ΣΣΠ: Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως. Όλοι στις Διαδηλώσεις Τρίτη 21/1

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ & ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 21/1,

ΑΘΗΝΑ: 12:00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: 12:30 ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 12:30 ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Την Τρίτη 21/1, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, στο δρόμο που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσει στη βουλή ένα νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που διαλύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα μέτρα του νομοσχεδίου αυτού της Κεραμέως είναι τα ακόλουθα:

  • Το Υπουργείο Παιδείας θα χαράσσει κάθε 4 χρόνια μια «Εθνική Στρατηγική»(Ε.Σ.) για τα ΑΕΙ, με μεσοπρόθεσμους στόχους, σχέδια επενδύσεων κ.ά., ενώ κάθε ΑΕΙ θα την υλοποιεί συνάπτοντας Συμφωνίες Προγραμματικού Σχεδιασμού(Σ.Π.Σ.) με το Υπουργείο. Oι Σ.Π.Σ. θα περιλαμβάνουν σχέδια για την προσέλκυση «επενδυτών» στις σχολές κ.ά.
  • Αξιολόγηση και Πιστοποίηση Σχολών και Προγραμμάτων Σπουδών: με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως η ζήτηση ενός προγράμματος σπουδών στην αγορά εργασίας, η αποτελεσματικότητα του διδακτικού και ερευνητικού έργου, το πόσα χρήματα βρίσκει κ.α. Αν μια έκθεση αξιολόγησης είναι αρνητική, τότε η επιτροπή αξιολόγησης θα εισηγείται μείωση της χρηματοδότησης και του αριθμού εισακτέων ή/και το κλείσιμό της. Η αρχή γίνεται με την αναστολή λειτουργίας των 37 τμημάτων, που είχαν προκύψει από τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σύνδεση αξιολόγησης-χρηματοδότησης: Οι σχολές θα πρέπει να πιάνουν τους λεγόμενους «δείκτες ποιότητας» για να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, που πλέον μετατρέπεται σε μια απλήεπιχορήγηση! Tο 20%,της «επιχορήγησης» θα συνδέεται με την εκπλήρωση αυτών των στόχων. Τέτοιοι στόχοι είναι: «επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων», «λόγος αποφοίτων/εισερχόμενων», «αριθμός κέντρων αριστείας ενός ΑΕΙ», «αριθμός καθηγητών που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας» κ.α.
  • Η δημιουργία Κέντρων Αριστείας για τμήματα που υπέρ-εκπληρώνουν τα παραπάνω!
  • «Άρση περιορισμών», δηλ. κριτήρια της «αγοράς» και πλήρης ασυδοσία στα ερευνητικά κονδύλια.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ακολουθήσουν κι άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα όπως οι διαγραφές φοιτητών, νέες αντιδραστικές διοικήσεις και εσωτερικοί κανονισμοί, η επαναφορά της βάσης του 10, νέος νόμος για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

ΘΕΛΟΥΝ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Α.Ε.»ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΠΕΛΑΤΕΣ!

Τα τμήματα θα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, για το ποιο θα εκπληρώνει περισσότερους στόχους και θα χρηματοδοτείται. Θα δημιουργηθούν έτσι τμήματα πολλών ταχυτήτων! Όσα τμήματα αξιολογούνται άσχημα, θα κλείσουν ή θα μειωθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότησή τους, καθώς και ο αριθμός των εισακτέων. Για να βρουν πόρους να λειτουργήσουν, θα επιβάλουν δίδακτρα.

Τα παραπάνω μέτρα, όπως και η εξίσωση πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων – ιδιωτικών κολλεγίων,καταστρατηγούν το άρθρο 16 του Συντάγματος.Πλέον δεν θα αποτελεί υποχρέωση του κράτους η παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ούτε βασικό κοινωνικό δικαίωμα, όπως το έχει κατακτηθεί με αγώνες. Αντί αυτού θα υπάρχει η Αγορά της Εκπαίδευσης: όσοιφοιτητές-πελάτες έχουν χρήματα, θα αγοράζουν προγράμματα κατάρτισης, πιστωτικές μονάδες κτλ., όσοι δεν έχουν δεν θα σπουδάζουν!

