Αντεπίθεση των Εργαζομένων στην Υγεία: Στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Απαιτούμε προστασία της υγείας και των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων

ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΠΑΝΔΗΜΙΑ του ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ, την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ και τα ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ – ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΏΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, όλοι παρακολουθούμε την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού COVID-19 και την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Η πανδημία, έχει αποτελέσει την αφορμή και όχι την αιτία, για μια έκρηξη της κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας και νέων άγριων αντεργατικών επιθέσεων, ενώ απειλούμαστε με γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση. Απόλυτη προτεραιότητα όλων μας δεν μπορεί παρά να είναι ο περιορισμός και ο έλεγχος της πανδημίας, με τις όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. 

   Ωστόσο, η αποτελεσματική καταπολέμηση του κορονοϊού και η προστασία του πληθυσμού, ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:

(1) Ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείαςπου θα προκύψει μέσα από την άμεση και γενναία χρηματοδότηση από κυβέρνηση και μεγάλο Κεφάλαιο. Η Διαγραφή του χρέους είναι απαραίτητη για να βρούμε πόρους και όχι τα υποκριτικά χειροκροτήματα για τους «ήρωες», που μέχρι χθες αποτελούσαν τους “τεμπέληδες” που έπρεπε να απολυθούν και τις συντεχνίες.

(2) Την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που τόσο βάναυσα έχουν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια από τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα και μνημόνια. Μνημόνια που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες στη φτώχεια, στην ανεργία, στη μετανάστευση, στην υποβάθμιση των συνθηκών ζωής και της υγείας τους. Μνημόνια, που τσάκισαν το δημόσιο σύστημα υγείας, με συνεχείς περιορισμούς των δημοσίων δαπανών για την υγεία, με μετακύληση του κόστους της υγείας στις πλάτες μας, με τη συγχώνευση και κλείσιμο 50 νοσοκομείων, 661 κλινικών, ανάλογο αριθμό τμημάτων και 11.000 κλινών/κρεβατιών από το σύνολο των 46.000 κλινών των δημόσιων νοσοκομείων, από τις κυβερνήσεις Σαμαρά -Βενιζέλου κ.ά.

  

   Ο κορονοϊός, έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα και μετατράπηκε σε πανδημία, γιατί το σύνολο σχεδόν των Κυβερνήσεων, στον βωμό της προστασίας των καπιταλιστικών κερδών, αρνήθηκαν να πάρουν έγκαιρα μέτρα. Στη γειτονική μας Ιταλία, δεν ήθελαν να διαταράξουν τις μεγάλες εμπορικές εκθέσεις στο Μιλάνο και τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς αγώνες.

   Μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων υπάρχει και στη χώρα μας. Ο Κικίλιας έλεγε πως είμαστε θωρακισμένοι και δεν είχαν φροντίσει να πάρουν μάσκες και υλικά ούτε καν για τα Νοσοκομεία. Δεν έκαναν έλεγχο σε ταξιδιώτες (βλ. Μιλάνο, Ιεροσόλυμα). Για εβδομάδες άφηναν να γεμίζουν οι εκκλησίες. Τα όποια μέτρα πήρε στην συνέχεια η ΝΔ, τα πήρε, γιατί: α) Είδε την βόμβα του προσφυγικού και το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ιταλία και προσπάθησε να δείξει ότι κάτι κάνει για να κρύψει τις ευθύνες της – τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία, κλίνες, ΜΕΘ, ιατρούς, νοσηλευτές, μηχανήματα, υλικά και μέσα προστασίας β) να προλάβει πιθανές αντιδράσεις ή κοινωνική αναταραχή και να περάσει ύπουλα, αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα προστασίας των Καπιταλιστών και όχι των εργαζομένων.

  

   Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η μαύρη προπαγάνδα σκόπιμα εστιάζει στην «ατομική ευθύνη», στο «μένουμε σπίτι», στα μέτρα ατομικής υγιεινής ή στην αποφυγή συνωστισμού, που είναι στοιχειωδώς αναγκαία πλέον. Έχει στόχο να κρύψει τις δικές τις ευθύνες, αλλά και όλων των κυβερνήσεων, που διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Όλων αυτών, που μετέτρεψαν σχεδόν όλη την κοινωνία, σε «ευπαθείς ή ευάλωτες ομάδες» με τα Μνημόνια και που τώρα στο όνομα της επιχειρηματικότητας και του ατομικού κέρδους, αφήνουν τους Επιχειρηματίες της υγείας να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία (βλ. τιμές για τέστ – κλίνες εντατικής κα.)

 

Αν η κυβέρνηση ήθελε να προστατέψει πραγματικά την κοινωνία θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει:

1ο Χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού. – Να έχει άμεσα θεσμοθετήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία και όχι να θεσμοθετεί, με την ΠΝΠ στις 25-2-2020, την υποχρεωτική μετακίνηση για 4 μήνες, τον εθελοντισμό και τις 4μηνες προσλήψεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών!

2ο Να έχει ήδη εξοπλίσει με μάσκες, στολές και μέσα Ατομικής Προστασίας, το προσωπικό των νοσοκομείων που ρισκάρει τη ζωή του.

3ο. Να έχει πραγματοποιηθεί αύξηση κλινών στις ΜΕΘ, είτε ανοίγοντας με προσλήψεις αυτές που είναι κλειστές στα δημόσια νοσοκομεία, είτε με επίταξη κλινών ΜΕΘ από ιδιώτες, χωρίς αποζημίωση.

