Θέσεις της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό για τον κορονοϊό και τα μέτρα

Aπαιτούμε την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους

ΟΧΙ στην χουντικού τύπου απαγόρευση της κυκλοφορίας και την ενοχοποίηση της κοινωνίας

ΝΑΙ σε πραγματικά μέτρα προστασίας – Στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας 

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους συναδέλφους για τους «κορονοϊούς», παραθέτει την άποψή της, ενημερώνει τι δικαιούμαστε με βάση και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και πώς διεκδικούμε τα δικαιώματα μας.

Για τους κορονοϊούς

Για εμάς υπάρχουν 2 κορονοϊοί:

Α) ο covid– 19 που είναι επικίνδυνος και θανατηφόρος, όπως βλέπουμε και στην πράξη και εξηγούν και οι επιστήμονες καθημερινά. Οι διάφορες θεωρίες συνομωσίας των επιτήδειων και σκοταδιστών, αποκρύπτουν και αθωώνουν τους πραγματικούς ενόχους!

Β) Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός «κορονοϊός» –Κυβέρνηση και ΕΕ, οι εργοδότες και οι φορείς τους (Σ.Ε.Β.,ΓΣΕΒΕΕ κτλ) που είναι και ο πιο επικίνδυνος, απείρως πιο θανατηφόρος,  γιατί με τα μέτρα που  εξαγγέλλουν όχι μόνο οξύνουν την μετάδοση του κορονοϊού και χτυπάνε την υγεία μας, αλλά και την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, τα εργατικά μας δικαιώματά με τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις!

Για τον χαρακτήρα των μέτρων….

Τα μέτρα για τα εργασιακά ωφελούν αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις. Για εμάς τους εργαζόμενους δίνουν ΜΟΝΟ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΕΣ των 400  €/μήνα. Οι απολύσεις δεν απαγορευτήκαν αλλά αντίθετα απελευθερώθηκαν. Επέβαλαν το διευθυντικό δικαίωμα παντού: τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία με νέα δεδομένα, αναστολή των συμβάσεων, απολύσεις. Δώσανε το δικαίωμα σε κάθε αεριτζή και μαυραγορίτη-εργοδότη-να καταστρατηγεί ότι εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει από την επέλαση των μνημονίων και μάλιστα νόμιμα.

 Ανέστειλαν την λειτουργία κάθε ελεγκτικής αρχής (Επιθεώρηση Εργασίας, ΕΦΚΑ κτλ) για να δρούνε ανενόχλητοι οι μπαχαλάκηδες της αγοράς, οι «ά(χ)ριστοι».

Τα μέτρα απόλυτου περιορισμού που πήρε η κυβέρνηση είναι χουντικά. Είναι η ομολογία τους, για το ότι έχουν διαλύσει το σύστημα υγείας και δεν έχουν σκοπό να το ξαναφτιάξουν ακόμη και αν θρηνούμε δεκάδες θύματα. Μοιράζουν πρόστιμα για να μας  ενοχοποιήσουν, να μας τιμωρήσουν να μας ξεφτιλίσουν και να μας ταπεινώσουν.

Ετσι και αυτή την κρίση την πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι φτωχοί! Πληρώσαμε την οικονομική κρίση, την χρεοκοπία τους, πληρώνουμε την κλιματική κρίση, την πολεμική, τώρα και την υγειονομική. ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ!

Τα μέτρα θα είναι μόνιμα!!!

Τα μέτρα κατά της πλειοψηφίας της κοινωνίας θα μείνουν και θα ενταθούν!

Γιατί αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, θα έχει επέλθει μια διάλυση και πλήρη κατάρρευση στην οικονομία την οποία όπως ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν οι «ά(χ)ριστοι» θα την πληρώσουμε πάλι εμείς και μάλιστα πολύ ακριβά!

Γιατί ο κορονοϊός ήταν η αφορμή! Η οικονομία τόσο της χώρας μας όσο και στην Ε.Ε. και παγκόσμια, εισέρχονταν σε μια φάση όξυνσης της οικονομικής κρίσης πριν τον κορονοϊό, χειρότερη από αυτή του 2007-08.

