Η άποψή μας: Άριστοι… σε ρουσφέτι και συναλλαγή

Άριστοι… σε ρουσφέτι και συναλλαγή

Από την στήλη “Η άποψή μας” της Εργατικής Πάλης Δεκεμβρίου

Η τοποθέτηση του 80χρονου Κ. Πατέρα –συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος χριστιανικών σωματείων, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Τρικάλων και γυρολόγος των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων κ.ά.– στη θέση του διοικητική του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, έφερε στην επιφάνεια την βρωμιά αυτών που αυτοδιαφημίζονται σαν άριστοι. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η τοποθέτησή του οφείλονταν σε συναλλαγή που είχε κάνει με τον Κ. Μητσοτάκη (στο γραφείο του στη Βουλή): να φέρει στην ΝΔ 5.000 ψήφους από το Τρίκαλα! Δεν είναι ο μόνος άριστος. 111 διορίστηκαν σε δημόσια νοσοκομεία, με ανάλογα προσόντα: στρατηγοί, κουμπάροι, κομματικοί φίλοι κ.λπ., όχι άριστοι αλλά αρεστοί. Μια από αυτές τις περιπτώσεις κάνει εντύπωση και πάλι όχι για τις ικανότητές του αλλά για το ρατσισμό του. Πρόκειται για τον Τάσο Τσαχουργιαννίδη (Πρόεδρος της ΝΔ Λέρου) που διορίστηκε διοικητής στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook αποκαλούσε όλους τους μετανάστες «λαθροπίθηκους» και αναρωτιόνταν αν η Εκκλησία «ασχολείται με τη μη ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗ της Ελλάδος».

Ο άριστος υφυπουργός εξωτερικών Α. Διαματάρης ενώ είχε δηλώσει ότι είχε μεταπτυχιακό του αμερικάνικου πανεπιστημίου Columbia, όλα δείχνουν ότι δεν έχει τέτοιο τίτλο, αλλά είναι αμφίβολο και αν έχει πτυχίο Λυκείου. Όμως τα έργα του άριστου Διαματάρη δεν σταματούν εδώ. Διόρισε σε υπηρεσία εποπτευόμενη από αυτόν, κάποιο Φιλιππάκο με βεβαρημένο παρελθόν και με ανοικτές υποθέσεις με την δικαιοσύνη, λόγω οικονομικών σκανδάλων στη Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), για τα οποία την είχε κοπανίσει στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει αμερόληπτη δικαιοσύνη σε ταξική κοινωνία

Το 5μελές εφετείο, ουσιαστικά, αθώωσε τους ένοχους του σκανδάλου Εnerga, που είχαν καταχραστεί πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο και πολλά άλλα αδικήματα. Πρωτόδικα ο Α. Φλώρος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη. Το άλλο μεγάλο σκάνδαλο της Siemens (εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να προλαμβάνεται το σύστημα C4I που είχε αγοραστεί για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων) που ξέσπασε πριν 21 χρόνια και μετά από –υποτίθεται– 14 χρόνια εισαγγελικής έρευνας είχε ακόμη πιο σκανδαλώδη κατάληξη. Την Τρίτη (19/11/19) βγήκε η απόφαση, όπου 27 αθωώθηκαν λόγω παραγραφής και για τους υπόλοιπους που κρίθηκαν ένοχοι επιβλήθηκαν ποινές «χάδι», κανένας δεν πήγε φυλακή.

