Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Όλοι στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια Τρίτη 21/1

Τσακίζουν τα πτυχία, διαλύουν δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις!
Με αγώνες να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης


Όλοι στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια Τρίτη 21/1
Αθήνα: 12:30μμ Προπύλαια 
Θεσσαλονίκη: 12:30μμ, Άγαλμα Βενιζέλου


Τρίωρη Στάση Εργασίας 11πμ -2μμ

Με τη γνωστή πρακτική του νομοσχεδίου-σκούπα, που ψηφίζεται με αντιδημοκρατικές διαδικασίες-εξπρές την Τρίτη 21/1, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας κλιμακώνουν την επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση και στα δικαιώματα εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών. Το νομοσχέδιο αφορά κατά πρώτον τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου το 20% αυτής θα συνδέεται με την αξιολόγησή τους. Η αξιολόγηση θα γίνεται με καθαρά αγοραία κριτήρια, όπως η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, η αναλογία αποφοίτων προς εισαχθέντες, η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών (δηλ. πελατών που πληρώνουν δίδακτρα!) κ.λπ. Πέρα από τον οικονομικό στραγγαλισμό των σχολών «χαμηλής ζήτησης», που θα οδηγήσει στο τελικό κλείσιμό τους, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο χορηγών στα πανεπιστήμια και την επιβολή διδάκτρων για όλους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αιφνιδιαστική κατάθεση διάταξης που προβλέπει ότι τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, που με τον ν. 4635/2019 διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων, θα αποτελούν προσόν για τον μόνιμο διορισμό αλλά και την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Έτσι οδηγούμαστε στη διάλυση της όποιας αξίας είχε απομείνει για τα πτυχία των περισσότερων σχολών, στο άνοιγμα μιας τεράστιας αγοράς για τους επιχειρηματίες-εμπόρους της γνώσης και, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, σε ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, που σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες της. Παράλληλα, μπαίνει βόμβα στα θεμέλια των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία για όλους μας, αναπληρωτές και μόνιμους.

Οι διατάξεις για χρηματοδότηση και κολέγια αποτελούν ωμή καταπάτηση του άρθρου 16 του συντάγματος, που έρχεται βέβαια να προστεθεί σε τόσες άλλες, που επιβλήθηκαν από το παρασύνταγμα των Μνημονίων και το «δίκαιο» της ΕΕ, που επικαλείται η Κεραμέως. Και εδώ, όπως και σε πολλά άλλα, τον δρόμο άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την τυφλή υποταγή της σε κάθε ντιρεκτίβα των Βρυξελλών και στο θέμα των κολεγίων.

Η κυβέρνηση, ενώ δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τους αναπληρωτές που καλύπτουν τα κενά μέχρι τις εσχατιές της χώρας, βάζοντας πολλές φορές από την τσέπη τους, τιμωρεί όσους δεν αναλάβουν υπηρεσία με επιπλέον διετή αποκλεισμό, ουσιαστικά δηλαδή τους πετάει εκτός δημόσιου σχολείου. Το ίδιο συμβαίνει με όσους δεν πλήρωσαν το παράβολο ή έκαναν λάθη στην ηλεκτρονική αίτησή τους (τις περισσότερες φορές λόγω αστοχιών του απαράδεκτου ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου). Οι απολύσεις αναπληρωτών θα κλιμακωθούν με την πλήρη εφαρμογή του προσοντολογίου από τον Σεπτέμβρη.

Σε όλα αυτά προστίθεται η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, που θα την ακολουθήσει η κατάργηση και άλλων αργιών, μαζί με τις προκλητικές δηλώσεις του δουλευταρά αρχιεπισκόπου ότι «η αργία είναι για τους τεμπέληδες» και τη γνωστή προπαγάνδα για «τεμπέληδες εκπαιδευτικούς» από τα κάθε είδους νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά παπαγαλάκια.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα στο σχέδιο των νεοφιλελεύθερων κανίβαλων της ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση και διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και κατάργηση των δικαιωμάτων εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών. Να σημάνει συναγερμός για την προετοιμασία ενός σκληρού αγώνα διαρκείας. Με τη δική μας αυτοοργάνωση, με επιτροπές αγώνα παντού, να σπάσουμε την αδράνεια που επιβάλλουν οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας και να οικοδομήσουμε Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο με φοιτητές-μαθητές-γονείς-εργαζόμενους για τη σωτηρία της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

τηλ: 2310265730 , e-mail: [email protected]