Για τη Γραφειοκρατία – Συλλογή Κειμένων
Για τη Γραφειοκρατία – Λέον Τρότσκι, Ερνέστ Μαντέλ, Γιάννης Σμυρλής, Σωφρόνης Παπαδόπουλος
Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβρης 2019
–
Οι Εκδόσεις Εργατική Πάλη, με την ευκαιρία των 30 χρόνων από την κατάρρευση των σταλινικών καθεστώτων, εκδίδουν μια Επιλογή Κειμένων κάτω από γενικό τίτλο, Για την Γραφειοκρατία, με σκοπό την κατανόηση του φαινομένου γενικά και κυρίως της σταλινικής γραφειοκρατίας.
Τα κείμενα που επιλέχτηκαν γι’ αυτή την έκδοση είναι:
1. Γιατί θριάμβευσε ο Στάλιν, του Λέον Τρότσκι (απόσπασμα από την Προδομένη Επανάσταση-1936)
2. Η Ταξική Φύση του Σοβιετικού Κράτους, του Λέον Τρότσκι (1933)
3. Η Γραφειοκρατία, του Ερνέστ Μαντέλ (1968)
4. Σχετικά με την ταξική φύση της ΕΣΣΔ-Μια απάντηση στον Σουύζυ, του Ερνέστ Μαντέλ (1970)
5. Μια Θεωρία που δεν έχει αντέξει τη δοκιμή των γεγονότων, του Ερνέστ Μαντέλ (1990)
6. Η κρυφή γοητεία του σταλινισμού Νο 2-Απάντηση της Ο.Κ.Δ.Ε. στον Δημήτρη Μπελαντή, των Γιάννη Σμυρλή-Σωφρόνη Παπαδόπουλο (2017)
7. Γιατί είμαστε επαναστάτες σήμερα; Ένα εξαιρετικό άρθρο του Ερνέστ Μαντέλ που κλείνει και την επιλογή των κειμένων Για την Γραφειοκρατία.
–
–
Μέσα από την επιλογή αυτών των κειμένων οι αγωνιστές του επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος θα βρουν απαντήσεις για το φαινόμενο της γραφειοκρατίας, τις ρίζες και τις αιτίες του, που τόσο πολύ απασχόλησε και απασχολεί το εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία του. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό. Έχει απασχολήσει όλους τους Μαρξιστές και τον ίδιο τον Μαρξ, αλλά, φυσικά, μετά την γραφειοκρατικοποίηση και τον εκφυλισμό του πρώτου εργατικού κράτους σε μια σταλινική δικτατορία και τα τραγικά και ολέθρια αποτελέσματα που είχε αυτή η εξέλιξη, όχι μόνο για την τύχη των καθεστώτων του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», αλλά και για την υπόθεση του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής ιδεολογίας, μια βαθειά κατανόηση του φαινομένου καθίσταται απαραίτητη σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε.