Νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό – Τουρισμό. Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας!

Νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό – Τουρισμό

Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας!

Συνάδελφοι,

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της, ψευδόμενη για την αύξηση του βασικού μισθού προεκλογικά, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως η πενιχρή αύξηση στο βασικό μισθό που έγινε τον Φλεβάρη του 2019, θα είναι η μοναδική για τα επόμενα τουλάχιστον τρία, τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα με το λεγόμενο “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο ψήφισε και θα επιχειρήσει να εφαρμόσει νέα εξαιρετικά σκληρά μνημονιακά μέτρα, που καταργούν ότι είχε απομείνει από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), χτυπούν ακόμα περισσότερο το δικαίωμα μας στην διεκδίκηση, στον αγώνα, στην απεργία και ξεχαρβαλώνουν κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις (εξάπλωση ελαστικής εργασίας, νομιμοποίηση απλήρωτης εργασίας, σχεδόν μηδενισμός των προστίμων εργοδοτών για την ανασφάλιστη/μαύρη εργασία κ.ά.). Μέτρα που έχουν μετατρέψει τους χώρους που δουλεύουμε σε σύγχρονα κάτεργα και μας σε δούλους, ενώ ταυτόχρονα λύνουν τα χέρια του κάθε μαυραγορίτη εργοδότη να μας αφήνει απλήρωτους, ανασφάλιστους, ακόμη και να σηκώνει χέρι πάνω μας.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση υπεγράφη στις 12/12/2019 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) νέα κλαδική ΣΣΕ που αφορά όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα. Η ΣΣΕ προσβλέπει αυξήσεις στον βασικό μισθό πολλών ειδικοτήτων και κατοχύρωση πολύ σημαντικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως πχ. επιδόματα, επαναπρόσληψη εποχικών εργαζόμενων, διάλειμμα κ.ά., αλλά οι εργοδότες δεν την εφαρμόζουν. Οι εργαζόμενοι καλούμαστε να την επιβάλουμε στους εργοδότες, μέσα από την διεκδίκηση, την οργάνωσή και τους αγώνες μας. Η ΣΣΕ έχει αναδρομική ισχύ από 21/2/2019 με διετή διάρκεια και στα πιο σημαντικά σημεία της προβλέπει τα εξής:

1) Βασικός μισθός (μικτά)

  1. I) Για τους εργαζομένους σε: εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων, και κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίων:
  2. II) Για τους εργαζόμενους σε: καφενεία, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, λέσχες κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φάστ-φουντ, ντισκοτέκ, καφωδείων, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών, πάμπς (pubs), πιάνο μπάρ, καταστημάτων χορτοφαγίας και ποικίλων εδεσμάτων και κάθε εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων, ανεξαρτήτως της άδειας λειτουργίας τους.

ΙΙΙ) Οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολούμενων διανομέων που υπάγονται στα παραπάνω καταστήματα ορίζονται σε 674,24 ευρώ μικτά. Επίσης οι έγγαμοι διανομείς και των δύο κατηγοριών λαμβάνουν επίδομα γάμου 10% επί του βασικού μισθού και επίδομα τριετιών 10% επί του βασικού μισθού μέχρι τη συμπλήρωση τριών τριετιών.

2) Επιδόματα

Ι) – Επίδομα πολυετούς υπηρεσίας για κάθε έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας: i) Για τους εργαζόμενους της κατηγορίας Ι (εξαιρούνται οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους) 4,63 ευρώ μικτά/έτος σε οποιονδήποτε εργοδότη, ii) Για τους εργαζόμενους της κατηγορίας ΙΙ, αντίστοιχο επίδομα σε ποσοστό 5%, στον βασικό μισθό κάθε ειδικότητας, με τη συμπλήρωση έκαστης τριετίας και μέχρι συμπλήρωσης πέντε τριετιών.

– Επίδομα γάμου 10% επί του βασικού μισθού για τους εργαζόμενους της κατηγορίας Ι και ΙΙ.

– Επίδομα εποχικής απασχόλησης για εποχιακούς εργαζόμενους προσωπικό κουζίνας 10% επί του αντίστοιχου βασικού μισθού της κατηγορίας Ι και ΙΙ.

– Τουριστικής εκπαίδευσης στους εργαζόμενους πτυχιούχους τουριστικών σχολών ως εξής: ανωτέρων σχολών 15% επί του βασικού μηνιαίου μισθού, μέσων τουριστικών σχολών 10% και ταχύρρυθμου εκπαιδεύσεως 6% αντίστοιχα.

– Ανθυγιεινής εργασίας 10% επί του βασικού μηνιαίου μισθού και ημερομισθίου ανά ειδικότητα για τις ειδικότητες των: μαγείρων, βοηθών μαγείρων και όλων των εργαζομένων εντός του χώρου της κουζίνας των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, ουζερί, νυκτερινών κέντρων, κέντρων διασκέδασης και κάθε καταστήματος που λειτουργεί τμήμα εστιατορίου.

– Ταμειακό επίδομα 5% επί του βασικού μισθού σε όλους τους ταμίες.

ΙΙ) Για τους σερβιτόρους, βοηθούς σερβιτόρων εστιατορίων & συναφών επαγγελμάτων, επίδομα τριετίας 5% για την συμπλήρωση τριών (3) ετών υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας επί του κατώτατου νόμιμου βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης επίδομα γάμου 10% επί του κατώτατου νόμιμου βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

3) Διάφορα

– Καθιερώνεται, πέραν των υπόλοιπων προβλεπόμενων αργιών, ως εξαιρέσιμες μέρες η 1η Ιανουαρίου και η Δευτέρα του Πάσχα. Όσοι δουλεύουν στις παραπάνω αργίες, παίρνουν προσαύξηση 75% επί το βασικού τους ημερομισθίου.

– Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα.

– Επαναπρόσληψη των εποχικώς απασχολούμενων εργαζόμενων. Το διάλειμμα αποτελεί εργάσιμο χρόνο κι λαμβάνεται μέσα σε αυτόν.

Καλούμε κάθε συνάδελφο/ισσα, να επικοινωνήσει μαζί μας, για να οργανώσουμε από κοινού την διεκδίκησή μας.

Για να μην ζήσουμε σαν δούλοι!

Αλληλεγγύη-Ενότητα-Οργάνωση-Αγώνας

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.com

τηλ. επικ. 6984697263