ΣΜΕΘ: Με ενότητα και αλληλεγγύη να προασπίσουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας. Κανένας μόνος του

Ανακοίνωση του ΣΜΕΘ

Με ενότητα και αλληλεγγύη να προασπίσουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας

Κανένας μόνος του – Επικοινωνούμε άμεσα με το Σωματείο για οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας

 –

Το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα σε αυτούς του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση που έχουμε μπροστά μας με ψυχραιμία, χωρίς πανικό, αλλά οπλισμένοι με αποφασιστικότητα και ταξική αλληλεγγύη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους:

Α) Να προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας.

Β) Να μην κάνουν καμιά υποχώρηση μπροστά στους εργοδοτικούς εκβιασμούς και απειλές. Να μη δεχτούν κανένα μέτρο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, να μη δεχτούν καμία βλαπτική μεταβολή της σύμβασής τους. Ειδικά για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών του νομού Θεσσαλονίκης, καλούμε κάθε συνάδελφο να επικοινωνεί άμεσα μαζί μας για να καταγγείλει οποιοδήποτε περιστατικό παράνομης λειτουργίας  φροντιστηρίου, καθυστέρησης καταβολής μισθού, προσπάθεια τροποποίησης σύμβασης.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να άρει τη δυνατότητα των φροντιστηρίων να πραγματοποιούν μαθήματα εξ’ αποστάσεως. Γιατί:

Α) Η συντριπτική πλειοψηφία των φροντιστηρίων πραγματοποιεί τα μαθήματα αυτά στον ίδιο το χώρο του φροντιστηρίου, άρα δεν πρόκειται για εργασία από το σπίτι.

Β) Δεν έχουν όλα τα φροντιστήρια τη δυνατότητα παροχής τέτοιων υπηρεσιών (και κυρίως σε καμιά περίπτωση δεν την έχουν όλα τα σχολεία και άρα όλοι οι μαθητές). Επομένως πρόκειται για μια ακόμη ανισομερή πρόσβαση στο δικαίωμα στη μόρφωση. Το μόνο ενδεδειγμένο μέτρο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που περνάμε και που διασφαλίζει κατ’ ελάχιστο τόσο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, όσο και την ισότητα των μαθητών στη γνώση είναι η γενναία μείωση της εξεταστέας ύλης για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και η προαγωγή των μαθητών των υπόλοιπων τάξεων στην επόμενη χωρίς εξετάσεις στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Παράλληλα, το ΣΜΕΘ απευθύνει δημόσιο κάλεσμα στο Σύνδεσμο Φροντιστών Βορείου Ελλάδας και στην ΟΕΦΕ (παράρτημα Θεσσαλονίκης) για την άμεση πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης με αποκλειστικό θέμα την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της απαγόρευσης λειτουργίας των φροντιστηρίων –μέτρο απολύτως απαραίτητο αλλά από μόνο του ανεπαρκές- έχουν καταγραφεί περιστατικά μη τήρησης τους από εργοδότες ανά την Ελλάδα.  Τέτοιες κινήσεις θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τους ίδιους τους μαθητές, τους καθηγητές, τις οικογένειες όλων των παραπάνω, αλλά και συνολικά τη δημόσια υγεία. Σαν Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, απαιτούμε από κάθε εργοδότη ξεχωριστά, αλλά κυρίως από τα συλλογικά τους όργανα να επιδείξουν στοιχειώδη υπευθυνότητα.

Σαν σωματείο που εκπροσωπεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς του νομού Θεσσαλονίκης απαιτούμε από τις εργοδοτικές ενώσεις:

Α) Να μην διενεργηθεί κανένα μάθημα εξ’ αποστάσεως. Όλοι οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια να δηλωθούν σαν δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ (παρ’ ότι πρόκειται για ένα πενιχρό βοήθημα) και το υπόλοιπο ποσό μέχρι την συμπλήρωση του μισθού να πληρωθεί από τους εργοδότες.

Β) Στις περιπτώσεις που ένα φροντιστήριο επιμένει στη διεξαγωγή των μαθημάτων, να οφείλει:

i) Να παρέχει με δικιά του ευθύνη και με δικά του έξοδα στον εργαζόμενο, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων εγκατάστασης, όλου του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε ο εκπαιδευτικός να πραγματοποιεί το μάθημα από το σπίτι και όχι από το χώρο του φροντιστηρίου.

ii) Ακόμα και αν η δυνατότητα αυτή υπάρχει ο κάθε εργαζόμενος να έχει το δικαίωμα να επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει τηλεμαθήματα ή όχι.

iii) Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε φροντιστήρια που πραγματοποιούν τηλεμαθήματα να πληρωθούν στο ακέραιο και χωρίς καθυστερήσεις το μισθό που προέβλεπε η σύμβασή τους πριν δοθεί η οδηγία για το κλείσιμο των φροντιστηρίων, ανεξάρτητα από τον αριθμό των διδακτικών ωρών που θα διδάξουν. Αυτονόητα πρέπει να πληρωθούν και το δώρο Πάσχα και τα όποια επιδόματα δικαιούνται.

Γ) Να υπάρξει ρητή δέσμευση της ΟΕΦΕ ότι κανένα φροντιστήριο-μέλος της δεν θα επιχειρήσει αλλαγή των συμβάσεων των εργαζομένων και βλαπτική μεταβολή τους.

Δ) Να υπάρξει ρητή δέσμευση της ΟΕΦΕ ότι τα φροντιστήρια-μέλη της θα ανανεώσουν αυτόματα τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων τους για το επόμενο σχολικό έτος.

Για οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας απευθυνόμαστε στο Σωματείο στα τηλέφωνα: 698 337 1574 – 2310 265 730

Ωράριο γραφείων(Αριστοτέλους 32 4ος όροφος): Τρίτη, Πέμπτη 10:00 -13:00

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΜΕΘ)