Νίκη στην απεργία της ΟΤΟΕ – Να σταματήσουν τώρα οι τρομοκρατικές απολύσεις των εργαζομένων

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Σε τρομοκρατικές και αυθαίρετες απολύσεις 24 εργαζομένων  προχώρησε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Οι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν να μεταφερθούν εθελοντικά στην εταιρία σουηδικών συμφερόντων INTRUM HELLAS, που ενεργοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου με το πρώτο κύμα 700 εργαζομένων της Πειραίως, που δέχτηκαν “εθελοντικά” να μεταφερθούν σ’ αυτή.

Βασικός στόχος της Intrum Hellas είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 3 ανακεφαλαιοποιήσεις και με το σχέδιο “Ηρακλής” θα χαριστούς στους τραπεζίτες και τα funds άλλα 10 διs. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει κατά 20% στην Intrum Hellas. Το “φιλόδοξο” πλάνο που έχει θέσει η διοίκηση της τράπεζας βασίζεται στην παραδοχή ότι η Intrum επιτυγχάνει υπεραπόδοση της τάξης του 10% στις χώρες που δραστηριοποιείται. Τα κέρδη της τράπεζας πλέον δεν θα είναι μόνο από την ανακεφαλαιοποίηση, από τη μείωση του κόστους προσωπικού, από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και από τα κέρδη της εταιρίας που τα διαχειρίζεται.

Δεδομένου ότι η Intrum εγγυάται ότι θα πετυχαίνει τον στόχο, αυτό θα επιτευχθεί με εντατικοποίηση της εργασίας στο μέγιστο βαθμό. Χωρίς συλλογική σύμβαση, καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα ανήκουν πια στον τραπεζικό τομέα, πρέπει να διαλέξουν μαστίγιο ή απόλυση. Όχι προοπτική για εξέλιξη, αλλά ούτε προοπτική για ανάσα δεν θα έχουν. Σε συνδυασμό με το νέο αντεργατικό νόμο, τα φαγοπότια πάνω στην πλάτη της εργατικής τάξης καθώς αυτή ψυχορραγεί, θα συνεχιστούν για όσο τους παίρνει.

Ιδία τακτική ακολουθήθηκε στο παρελθόν και για τις θυγατρικές υποστηριχτικές εταιρίες των τραπεζών π.χ. οι Piraeus Direct Services και Piraeus Direct Solutions. Τα τμήματα σταμάτησαν να προσλαμβάνουν εργαζομένους και για τις ανάγκες προσωπικού χρησιμοποιούσαν εργαζόμενους από εργολαβικές εταιρίες. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι με συλλογική σύμβαση τραπεζικού τομέα (ως θυγατρικές της Πειραιώς) εκβιάστηκαν με εθελούσιες μέχρι τη μέρα που μεταφέρθηκαν εν μία νυκτί στην ICAP.

Το παράδειγμα της Πειραιώς ακολουθούν και η Alpha Bank με 800 εργαζομένους και η Eurobank με 1250, πάντα με “εθελοντική” μεταφορά..

Οι μεταφορές αυτές προσωπικού, παρά τις απατηλές “εγγυήσεις” από την Κυβέρνηση ΝΔ και τους τραπεζίτες, προχωρούν τον σχεδιασμό της προηγούμενης Κυβέρνησης Τσίπρα για απολύσεις 8.000 εργαζομένων και λουκέτο σε 800 καταστήματα.

Από κοντά και η εργολαβική εταιρία Icap που προχώρησε σε μαζικές απολύσεις προσωπικού που νοικιάζει στην Εθνική Τράπεζα. Μάλιστα απέναντι στις απεργίες που κήρυξε το σωματείο η εταιρία απάντησε με αγωγή στο σωματείο που ζητούσε να αναγνωριστεί η απεργία της 29/11/2019 ως παράνομη και καταχρηστική, να υποχρεωθεί το Σωματείο να παραλείψει την έναρξη της απεργίας και να απαγορευτεί κάθε άλλη αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση στο μέλλον (!), το δικαστήριο την απέρριψε.

Η τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε στάση εργασίας στις 4/12 και απεργία στις 5/12 με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπάλληλων ΟΤΟΕ προκήρυξε πανελλαδική απεργία στις 11/12.

Η διάλυση των ΣΣΕ και η διάλυση των Σωματείων είναι ο κεντρικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, των τραπεζών και των εργοδοτών. Στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης δεν χωρούν τα εργατικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουμε με την οργάνωση μας. Με απεργίες όπως των εργαζομένων στις τράπεζες, με μαχητικές διαδηλώσεις και καταλήψεις σε χώρους δουλειάς να σταματήσουμε τις απολύσεις. Στον δρόμο που χαράσσουν οι εργαζόμενοι στην Γαλλία, στην Χιλή και σε όλο τον κόσμο να εξεγερθούμε. Να επιβάλλουμε την Κυβέρνηση των Εργαζομένων για να ξηλώσουμε μια και καλή το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και όλες τις μνημονιακές Κυβερνήσεις που το έχτισαν.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