Η άποψή μας: Το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ

Το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ

 –

 Από την στήλη “Η άποψή μας” της Εργατικής Πάλης Ιανουαρίου

Δεν πέρασαν 5 μήνες από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ και άρχισαν να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό των αγριάνθρωπων της αγοράς, πετώντας τη μάσκα που είχαν φορέσει προεκλογικά για την εξαπάτηση των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών μαζών και της νεολαίας. Έτσι:

  1. Αναίρεσαν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού κάθε χρόνο στο διπλάσιο του ετήσιου ποσοστού ανάπτυξης του ΑΕΠ, για τα επόμενα (τουλάχιστον 3-4 χρόνια). Αυτή την υπόσχεση την είχε κάνει με την προοπτική, όπως έλεγε τότε, το 2022 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 730 ευρώ. Τώρα αναιρεί την δέσμευσή της με το γελοίο επιχείρημα, που είναι και ψέμα, ότι για τα επόμενα χρόνια η αύξηση που θα έδινε, υπερκαλύπτεται «σε βάθος τριετίας ή τετραετίας» από την αύξηση που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019 (!).
  2. Το επίδομα που είχε δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους ο ΣΥΡΙΖΑ και το είχε ονομάσει ψευδεπίγραφα 13η σύνταξη, η κυβέρνηση με κυνισμό δήλωσε ότι δεν θα το ξαναδώσει (!).
  3. Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι μετά από επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ και δεσμεύσεις όλων των αρμόδιων αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι θα δοθούν, σιγά-σιγά και αυτή η –όχι μόνο η δέσμευση– αλλά υποχρέωση μπαίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις, π.χ., «ανάλογα με την αντοχή της οικονομίας» και σε κάθε περίπτωση σε βάθος χρόνου, αρκετών/πολλών ετών.

Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε τον επιπλέον περιορισμό που επέβαλε στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και την ενίσχυση της εργοδοτικής τρομοκρατίας (εκβιασμοί, εξευτελισμοί, φυσική βία κ.λπ.), που και τα δυο είχαν αρχίσει από την άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα χειρότερα έρχονται

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης με τον νέο χρόνο, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο, έρχονται στην Βουλή για ψήφιση νομοθετήματα που δείχνουν το μέγεθος της αντιδραστικότητας της πολιτικής της Ν.Δ.

α) Ίσως, το πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει για ψήφιση είναι η «Νέα Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις Βάσεις» που είναι ένα αποικιοκρατικό κείμενο που τα δίνει όλα στους ιμπεριαλιστές και καθιστά την χώρα μας ορμητήριο των ΑμερικανοΝατοϊκών συμφερόντων, στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Ακόμη και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Δημοκρατία χαρακτήρισε τη συμφωνία «αποικιοκρατικού χαρακτήρα» και με πηχυαίους τίτλους στην πρώτη σελίδα «Γη και ύδωρ στους Αμερικανούς» και υπότιτλο «Αποκτούν πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές μας βάσεις και απαλλάσσονται πλήρως από τους φόρους και τους δασμούς».

Ακόμη, λίγο πριν τις γιορτές η ΝΔ ψήφισε, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, την δημιουργία του «Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων» (ΕΝΦΕΣ), που στρατιωτικοποιεί τα σώματα ασφαλείας και την παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα της λεγόμενης «εσωτερικής ασφάλειας». Αυτό το μέτρο προωθείται εντατικά τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με διάφορα προσχήματα, κατόπιν οδηγιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι λόγοι που το σύστημα θωρακίζεται από παντού είναι προφανείς.

β) Ο αυταρχικός κατήφορος των νεοφιλελεύθερων φαίνεται ότι θα καθρεφτιστεί στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή, όπου οι διαδηλώσεις και οι πορείες θα τεθούν υπό την κρίση του αστυφύλακα και του χωροφύλακα Χρυσοχοϊδη. Αυτοί θα αποφασίσουν πότε μια διαδήλωση θα γίνεται, σε ποιο πεζοδρόμιο, στο κέντρο ή στο Μενίδι! Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Υπουργός επιχειρεί (ούτε η πρώτη φορά που επιχειρείται) να περιορίσει τις διαδηλώσεις και τις πορείες. Την προηγούμενη φορά (2001) απέτυχε (εξίσου απέτυχαν και άλλοι που επιχείρησαν) και πρέπει και μπορούμε να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους και τώρα. Οφείλουμε με όλα τα μέσα να υπερασπίσουμε τα δημοκρατικά-πολιτικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες που απειλούνται όλο και περισσότερο και στις θέση τους θεσπίζονται κάθε είδους αυταρχικά και κατασταλτικά μέτρα.

γ) Το ανατριχιαστικό νομοσχέδιο για την εκπαίδευση έχει δρομολογηθεί για την Βουλή. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον τύπο, θα είναι μια επιτομή όλων των αντιδραστικών διατάξεων που έχουν παρουσιάσει/κωδικοποιήσει οι διάφοροι υπουργοί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το έδαφος το προετοίμασε ο νόμος που κατάργησε το άσυλο, όπως και το αναμενόμενο νομοσχέδιο θα προετοιμάζει το έδαφος για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, παραβιάζοντας ακόμη και το σύνταγμά τους.

δ) Το νομοσχέδιο-τερατούργημα για τις συντάξεις (γενικότερα για την κοινωνική ασφάλιση) αναμένεται να έρθει σύντομα στην Βουλή, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Βρούτσης. Ένα είναι βέβαιο, ότι θα είναι στην ίδια κατεύθυνση των τελευταίων δεκάδων νόμων και ρυθμίσεων που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα αυτές της μνημομιακής περιόδου. Ωστόσο, θα υπάρχει και κάτι χειρότερο, όπως έχει δηλωθεί, θα ιδιωτικοποιεί ένα κομμάτι της σύνταξης, αυτό της επικουρικής, προχωρώντας σταδιακά –αν τους το επιτρέψουμε– και στην κύρια σύνταξη. Εξίσου επικίνδυνο θα είναι και η μείωση των εισφορών των εργοδοτών, που σταδιακά θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα ήδη γλίσχρα οικονομικά του ΕΦΚΑ.

…δεν πρόκειται να σταματήσουν

Καθώς τα σύννεφα της νέας κρίσης πυκνώνουν και ήδη βρισκόμαστε στο κατώφλι της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα δεδομένα όλων των διεθνών οργανισμών και των έγκυρων οικονομολόγων, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πολύ χειρότερα μέτρα. Ιδιαίτερα που η κρίση στην ευρωζώνη είναι γεγονός μια που σύμφωνα με την Morgan Stanley το 2019 το ΑΕΠ της αυξήθηκε μόλις 1,2% και το 2020 αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,9%, ίσως και πιο κάτω. Και η κατάσταση στη διεθνή οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με το παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) να έχει γίνει τριπλάσιο σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ και με τους ρυθμούς ανάπτυξης να υποχωρούν διαρκώς, ειδικά στις σημαντικότερες οικονομίες. Αυτή η κατάσταση ανησυχεί όλο και περισσότερο τα διεθνή επιτελεία της αστικής τάξης και κυρίως οι περίπου 29 εξεγέρσεις που συμβαίνουν σε πολλές χώρες του πλανήτη που έχουν ανατρέψει πολλές κυβερνήσεις και έχουν εξαναγκάσει άλλες σε σοβαρές υποχωρήσεις.

Πρέπει να τους σταματήσουμε γιατί δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν θέλουμε η κραυγή του ΜΑΤατζή «Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα», δηλαδή ο Νόμος και Τάξη του Μητσοτάκη και της νεοφιλελεύθερης παρέας του, να επικρατήσουν στα Εξάρχεια και παντού.