“Έφυγε” ο σύντροφος Ανέστης Σουβατσόγλου

Ανέστης Σουβατσόγλου 1944-2020

Στις 15/2/2020 πέθανε ο σύντροφος Ανέστης Σουβατσόγλου, σε ηλικία 76 ετών. Ο σ. Ανέστης ήταν ένας αγωνιστής του εργατικού και επαναστατικού κινήματος που σ’ όλη του τη ζωή πάλεψε για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, για τις ιδέες του, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για μια κοινωνία Σοσιαλιστική.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και των μετεμφυλιακών χρόνων, των διώξεων και της εξαθλίωσης. Ο σ. Ανέστης πήγε λίγες τάξεις σχολείο, αλλά δεν ήταν αμόρφωτος. Είχε μορφωθεί μέσα στους κοινωνικούς αγώνες και στις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος. Προερχόμενος από αριστερή οικογένεια, συνέχισε και εμπλούτισε αυτή την παράδοση κάτω από τη σημαία αρχικά των Λαμπράκηδων και αργότερα του επαναστατικού μαρξισμού  του ΚΔΚΕ, και των οργανώσεων που το διαδέχθηκαν. Παρά τη σοβαρή αναπηρία που είχε συμμετείχε ενεργά, μαχητικά και με το γνωστό του πάθος σε όλους τους αγώνες, εργατικούς και πολιτικούς, πριν τη δικτατορία: στα «Ιουλιανά», στους αγώνες για το γκρέμισμα της δεξιάς και του Καραμανλή και σε κάθε μικρή και μεγάλη κινητοποίηση, είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο.

Στη δικτατορία ήταν παρόν στον αγώνα για την ανατροπή της, μέσα από τις Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης( ΔΕΑ), συνελήφθηκε (μαζί με άλλους 37), βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη. Στην κατάληψη και εξέγερση του Πολυτεχνείου συμμετείχε με την ίδια αγωνιστικότητα και πάθος από την πρώτη μέρα. Η συμβολή του στην συγκρότηση και δράση της Εργατικής Συνέλευσης υπήρξε πολύ μεγάλη.

Στη Μεταπολίτευση συμμετείχε με τον ίδιο ενεργό και μαχητικό τρόπο σ’ όλους  μεγάλους εργατικούς και πολιτικούς αγώνες. Ο σ. Ανέστης πάντοτε ενδιαφέρονταν και πάλευε και την οικοδόμηση του επαναστατικού κόμματος στην χώρα μας, όσο και για την 4η Διεθνή για την οποία φρόντιζε να μαθαίνει την πορεία της στο παγκόσμιο κίνημα.

Ο σ. Ανέστης ήταν ένας συνειδητοποιημένος αγωνιστής, ένας επαναστάτης κομμουνιστής. Σεμνός, πάντοτε έτοιμος να μάθει και να μεταφέρει τις ιδέες του κομμουνισμού και το ήθος του αγωνιστή, πάντοτε έτοιμος για κάθε θυσία, πάντοτε έτοιμος να προσφέρει βοήθεια σ’ όποιον την χρειάζονταν. Ο σ. Ανέστης υπήρξε από εκείνους τους αγωνιστές που το εργατικό κίνημα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανο. Οι εμπειρίες της ζωής, οι αγώνες του, όπως και οι μαρξιστικές του γνώσεις ήταν τα εφόδια που τον συνέδεσαν με τις ιδέες του επαναστατικού μαρξισμού-τροτσκισμού και τον έφεραν σε αντίθεση με τον σταλινισμό.

Καλό σου ταξίδι σ. Ανέστη. Αφήνεις σε μια δύσκολη στιγμή το εργατικό κίνημα και τους συντρόφους σου που υποφέρουν από τα δεινά των νεοφιλελευθέρων πολιτικών και από τη σήψη και διαφθορά των αστών πολιτικών και όχι μόνο. Ωστόσο, αφήνεις πίσω τους αγώνες σου, τη στάση της ζωής σου, τη σεμνή και ηρωική προσωπικότητά σου και πολλά άλλα που είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεώτερες γενιές των προλεταριακών κομμουνιστών αγωνιστών. Να είσαι βέβαιος ότι αυτά που αφήνει θα τα βρουν πολλοί πρωτοπόροι αγωνιστές στις μεγάλες συγκρούσεις που έρχονται.  

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, οι σύντροφοι σου όπως και πολλοί άλλοι που βρίσκονται νοερά εδώ, εκφράζουν τα βαθειά τους συλλυπητήρια στην αγαπημένη σου αδελφή Φωτεινή, που τόσο πολύ σου συμπαραστάθηκε σ΄ όλη σου τη ζωή, στο αδελφικό σου φίλο και σύντροφο Γιάννη, στους συγγενείς, συντρόφους, φίλους και στη μεγάλη σου οικογένεια τους εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Καλό σου ταξίδι.