση, παρά την προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, δεν έχει πράξει παρά ελάχιστα για την προστασία μας από την πανδημία. Το λεηλατημένο για χρόνια Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει ενισχυθεί ουσιαστικά, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Ο σχεδιασμός και τα ΜΑΠ είναι ανύπαρκτα, ενώ οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για προσλήψεις αποδεικνύουν τον προσχηματικό χαρακτήρα των μέτρων. Την ίδια στιγμή, σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, δίνονται εκατομμύρια σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Παράλληλα, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με προπαγάνδα για τον ρόλο της ατομικής ευθύνης μόνο για να κρύψουν τη δική τους. Κανένα όμως από τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης δεν απαντάει στο ερώτημα «με τι λεφτά θα ζήσουμε;», ούτε φυσικά για το πώς επιβιώνουν οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας, οι άστεγοι, οι οικονομικά εξαθλιωμένοι, οι πρόσφυγες στα κολαστήρια των δομών κτλ.. Η εφαρμογή της καραντίνας από τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία δεν αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως μας ζαλίζουν, αλλά αναγκαιότητα μπροστά στην ανικανότητά της.

Την ίδια στιγμή, η ήδη χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία, μετά από 10 χρόνια μνημονιακών κυβερνήσεων, γνωρίζει ήδη πρωτόγνωρη ύφεση. Το νεοφιλελεύθερο επιτελείο της ΝΔ κάνει ήδη ξεκάθαρο ότι την κρίση θα πληρώσουμε και πάλι εμείς. Τα μέχρι τώρα μέτρα αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους εργοδότες (εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή ζωή με μισό μισθό, αποθέωση του διευθυντικού δικαιώματος και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας με το μέτρο για την αναστολή των συμβάσεων, φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, «δωράκια» εκατομμυρίων
στους καναλάρχες, νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας, παραπομπή του Δώρου Πάσχα στις καλένδες, πλήρης καταστρατήγηση του ωραρίου, γενίκευση της ελαστικής εργασίας), ενώ στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που κρατάνε όρθια την κοινωνία, προσφέρουν το ξεροκόμματο των επιδομάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των φροντιστηρίων. Οι εργοδότες που απαλλάσσονται από τη μισθοδοσία, αλλά απαιτούν τα δίδακτρα εκμεταλλεύονται σαν άλλοι μαυραγορίτες την κατάσταση λειτουργώντας παρανόμως με τηλεργασία, ενώ οι καθηγητές εκβιαζόμαστε σε απλήρωτη-μαύρη εργασία, βρισκόμαστε διαρκώς στον αέρα και στην ανασφάλεια, καθώς εργαζόμαστε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν, επιχειρούνται βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις μας ή και απολύσεις, αναβλήθηκε η καταβολή του δώρου Πάσχα και πολλά άλλα. Μεγάλη είναι η ανησυχία μας και για τα σχέδια επανέναρξης της λειτουργίας των φροντιστηρίων, καθώς δεν υπήρχε ποτέ καμιά πρόβλεψη για αυτούς τους χώρους και στην συντριπτική πλειοψηφία καθηγητές και μαθητές στοιβαζόμαστε σε μικρές αίθουσες που στη δεδομένη κατάσταση αποτελούν υγειονομικές βόμβες (μια πρόγευση πήραμε τον φετινό χειμώνα με τον ιό της γρίπης).

Αυτή η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων των voucher που κυβερνάει με ΠΝΠ καταργώντας ουσιαστικά κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία φέρνει ύπουλα για ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία που αποτελεί και την ταφόπλακα για τον δημόσιο χαρακτήρα της (βλέπε ανακοίνωση ΣΜΕΘ) και βγάζει σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία από τη 1/5. Φοβούμενοι την οργή που φουντώνει, ανακοίνωσαν τη «μεταφορά» του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Κάθε επίκληση της προστασίας από τον κορωνοϊό, είναι προσχηματική και προκλητική στα χείλη αυτής της κυβέρνησης. Βάζουν στον γύψο τους εργατικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις τη στιγμή που εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση περνούν το ένα αντεργατικό μέτρο μετά το άλλο. Είναι χρέος μας να δώσουμε μια πρώτη απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και να οργανωθούμε μπροστά στην λαίλαπα που ετοιμάζει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες στη συγκέντρωση και διαδήλωση της εργατικής πρωτομαγιάς για να γίνει ξεκάθαρο σε κυβέρνηση και εργοδότες ότι δεν θα πληρώσουμε και πάλι εμείς την κρίσης τους.

· Απαιτούμε την καταβολή του πραγματικού μισθού και των ενσήμων των
εργαζομένων για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας.

· Άμεση ανάκληση όλων τον απολύσεων που έγιναν από 1 Μάρτη. Απαγόρευση
απολύσεων μέχρι την λήξη της χρονιάς και επέκταση των συμβάσεων για του
χρόνου τουλάχιστον με το ίδιο ωρομίσθιο και με τις ίδιες ώρες.

· Απαιτούμε να δοθεί το πλήρες επίδομα ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους
του κλάδου το καλοκαίρι, ανεξάρτητα των ενσήμων που είχαν τα τελευταία δύο
χρόνια.

· Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

· Ανάκληση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.

· Απόσυρση του νόμου Κεραμέως.

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)

Αριστοτέλους 32, 4ος όροφος, 1ο γραφείο, ΕΚΘ

τηλ: 698 337 1574 – 2310265730

e-mail: [email protected]

website: www.smeth.gr