4ο. Επαρκή προμήθεια σε διαγνωστικά τεστ ή επίταξη αντιδραστηρίων, μην επιτρέποντας στα ιδιωτικά εξεταστήρια να κερδοσκοπούν εν μέσω επιδημίας.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να προστατέψει πραγματικά την κοινωνία θα έπρεπε να εξαντλεί την αυστηρότητα και τα πρόστιμα στη συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών που συνεχίζουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους σε άθλιες συνθήκες υγιεινής ή απολύουν. Θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει στην πλήρη κάλυψη, σε μισθό/εισόδημα, αλλά και ασφάλιση, όλων όσων, έχουν χτυπηθεί ή θα χτυπηθούνε, από την κρίση.

   Αντίθετα, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει άλλες προτεραιότητες, τα πιο βάρβαρα αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα. Δεν χάνει την ευκαιρία να περάσει, διάφορα αντεργατικά μέτρα, “κληρονομιά” και για μετά τον ιό, όπως την δυνατότητα των εργοδοτών να καταβάλουν σε μεταγενέστερο χρόνο το προβλεπόμενο Δώρο του Πάσχα, αναστολή συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία (με μείωση του μισθού έως και 50%), την τηλεργασία με διευθυντικό δικαίωμα και χωρίς καν την τήρηση του ωραρίου, τις υπερωρίες που δεν καταγράφονται, την επέκταση του ωραρίου στα σούπερ μάρκετ κ.ο.κ.. Μέσα σε μια νύχτα, περνά μέτρα «προστασίας» – άραγε ποιανών – που ισοδυναμούν με μνημόνια δέκα χρόνων και απαγορεύσεις που ισοδυναμούν με «επταετίες». Το «επίδομα» των 800 ευρώ για 1,5 μήνα, για όσους το πάρουν, δεν είναι τίποτε άλλο από «μια ασπιρίνη ενάντια στον καρκίνο».

   Αυτή η ίδια η απαγόρευση της κυκλοφορίας που γίνεται στο όνομα της αποφυγής συνωστισμού, απαγορεύει, ουσιαστικά την όποια συνδικαλιστική δράση ή θέλει να προλάβει και οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, προτιμάει να προστατεύσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των πλουσίων, αλλά και να ενισχύει το αστυνομικό κράτος.

     Όμως, όσο και αν εκμεταλλεύονται, όλοι τους – κυβέρνηση, κράτος, ΜΜΕ, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και όσοι συμφωνούν με την «ατομική ευθύνη» και το «μένουμε σπίτι» – την υπομονή και την αγωνία των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ας μην ξεγελιούνται. Το αρχικό σοκ, από την νέα κατάσταση, θα περάσει. Η επικινδυνότητα, εξαναγκάζει – οδηγεί, όσους και όσες πλήττονται, στην αναζήτηση, απαντήσεων και λύσεων. Για το πώς φθάσαμε έως εδώ, τι έφταιξε, ποιοι οι υπαίτιοι. Αργά ή γρήγορα, θα έρθει και η ώρα του λογαριασμού, όλοι και όλα κρίνονται και θα κριθούν σκληρά, και ιδίως αυτοί που αποφάσιζαν «για εμάς χωρίς εμάς και ενάντια σε εμάς».

     Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν χρειαζόμαστε τις απαγορεύσεις τους για να προστατέψουμε ο ένας τον άλλο και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Εμείς είμαστε αυτοί που με κίνδυνο ακόμη και των ζωών μας καθημερινά συνεχίζουμε την παραγωγή, λειτουργούμε τα διαλυμένα νοσοκομεία, κάνουμε την αποκομιδή σκουπιδιών και την καθαριότητα, τις μεταφορές, το εμπόριο κτλ. Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι, νέοι, φτωχοί έχουν επιδείξει υποδειγματική υπομονή και ψυχραιμία, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες! Να μην επιτρέψουμε να μας παρουσιάζουν ως τέρατα «αντικοινωνικής συμπεριφοράς» αυτοί που μας έριξαν στην επιδημία απροστάτευτους! Να στηριχτούμε στις αξίες της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας για να σταθούμε όρθιοι σε αυτή την μαύρη συγκυρία και περίοδο, που θα χαρακτηριστεί από παροξυσμό της οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Συνάδελφοι, ειδικά στην υγεία, για να αντέξουμε αποτελεσματικά στην πίεση, είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιαχείριση και όχι την υπακοή στους κηφήνες των υπουργείων.

Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ισχύει για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με τα συνδικάτα μας, με Επιτροπές Αγώνα, με αγωνιστική ενότητα, εγρήγορση και ετοιμότητα για δράση για την προστασία των δικαιωμάτων μας και των ζωών μας. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΑΤΟ ΕΧΘΡΟ, την νεοφιλελεύθερη ανικανότητα και την ωμή ταξική πολιτική της κυβέρνησης.

ΝΑΙ σε πραγματικά μέτρα προστασίας: Άμεσα χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στην υγεία. Επίταξη όλων των δομών υγείας. Εθνικοποίηση όλων των κρίσιμων υποδομών και κλάδων (τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορές κ.α.) για να προστατευτεί και να ζήσει αξιοπρεπώς ο πληθυσμός.

ΟΧΙ στην ενοχοποίηση της κοινωνίας με την «ατομική ευθύνη» και την αστυνομοκρατία. Αγώνας ενάντια στις χουντικού τύπου απαγορεύσεις και υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών. Αντίσταση στα αντεργατικά μέτρα.

 –

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην Υγεία

http://antepithesitonergazomenon.blogspot.gr

e-mail: [email protected]