Είμαστε θωρακισμένοι;

Αντιθέτως, είμαστε πιο ευάλωτοι! Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης με χιλιάδες κρούσματα και θανάτους, με την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία σε κατάσταση παροξυσμού. Είναι το αποτέλεσμα των μνημονιακών και ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ε.Ε. και ιδίως στην χώρα μας όλη αυτή την 10ετία, που κατέστρεψαν τα συστήματα Υγείας (στην χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτο), διέλυσαν κάθε κοινωνικό ιστό και δίχτυ προστασίας και έφεραν την πλειοψηφία της κοινωνίας σε άθλια κατάσταση. Τα μέτρα της Ε.Ε. είναι απλές κομπρέσες, ούτε καν ασπιρίνες! 37δις για όλες τις χώρες και εμμονή στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Ο αντιδραστικός χαρακτήρας της Ε.Ε. φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Η κυβέρνηση κάνει συγκρίσεις μόνο με την Ιταλία ή χώρες της Ε.Ε. δηλαδή με την χειρότερη κατάσταση στον πλανήτη. Είμαστε καλύτερα από τον χειρότερο! Με αυτή την «λογική», με αυτά «τα μέτρα που παίρνονται», σίγουρα δεν θα αργήσουμε να γίνουμε Ιταλία ή και να την ξεπεράσουμε. Μας το «είπε» εξάλλου και ο καθηγητής Τσιόρδας, με το κλάμα του στην τηλεόραση… Δεν μας λένε επίσης πως άλλες χώρες αντιμετώπισαν την κατάσταση και δεν έχουν νεκρούς ή τα κρούσματα είναι μετρημένα στα δάχτυλα! (δες εδώl)

Τα νούμερα των κρουσμάτων/φορέων που ανακοινώνονται είναι εκτός τόπου και χρόνου! Είναι σίγουρα πάνω από 10 χιλ και συνεχώς αυξάνονται. Τα εμφανίζουν λίγα, γιατί τα τεστ για τον κορονοϊό, πραγματοποιούνται με το σταγονόμετρο!

Είναι τα μέτρα αποτελεσματικά και πάρθηκαν εγκαίρως;

Τα υγειονομικά μέτρα είναι ελλιπή/εγκληματικά, πάρθηκαν καθυστερημένα, ενώ κάποια είναι Fake News!: ακόμη συζητάνε για τις 2.000 περιβόητες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, την στιγμή έξαρσης του ιού, ενώ προεκλογικά η Ν.Δ. έλεγε για 4.500. Δεν έχουν επιτάξει ακόμη τα ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κτλ, που κάνουν πάρτι, κερδοσκοπώντας με την κατάντια μας. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι αποκλειστικά για στρατό και αστυνομία ενώ τα ιδιωτικά για τους πλούσιους και τους «άριστους». (δες εδώ!)

Τα ανύπαρκτα μέτρα του τηλε-βιβλιοπώλη Άδωνη είναι καθαρά μαυραγορίτικα! Έχουν αναβιώσει κατοχικές καταστάσεις: Μαυραγοριτισμός, αισχροκέρδεια, ελλείψεις προϊόντων και ιδίως προφύλαξης της υγείας μας. Καμία επίταξη δεν έγινε στα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά αλλά ακριβώς το αντίθετο. Επιδοτήθηκαν και χρυσοπληρώθηκαν από το κράτος 5 ιδιωτικά χρεοκοπημένα κουφάρια.

Όσο για εμάς τους εργαζόμενους και τους φτωχούς: «Μένουμε σπίτι» δηλαδή ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! σύμφωνα και με τα τελευταία περιστατικά σε Καστοριά κτλ

Ο τηλεφωνικός αριθμός 1135 εξυπηρετεί στην καλύτερη περίπτωση σε 3 ημέρες. Οι ομάδες γιατρών και νοσηλευτών στους δρόμους ή σε εργασιακούς χώρους είναι στην σφαίρα της φαντασίας των «ά(χ)ριστων» της Ν.Δ. Τεστ κορονοϊού δωρεάν, γίνονται μόνο σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει βαριά συμπτώματα και όχι προληπτικά! Μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού έχει νοσήσει και μπαίνει σε καραντίνα, με αποτέλεσμα το ήδη διαλυμένο σύστημα Υγείας να κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Μένουμε σπίτι/Πεθαίνουμε σπίτι», «ατομική ευθύνη» και χειροκροτάμε!