Οι σχολές μας θα μετατραπούν σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με στόχο το κέρδος και με βάση τους νόμους της αγοράςπ.χ. όποια σχολή δεν έχει ζήτηση, θα κλείνει. Με τη λογική της αγοράς, πόσες σχολές και πόσοι απόφοιτοι σήμερα χρειάζονται στον ελληνικό καπιταλισμό, με την τεράστια ανεργία;

Ο ταξικός αποκλεισμός θα φουντώσει:Όσο η εκπαίδευση γίνεται εμπόρευμα, ένα τεράστιο μέρος της νεολαίας θα αποκλειστεί, θα πεταχτεί εκτός ή θα συνωθείται σε φτηνά προγράμματα κατάρτισης κ.λπ.

Η «αξιολόγηση» είναι μια τεράστια απάτη, για να αποκρύψει αυτή την εγκληματική πολιτική, να ενοχοποιήσει τη νεολαία. Ποιοιθα κάνουν τις αξιολογήσεις; Πόση αξιοκρατία υπάρχει στους «άριστους» τύπου Διαματάρη και Πατέρα, που αποδεικνύονται σκέτοι απατεώνες ή στους αεριτζήδες επιχειρηματίες που είναι βουτηγμένοι σε σκάνδαλα και ζουν από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων τους;

Λένε ψέματα ότι οι ιδιώτες θα ρίξουν λεφτά στην εκπαίδευση! Αυτό που θα γίνει είναι ότι κάθε επιχειρηματίας–αρπακτικό θα λεηλατεί υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητές, στο όνομα της «σύνδεσης με την αγορά εργασίας» και μέσω των «επενδυτικών σχεδίων» των σχολών! Οι μεγαλοκαθηγητές θα κάνουν τους μεσάζοντες, βγάζοντας κι αυτοί το «κατιτίς», ενώ οι επιχειρηματίες θα αξιοποιούν υπέρ τους την κρατική χρηματοδότηση, θα στύβουν τους φοιτητές μέσω απλήρωτης εργασίας (απλήρωτες πρακτικές, μαθητεία κ.λπ.)

Έτσι θα διαλυθούν όλα τα επαγγελματικά – εργασιακά δικαιώματά μας, για να ευθυγραμμιστούν οι νέοι απόφοιτοι με το νέο σύστημα εκμετάλλευσης :  τεράστια ανεργία και μερική–ελαστική απασχόληση, μισθοί 400–500 ευρώ, χωρίς συλλογικές συμβάσεις ή συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Για να περάσει η κυβέρνηση όλα τα παραπάνωεφαρμόζει το δόγμα “Νόμος και Τάξη”:ψήφισεκαι την κατάργηση του ασύλουγια να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημακαι να διαλύσει τους αγώνες μας, ενώ ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις και να στείλει τα ΜΑΤ να καταστείλουν τις φοιτητικές καταλήψεις. Πέρα από αυτά η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει επιπλέον μέτρα που ουσιαστικά θα καταργήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό συνδικαλισμό: ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, απαγόρευση αφισοκόλλησης, κατάργηση των παρατάξεων, κ.α.

