Νέα οικονομικά μέτρα στήριξης του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων στις πλάτες των εργαζομένων

Νέα οικονομικά μέτρα στήριξης του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων στις πλάτες των εργαζομένων

Τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε στις 28/3 η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ έχουν τον ίδιο ακριβώς χαρακτήρα με τα αμέσως προηγούμενα. Τα δίνουν όλα με την πιο σκανδαλώδη τρόπο στους επιχειρηματίες και στο κεφάλαιο, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών,

Τα σημαντικότερα απ’ αυτά:

Δεν ακυρώνονται οι απολύσεις που έχουν γίνει και χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν στον «αέρα». Η νέα ΠΝΠ αποσαφηνίζει ότι για  τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με καταγγελία, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, θα υπάγονται στην αποζημίωση ειδικού σκοπού, χωρίς, φυσικά, να υποχρεώνονται οι εργοδότες να τους πάρουν  πίσω.  
Η καταβολή του δώρου Πάσχα πάει για το καλοκαίρι, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που λειτουργούν. Tο κράτος θα αναλάβει το μέρος του δώρου Πάσχα που δεν θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις για το διάστημα που ισχύσει η αναστολή της σύμβασης εργασίας.
Παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα των επιχειρήσεων για μείωση των μισθών κατά 50% μέσω της εξάμηνης εκ περιτροπής εργασίας. 
Το επιστημονικό προσωπικό δεν εντάσσεται στο ήδη πενιχρό δίμηνο επίδομα των 800 ευρώ. Η κυβέρνηση εμμένει στο voucher κατάρτισης των 600 ευρώ, το οποίο θα εκταμιευθεί σε δύο δόσεις από τα μέσα του μήνα.
Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες – αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση – θα ενταχθούν τον Μάιο στο επίδομα των 800 ευρώ. 
Η πληρωμή των τόκων των ενήμερων δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο και Ιούνιο θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
Το κράτος καταβάλει το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ώστε να δοθούν δάνεια κίνησης των επιχειρήσεων. Δημιουργείται ειδικός μηχανισμός για την επιστροφή της προκαταβολής φόρου.

Ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:  

– Επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση καλύπτονται 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, καλύπτονται από τον προϋπολογισμό για 45 ημέρες οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό τους. Αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ δίνεται έκπτωση 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής. Το μέτρο αφορά σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρης ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση). 
-Προβλέπεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων εργασίας μέρους ή συνόλου των εργαζομένων για συνεχόμενο διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, στις επιχειρήσεις που μένουν ανοιχτές, αν “πλήττονται σημαντικά” λόγω της πανδημίας! Ταυτόχρονα μπορούν οι εργοδότες να προτείνουν στους εργαζόμενους παροχή τηλεργασίας, με την καταβολή αναλογίας του μισθού!
– Για τις επιχειρήσεις τα μέτρα αφορούν στο 86% των ΚΑΔ και το 76% των νομικών προσώπων. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για το 99% αυτών που καλύπτονται. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών του Απριλίου προς την εφορία, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι (θεωρητικά…) η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
– Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με ρήτρα μη απολύσεων. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα, με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης τής επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.
– Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, έως τις 10 Απριλίου.
Όλα τα αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν με το πρόσχημα της «τόνωσης της αγοράς».  Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αφήσουμε τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης σε αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση, στην κυβέρνηση της ΝΔ και στους αμετανόητους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους της αγοράς, στα μνημονιακά ρετάλια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που κάνουν υποτίθεται αντιπολίτευση αλλά ασπάζονται και εφάρμοσαν τις ίδιες εγκληματικές πολιτικές, στις παρηκμασμένες αστικές ελίτ και τα επιτελεία τους οδηγούν στην καταστροφή ολόκληρη την κοινωνία, για να σώσουν το χρεωκοπημένο σύστημά τους. Έχοντας σαν όπλα την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη οργάνωση και τους αγώνες μας, κόντρα στο επικίνδυνο παραμύθι της ατομικής ευθύνης, παραμένουμε ενωμένοι διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας.

Για να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Επικοινωνία:

Αθήνα, 6951 089 409
Θεσ/νίκη, 6982 268 508 – 2310 265 730
 email: [email protected]