Το «μένουμε σπίτι», είναι η συνέχεια του αντιδραστικού «Μένουμε Ευρώπη» δηλαδή μένουμε μνημόνια. Η κυβέρνηση αλλά και σύσσωμη η μνημονιακή αντιπολίτευση, προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τα ελλιπή, καθυστερημένα και αντιδραστικά μέτρα που παίρνει, για την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την χρεοκοπία της οικονομίας από τα μνημόνια. Επιστρατεύουν τον κάθε ξεπουλημένο και αντιδραστικό, τα ΜΜΕξαπάτησης για να παπαγαλίζουν το «Μένουμε σπίτι». ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, τόλμησαν να πιάσουν στο στόματος και τον Κηλαηδώνη και το τραγούδι «θα κάτσω σπίτι» που το νόημα του είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η σιχαμάρα προς το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. (Για Κηλαηδώνη προτείνουμε απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας.)

Γιατί μας λένε «Μένουμε σπίτι/Πεθαίνουμε σπίτι»; Γιατί δεν έχουμε Σύστημα Υγείας, φάρμακα, αναλώσιμα, ασθενοφόρα γιατρούς κτλ, γιατί στους χώρους εργασίας δεν τηρούνται μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, γιατί δεν έχουμε κράτος πρόνοιας, γιατί το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη τελικά είναι ένα κράτος «Έκτακτης Ανάγκης» (δικαστήρια, αστυνομία, εισπρακτικοί μηχανισμοί και στρατός) που επιβάλει τα μνημόνια, το Νέο σύστημα Εκμετάλλευσης των Εργαζομένων και των φτωχών και τώρα καταστάσεις χούντας, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα χειρότερα που έρχονται.

Η ατομική ευθύνη είναι μέρος και αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής ευθύνης! Η ατομική ευθύνη από μόνη της είναι εγκληματική. Είναι η «λογική» που βάζει ανυπέρβλητα  εμπόδια στους εργαζόμενους να αντιστέκονται μαζικά και μαχητικά στις επιθέσεις της κυβέρνησης και στα μνημόνια.

Η ατομική ευθύνη είναι και μια μεγάλη εκστρατεία ενοχοποίησης των εργαζομένων και των φτωχών, της πλειοψηφίας της κοινωνίας και αθωώνει τους πραγματικούς ενόχους  την κυβέρνηση που «νίπτει τας χείρας» για την κατάρρευση του ΕΣΥ και καταδικάζει την πλειοψηφία της κοινωνίας να ζήσει με ελεημοσύνες των 400 ευρώ και χουντικά μέτρα. Είναι η συνέχεια και επέκταση του «μαζί τα φάγαμε».

Πρόστιμα, να βάλουν στους εργοδότες που δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μετρά ασφάλειας και υγιεινής, ιδίως στον κλάδο μας και όχι στον κόσμο που ασφυκτιά από τα χουντικά μέτρα περιορισμού.

ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΜΕ στα μπαλκόνια μαζί με την Μαρέβα! Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν θέλουν χειροκρότημα, αλλά αυτό που φωνάζουν εδώ και χρόνια, αυτό που αντιλαμβάνεται πλέον η συντριπτική  πλειοψηφία της κοινωνίας: ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Όποιος χειροκροτάει, χειροκροτάει την κατάντια μας και την αθλιότητα, την ανευθυνότητα, την εγκληματική πολιτική του Μητσοτάκη, του Άδωνη, του εργατοκτόνου Βρούτση! Δεν χειροκροτάμε λοιπόν αλλά διεκδικούμε: λεφτά για την υγεία, άμεσες και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού ΤΩΡΑ!

Στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού.

Είναι γεγονός ότι ο κλάδος πλήττεται και θα έχει ακόμη περισσότερες συνέπειες. Τα ξενοδοχεία στο σύνολο της χώρας έχουν κλείσει με εντολή της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η τουριστική περίοδος μάλλον να χαθεί. Στον επισιτισμό αρκετά καταστήματα έκλεισαν με εντολή της κυβέρνησης και παραμένουν ανοιχτά μόνο τα delivery και take awayΥπάρχουν και αρκετά καταστήματα στον επισιτισμό που ενώ έχουν σαλόνι και delivery/take away έκλεισαν από μόνοι τους!