Συνολικά, η παραπάνω επίθεση μας απειλεί με μια ιστορική οπισθοδρόμηση. Όχι μόνο στην παιδεία, αλλά σε όλα τα δικαιώματα: στη μόρφωση, την εργασία, τη ζωή, που είχαν κατακτηθεί με τεράστιους, σκληρούς αγώνες και σήμερα ξηλώνονται διαρκώς. Αυτό είναι το μόνο μέλλον που έχει για μας ο ελληνικός καπιταλισμός που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, που τα κέρδη των καπιταλιστών και πλουσίων σημαίνουν εξόντωση της κοινωνικής πλειοψηφίας, μαζί με τα Μνημόνια Διαρκείας και τις δεσμεύσεις σε ΕΕ και ΔΝΤ. Οι ζωές μας καθημερινά, γίνονται θυσία στο βωμό των μνημονίων, της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, της αποπληρωμής του χρέους, στα υπέρογκα ποσά που πάνε για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις, στις μνημονιακές πολιτικές και σε αυτό το σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση και πολέμους.

ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!

Η νεολαία διαθέτει αντανακλαστικά, δεν υποτάσσεται, ούτε τρομοκρατείται από την καταστολή, αλλά συνεχίζει τους αγώνες της, όπως έδειξαν και οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών. Το φοιτητικό κίνημα έχει δυνατότητες να μπλοκάρει το νέο νομοσχέδιο, αρκεί να υπερβεί όλες τις αδιέξοδες πολιτικές και να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αγώνων:

  • Ενοποίηση όλων των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος σε συγκεκριμένα αιτήματα: «Κάτω το νομοσχέδιο κεραμέως- Όχι στην επιβολή διδάκτρων», «Επαναφορά του ασύλου – Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας», «Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους – άυξηση της χρηματοδότησης».
  • Οικοδόμηση ενός κινήματος καταλήψεων διαρκείας: κάθε σχολή να αποτελέσει κύτταρο του κινήματος αυτού και κέντρο αγώνα. Όργανα αυτού του κινήματος: οι Γενικές Συνελεύσεις και οισυντονιστικές επιτροπές κατάληψης των συλλόγων. Μόνο έτσι θα ζωντανέψουν οι κατειλημμένες σχολές μας και ο αγώνας μας θα αποφασίζεται και θα οργανώνεται από τους ίδιους τους φοιτητές.
  • Διαδηλώσεις και μαχητικές δράσεις: αποκλεισμοί δρόμων, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων κ.α.
  • Συντονισμός των συλλόγων σε κάθε πόλη και πανελλαδικά:τα συντονιστικάπρέπει να δίνουν πολιτική και αγωνιστική κατεύθυνση για όλο το κίνημα, να το ενοποιούν, να σχεδιάζουν συγκεκριμένες δράσεις και να δίνουν προοπτική συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.
  • Σύνδεση με μαθητές και εργαζόμενους.Με εξώστρεφες δράσεις για τη γνωστοποίηση των αιτημάτων μας σε άλλους συλλόγους, σε μαθητές, σε εργαζόμενους και σε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, για την ευαισθητοποίηση τους και το τράβηγμα τους στον αγώνα μας. Για να αποτελέσει το φοιτητικό κίνημα τον πυροδότη μιας κοινωνικής εξέγερσης, όπως σε Χιλή, Γαλλία, Ιράκ.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να κινηθεί στον δρόμο που χαράσσουν οι λαοί αυτών των χωρών όπου με καταλήψεις, αυτοοργάνωση καιμαχητικές διαδηλώσεις η νεολαία και οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σκληρούς αγώνες και εξεγέρσεις για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο κλιμακώνοντας τον αγώνα μας με τηνοργάνωση μιας πανελλαδικής διαδήλωσης στην Αθήνα τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα ενάντια στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» και να αγωνιστούμε ενάντια στα μνημόνια, την φτώχεια την  ανεργία και την φρίκη του πολέμου.

  • Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως- ΟΧΙ στην επιβολή διδάκτρων
  • Επαναφορά του ασύλου- Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας
  • Όχι στην εξίσωση πτυχίων κολλεγίων – δημοσίων πανεπιστημίων
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους – Αύξηση της χρηματοδότησης
  • Όχι στις διαγραφές φοιτητών και τις μειώσεις εισακτέων.

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2020/01/blog-post.html