Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Η Κυβέρνηση αναβάλλει την καταβολή του Δώρου Πάσχα

Η Κυβέρνηση αναβάλλει την καταβολή του Δώρου του Πάσχα σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την εξάπλωση της πανδημίας

Η  νεοφιλελεύθερη και αντιδραστική κυβέρνηση της ΝΔ με τα «έκτακτα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων» έδωσε ξεκάθαρη εντολή. Την κρίση και την επιδείνωσή  της με την πανδημία του  κορονοϊού θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Με κρατική εντολή προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων για τέσσερις μήνες και αποφάσισε για τους εργαζόμενους να  «αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους». Αυτό το μέτρο αφορά 440.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 1.4 εκατομμύρια εργαζόμενους, με τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση με απύθμενο θράσος αποφάσισε να δώσει αποζημίωση 400 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους δηλώνοντας «Και πολλά είναι τα 400 ευρώ όταν μένετε μέσα». Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ανακοίνωσε  για τις επιχειρήσεις αυτές  να πάρουν «περίοδο χάριτος» που σημαίνει επί της ουσίας αναστολή των ποινικών κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος, ώστε να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας (όταν και αν ανοίξουν). Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα βρουν ευκαιρία και δε θα το καταβάλουν.  Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου  είναι αντισυνταγματικές και πέρα από όλα απειλούν την υγεία των εργαζομένων. Αλήθεια θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι αυτοί να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία ( τρόφιμα, μέτρα προστασίας, πληρωμή ενοικίου, ρεύματος, νερού κλπ).  Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις προς το παρόν αποσαφηνίζει ότι πρέπει να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα μέχρι την Μ. Τετάρτη. 

Είναι δεδομένο ότι κάποιοι από εμάς  θα νοσήσουμε και η αφορμή μπορεί να είναι ο κορονοϊός, η αιτία όμως είναι η χρεοκοπία της οικονομίας, τα εφιαλτικά μέτρα που εφαρμόζονται κατά των εργαζόμενων, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο ίδιος ο καπιταλισμός που δολοφονεί τους εργαζόμενους. 

Μετά την κρίση του 2007-2008 και την πρώτη χρεοκοπία της οικονομίας με τα αβάσταχτα μέτρα που εφάρμοσαν στους  εργαζομένους τώρα βρήκαν την ευκαιρία να επιβάλλουν νέα και πολύ χειρότερα. Σε αυτή την κατάσταση η  κυβέρνηση Μητσοτάκη και η άθλια νεοφιλελεύθερη παρέα του  προχωράει σε μια σειρά από μέτρα που εφαρμόζονται με την μαύρη προπαγάνδα του «Μένουμε Σπίτι»  και οδηγεί  την ελληνική κοινωνία στα τάρταρα της εξαθλίωσης . Η κατάσταση όσο και να «φαίνεται»  αναγκαστική για να μην εξαπλωθεί η πανδημία, είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών που εφαρμόζονται για την διαχείριση της. Η κυβέρνηση επιβάλλει την  εθνική ενότητα με την μαύρη προπαγάνδα του «Μένουμε Σπίτι»,  ζητώντας από την ελληνική κοινωνία να πειθαρχήσει, ενοχοποιώντας τη και νομοθετώντας  βαρύτατες ποινές σε όσους αντιδράσουν για να κρύψει την γύμνια της απέναντι στις απολύσεις, τη  μείωση των μισθών, την διάλυση του Δημόσιου Συστήματος  Υγείας, της Παιδείας.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αντισταθούμε σε όλα αυτά. Όσοι αναγκαστικά «Μένουμε Σπίτι» πρέπει να απαλλαχτούμε από την «ατομική ευθύνη» που μας έχουν επιβάλει και να προχωρήσουμε στην συλλογική δράση Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε με οποιοδήποτε τρόπο όλοι μαζί οι εργαζόμενοι με ενότητα και αλληλεγγύη, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά, να προετοιμάσουμε την Αντεπίθεση μας για  να απαιτήσουμε την κατάργηση των μνημονίων που έχουν φέρει την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία στην διάλυση με αποτέλεσμα ολόκληρη την κοινωνία να μένει στο σπίτι. Άμεσα και μέσα από τους αγώνες μας πρέπει να απαιτήσουμε :

  • Να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους ανοιχτών και κλειστών επιχειρήσεων
  • Να διασφαλίσει το κράτος τους μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν και για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές. Καμία αλλαγή/κατάργηση/έκπτωση των εργατικών μας δικαιωμάτων. Να ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης. 
  • Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης και να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).
  • Να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.
  • Να δοθεί άμεσα μηνιαίο επίδομα από τον ΟΑΕΔ ίσο με τον βασικό μισθό σε όποιον εργαζόμενο είναι άνεργος ή έχει απολυθεί, και να συμπληρωθεί άμεσα κάθε μείωση μισθού ή απασχόλησης.
  • Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους.
  • Να ανασταλεί επ’ αόριστον, η καταβολή δόσεων στεγαστικών δανείων, ενοικίων, ή εταιριών ηλεκτρισμού.
  • Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Να απαγορευτεί οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές των προϊόντων
  • Να απαγορευτεί κάθε νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται με την εφαρμογή των παραπάνω.
  • Να σταματήσει κάθε εφαρμογή αντεργατικού μέτρου (αύξηση ωραρίων, απολύσεις, κα.) από τους εργοδότες.

Αντεπίθεση Των Εργαζομένων