Προσοχή όμως ο κλάδος τώρα πλήττεται! Όλα τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια έκαναν χρυσές δουλειές. Άνοιγαν τα μαγαζιά σαν τα μανιτάρια, φεσώνοντας εργαζόμενους και προμηθευτές, παίρνοντας δάνεια με την σέσουλα και επιδοτήσεις. Τα ξενοδοχεία έκαναν χρυσές δουλείες με τον τουρισμό, κερδοσκόπησαν με τις επιδοτήσεις για την στέγαση των προσφύγων. Ο τζίρος από το delivery πανελλαδικά είναι κοντά στα 2 δις ευρώ! Ο τζίρος και τα καθαρά κέρδη των ξενοδόχων εκτοξεύτηκαν. Τα κέρδη από την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία, από τις συνθήκες γαλέρας στον κλάδο είναι πολλαπλάσια. Υπολογίζουμε ότι ένας εργοδότης τσεπώνει αδήλωτα τουλάχιστον 4.500 €/έτος από κάθε εργαζόμενο του κλάδου (μη καταβολή-κλοπή σε ένσημα, νυχτερινά, υπερωρίες, υπερεργασία, Κυριακές/αργίες, δώρα,  εξοπλισμό).

Ετσι δεν δικαιούνται οι εργοδότες στον κλάδο μας, ούτε καν να σκεφτούν να «βάλουμε εμείς πλάτη»! Έχουμε βάλει, και πλάτη και μέση και χέρια, την ίδια μας την ζωή (έχουμε 20 νεκρούς διανομείς σε ώρα εργασίας και  δεκάδες περιστατικά ξυλοδαρμών, σεξουαλικών επιθέσεων κτλ). Δεν τους λυπόμαστε έχουνε συσσωρεύσει πολύ λίπος!!! Να τα βγάλουν από τα σεντούκια!

Τώρα να πληρώσουν αυτοί, την κρίση!

Τι να κάνουμε;

Δεν υπογράφουμε καμία αλλαγή στην ατομική σύμβαση!

Δεν δεχόμαστε επιβολή κανονικής άδειας!

Δουλεύουμε και ζητάμε να τηρούνται μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με κόστος της επιχείρησης:

Τα μέτρα υγιεινής είναι μάσκα χειρουργική, γάντια μιας χρήσης, ατομικό αντισηπτικό για τον διανομέα, τον ταμία κτλ. Αυτά που λένε οι διάφοροι κομπογιαννίτες, ότι δεν χρειάζονται είναι για να καλύψουν το πλιάτσικο του Άδωνη σε υγειονομικό εξοπλισμό.

Τα μέτρα ασφάλειας είναι ο ψηφισμένος νόμος για 15% αποζημίωση χρήσης μηχανής του διανομέα, κράνος, αδιάβροχο, γάντια ή χούφτες, παντελόνι και μπουφαν!

Απαιτούμαι να πληρωθούμε στο ακέραιο (και τα αδήλωτα) τις 20 μέρες του Μαρτίου (άσχετα αν η επιχείρηση έκλεισε πιο πριν με δική της ευθύνη). Τα αδήλωτα ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ!!!

Απαιτούμε και παίρνουμε τα πουρμπουάρ που καταθέτουν οι πελάτες στις πλατφόρμες delivery (efood κτλ)

Καταγγέλλουμε πράξεις εκβιασμού εργοδοτών/μαυραγοριτών που ζητάνε χρήματα για να μας βάλουν σε αναστολή σύμβασης.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης αίτησης του εργοδότη για αναστολή της σύμβασης (έως της 31/3/2020), είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ο ίδιος όλο τον μισθό σαν να δουλεύαμε!

Απαιτούμε να πληρωθεί κανονικά το Δώρο του Πάσχα!

Διεκδικούμε

Άμεση και πραγματική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Aυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις – Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα δικαιώματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση να κλείνουν.

Όχι σε ελεημοσύνες! Κανονικός, ολόκληρος μισθός μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση από το κράτος και τους εργοδότες.

Καμιά περιστολή των εργατικών μας δικαιωμάτων! Να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα των τριών ΠΝΠ.

Αναστολή όλων των απολύσεων από της 1/3/2020! Πραγματική απαγόρευση των απολύσεων.

Επαναλειτουργία και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ) και αυστηρότερα πρόστιμα στους εργοδότες.

Να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους ανοιχτών και κλειστών επιχειρήσεων!

Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Τηλ. επικοινωνίας: 6982 268 508

antepithesistonepisitismo.blogspot.com