Από την άλλη πλευρά, από τους «από κάτω», ακόμη μια καθαρίστρια από την Πρέβεζα που είχε «πειράξει» το απολυτήριό της προκειμένου να πιάσει δουλειά και να καθαρίζει σκάλες και τουαλέτες καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή. Αυτή η γυναίκα, όπως δήλωσε, δεν είχε άλλη επιλογή για να ταΐσει τα 13 παιδιά της. Ως ένα βαθμό μάλλον ήταν τυχερή γιατί μια άλλη συνάδελφός της από το Βόλο, είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη. Ίσως ακόμη πιο τραγική είναι η περίπτωση ενός ναρκομανή που καταδικάστηκε από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 20 χρόνια κάθειρξη, ενώ είχε επιστρέψει στο ακέραιο όλα τα χρήματα που είχε κλέψει. Το ίδιο δικαστήριο αθώωσε πλήρως τον επιχειρηματία Μ. Καραμπέρη (ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων) που είχε καταδικαστεί για μια κολοσσιαία υπόθεση τοκογλυφίας (ίσως τη μεγαλύτερη στην ιστορία της πόλης) και άπειρους εκβιασμούς.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αντίληψης που έχουν οι νεοφιλελεύθεροι για τους νόμους και τη δικαιοσύνη και ακριβώς μ’ αυτό το πνεύμα τροποποίησαν τον νέο Ποινικό Κώδικα. Οι νέοι τροποποιημένοι νόμοι προβλέπουν: α) πολύ βαρύτερες ποινές για τους αδύνατους και πολύ μεγαλύτερη δυσμένεια για αδικήματα του «δρόμου» και β) μεγαλύτερη στοργή και ατιμωρησία για αδικήματα που διαπράττουν τα «λευκά κολάρα» και οι «επιχειρηματίες» (π.χ., απάτες, απιστίες, καταχρήσεις κ.λπ.). Αυτή τη νέα αντίληψη δεν την έκρυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, ο οποίος δήλωσε ωμά και κυνικά: «…θέλουμε αυτές οι αλλαγές να ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες –και εγώ θα το πω ευθέως– τις οποίες έχει βάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών…».

Οι προτεραιότητες της πολιτικής τους

Μετά το ξεπούλημα της ΔΕΗ, των αεροδρομίων κ.λπ., ανακοίνωσαν ότι ξεπουλούν 10 μεγάλα λιμάνια και από ότι φαίνεται σύντομα αναμένεται να ανακοινώσουν πωλητήριο για την Λάρκο και πολλές άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν στο δημόσιο. Όλες αυτές οι πωλήσεις μαζί με παλαιότερες υπολογίζεται, όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό του 2020, να αποφέρουν έσοδα 2,44 δισ. €, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες δίνουν δάνεια 900 εκ. € στον Λάτση για την λεγόμενη επένδυση στο Ελληνικό!

Το φορολογικό νομοσχέδιο μειώνει φόρους για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις ενώ για τα πιο φτωχά στρώματα δίνει πάλι υποσχέσεις για τα επόμενα χρόνια.

Οι τράπεζες (που έχουν ενισχυθεί με δεκάδες δισ. ευρώ του ελληνικού λαού) έχουν εξαπολύσει πογκρόμ ενάντια στους εργαζόμενους τους: Η τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην απόλυση 24 εργαζομένων και προβλέπονται, όπως φοβούνται τα σωματεία και η ΟΤΟΕ, εκατοντάδες ακόμη. Η Alpha Bank σκοπεύει με διάφορες μεθοδεύσεις να κάνει το ίδιο με 800 εργαζόμενους και η Eurobank με 1.250. Για αυτές τις μαζικές απολύσεις αλλά και για το ξεφόρτωμα των «κόκκινων δάνειων» σχέδιο Ηρακλής– σε κερδοσκοπικές «εταιρίες» (θα κάνουν μαύρη τη ζωή σε όσους χρωστούν), η κυβέρνηση των ακραίων νεοφιλελεύθερων θα τους δώσει άλλα 10 δισ. .

Αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών είναι η διαρκής φτωχοποίηση του ελληνικού λαού όπως δείχνουν όλες οι στατιστικές και οι έρευνες. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε, ένας στους πέντε συμπολίτες μας στερούνται τα πιο βασικά αγαθά, ενώ σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε και δημοσιοποίησε το Bloomberg, η Ελλάδα και η Λιθουανία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στη λίστα οικονομικής ευημερίας. Με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ τα πράγματα θα χειροτερεύσουν. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου, το 63% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης που αποτελεί και νέο ρεκόρ, όπως και η αμοιβή τους που είναι 300 € μικτά.

Όλα αυτά μας θυμώνουν, μας γεμίζουν οργή γιατί καταστρέφουν το βιοτικό μας επίπεδο και τη ζωή μας. Όμως δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να γίνουν διαρκείς αγώνες για να συντρίψουμε αυτές τις πολιτικές πριν είναι πολύ αργά. Γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά μας, σ’ όλους τους τομείς (οικονομία, εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες).